Óriási meglepetés a hoki-vb elődöntőjében

2016-05-21T153531Z 891658845 LR1EC5L17AWCJ RTRMADP 3 ICEHOCKEY-W
2016.05.21. 17:43
Finnország nyerte az oroszországi jégkorong-világbajnokság első elődöntőjét, óriási meglepetésre a házigazda orosz válogatottat győzték le, teljesen megérdemelten. A fegyelmezett finnek éppen két emberelőnyös góllal voltak jobbak, az oroszoknak ez 6 a 4 ellen sem ment. A másik ágon Kanada a vb meccsén legyőzte az Egyesült Államokat.

Az elmúlt tíz világbajnokságból az oroszok nyolcszor, a finnek hétszer jutottak be a világbajnokság elődöntőjébe, és ez idő alatt volt négy orosz-finn elődöntő. Kétszer nyertek az oroszok, kétszer a finnek. Oroszország az utóbbi tíz évben négyszer, a finnek egyszer voltak világbajnokok. Még egy statisztika ehhez a gondolatmenethez, az oroszok kétszer világbajnokok lettek, amikor legyőzték a finneket, a finnek utóbbi világbajnoki sikere pedig az oroszok elődöntős legyőzése árán lett.

Ilyen előzmények és az után, hogy mind a két csapat eddig kimagaslóan szerepelt eddig a világbajnokságon, nagy meccsre számított mindenki. Fontos azt is megjegyezni, hogy a hoki-vb négy legjobb csapata közé hárman (Kanada, Egyesült Államok, Finnország) a magyarok csoportjából került, és csak a házgazda Oroszország a másikból.

Az első harmadban az oroszok egy perc tapogatózás után alaposan bekezdtek és a vezetést is gyorsan megszerezték, Szergej Sirokov saját kipattanó lövésére ment és közelről bekotorta. Továbbra is hihetetlenül motivált orosz válogatott támadott többet, a finnek csak a 12. percben lőttek először kapura, akkor is emberelőnyből. Ez után éledeztek a finn remények, egy komolyabb lehetőségük is akadt, de az oroszt fölényt jól jellemzi az első harmad után mért 10-4-es kapura lövési arány.

A második játékrész eleje kiegyenlített játékot hoztt egészen Alekszej Marcsenko kiállításáig, Egész pontosan 86 másodperc telt el ebből, amikor a fiatal Sebastien Aho kapásból bevágott egy korongot a hosszú sarokba. A finnek valami hihetetlen küzdeni tudással próbálták ellensúlyozni az oroszok jelentős technikai fölényét. 

Aztán egészen fantasztikus gólt ütött a Floridában korongozó Jussi Jokinen. Tőle indult a korong, Patrick Laine kapta, miközben Jokinen körbe korcsolyázta a kaput (egészen biztosan tudatosan) és bevágta a passzt az üres rövid felsőbe. A 18 éves Laine 12. vb-pontja volt (7 gól és 5 gólpassz). A finnek védekezni nagyon tudnak, és ebben a harmadban is kimagaslót nyújtottak. És a harmad végén Ovecskin buta szabálytalansága után emberelőnyből jelentősre nőtt a finn előny.

A harmadik harmad elég meglepő módon kezdődött. Nem a várható orosz támadások, hanem magabiztos finn játék következett. Szinte minden korongra az északiak értek oda előbb és a védelem kifogástalanul dolgozott. Aztán a finnek kivédekeztek egy emberhátrányt, és amíg nekik már két ilyen góljuk volt, az oroszoknak a negyedik fórt sem sikerült beütni.

A finneket a végén már az emberelőny sem nagyon izgatta, csak a másodpercek lepergetése. Az utolsó percekben az oroszok kaptak még egy elég véleményes kiállítást, a kapust is lehozták, így 6 a 4 ellen támadtak, de ezt az előnyt sem használták ki, ez volt az egyik legjelentősebb különbség a két csapat között. És az, hogy a finnek nagyon céltudatos  és fegyelmezett hokija, kőkemény védekezése vb-döntőt ér. Az utóbbi tíz évben ötből harmadszor verték az oroszokat az elődöntőben. A házigazda a tavalyi nagy égés után, amikor a döntőben tükörsimán kikapott Kanadától, most hazai jégen sem tudott javítani. Marad a bronzmeccs.

Oroszország-Finnország 1-3 (1-0, 0-3, 0-0)

Moszkva, VTB Ice Palace, 12 215 néző, vezette Martin Franko (cseh), Jouef Kubus (szlovák)-

Gólszerzők

  • Szergej SIrokov (Telegyin, Marcsenko, 02:52) 1-0
  • Sebastian Aho (Granlund, Lindell, 25:34, emberelőnyből) 1-1
  • Jussi Jokine (Laine, 35:50) 1-2
  • Sebatian Aho (Koskiranta, Koivu, emberelőny) 38:15 1-3

(Borítókép: Maxim Shemetov/Reuters)

Kevesebben maradtak a második elődöntőre, a Kanada-Egyesült Államok meccsre a VTB Ice Palace-ban. Bánhatja, aki hazament, igazi hokivarázslat volt, amit az NHL és az oda igyekvő sztárok bemutattak. Különösen a második kanadai gól volt zseniális. Brad Marchand és Cody Cedi passzolta ki az amerikai védelmet, Marchand majdnem az alapvonalról vágta be, zseniális gól volt.

De amikor mindenki azt hitte, hogy Kanada ezt a meccset simán behúzza, jöttek az amerikai fiatalok és négy perc alatt két nagyszerű, felső sarkos góllal ledolgozták a hátrányt. Sőt, egy kapu mögül vissza adott passzból már vezetett is az Egyesült Államok, mikor 8:38 telt el a második harmadból. 9-2 volt a kapura lövések aránya az amerikaiak javára, Kanada túl hamar gondolta azt, hogy itt a meccs vége.

Ahogy várható volt, Kanada összekapta magát, de a vb a legmagasabb színvonalú meccsét játszotta továbbra is a két csapat, az amerikaiak jól védekeztek, majd Murphy csúnya szabálytalansága miatt (10 percet kapott) az előnybe került Kanada egyenlíteni tudott. 

A harmadik harmad egy elképesztő Ryan Ellis-bombagóllal kezdődött, a védő a kék vonalról talált pontosan a felső sarokba. Sem az iram, sem pedig a színvonal nem hagyott alább, az utolsó 8-9 percben az amerikai csapat előtt többször is ott volt az egyenlítés lehetősége. De nem sikerült hosszabbításra menteni a meccset, Kanada negyvenedszer vb-döntős és huszonhatodszor nyerhet vasárnap világbajnokságot. 2009 óta először lehet címvédés.

Kanada-Egyesült Államok  4-3 (2-0, 1-3, 1-0)

Gólszerzők

  • Brendan Gallagher (Jenner, Renihart) 08:59 1-0
  • Brad Marchand (Ceci) 18:02 2-0
  • Austin Matthews (Widemna, Larkin, emberelőny) 21:14 2-1
  • David Wasofsky (Nelson, Fasching) 23:57 2-2
  • Tyler Motte (Larkin, Compher) 28:25 2-3
  • Derick Brassard (O'Reilly, Perry, emberelőny) 36:30 3-3
  • Ryan Ellis (Murray, McDavid) 41:34 4-3