Az orosz hokiválogatott elkerülte a teljes szégyent

2016.05.22. 17:49
Ahogy az nagyjából várható volt az orosz jégkorong-válogatott megúszta az abszolút szégyent. Ha már nem sikerült a döntőbe jutnia a hazai rendezésű világbajnokságon, legalább érmet szerzett. A harmadik helyért 7-2-re legyőzte az Egyesült Államokat, ezzel - a Szovjetunió eredményeit is ideszámítva - a 45. érmét és a nyolcadik bronzát szerezte.

Ahogy a finnek elleni elődöntőben, úgy vasárnap is óriási becsvággyal kezdett az orosz jégkorong-válogatott a bronzmeccsen, és megint az elején, ezúttal a 7. percben Szlava Vojnov óriási kötényes bombájával vezetést is szerzett. Keith Kinkaid mentségére legyen mondva, semmit nem látott a lövésből. Az oroszok nem álltak le és fölényük a 14. percében érett újabb góllá. Ekkor emberelőnyben Szergej Mozjakinra játszották ki a figurát, aki szépen lőtte el a kapus mellet. Kinkaid ezt most látta, de nem védhette.

És akkor kapcsolódjunk vissza a szombatielődöntőhöz, ahogy akkor, most is kiengedett az orosz csapat, de csak tíz percre és tényleg csak egy kicsit. Dacjuk kihagyhatatlan passzát Telegin paskolta közelről a kapuba, ezzel a 30. perc környékére gyakorlatilag eldőlt a meccs. Pavel Dacjuk a nyolcadik gólpasszát adta a vb-n.ű

Amerikai botox

A nagyobb motivációt jól jellemezte, hogy nem sokkal ezután, éppen egy amerikai ziccer után, Panarin és Dadonov egyedül vitték az amerikai kapura a korongot, utóbbi be is vágta. Az amerikai Vatrano olyan ideges lett, hogy a kapuvason verte szét az ütőjét.

Másfél perccel később viszont megnyugodott, emberelőnyből ütött hatalmas gólt messziről. De mielőtt bárki elhihette volna a tengerentúliak oldalán, hogy itt lehet mit keresni, Panarin közeli passzával megint négy lett a különbség. Hat perc alatt négy gól esett.

A harmadik harmad elején Vatrano, aki a Boston junior csapatából jutott el az NHL-ig, ütött még egy hatalmas rövidsarkos bombát. A duplázó amerikai amúgy az AHL-ben (a második vonalban) az év újonca lett, 39 NHL-meccsén pedig 11 pontja van eddig.

A harmad utolsó harmadában aztán érkezett ennek a gólnak a válasza, Dacjuk szolgált ki megint, a szintén duplázó Mozjakin közelről nem hibázott. A slusszpoén hét másodperccel a vége előtt jött, a pontkirály jelölt Sipacsjov majdnem az alapvonalról talált be.

A meccs végén boldog volt minden orosz, drukker is, játékos is.

Az amerikai válogatottból érezhetően sokat kivett a szombati, Kanada elleni elődöntő. Főleg a védekezésükön és a gyorsaságukon látszódott ez. Az oroszok pedig teljesítették a minimum elvárást, érmet szereztek, de azért ennél sokkal több van ebben a csapatban. Ha csapatként dolgoznak, ahogy ezen a meccsen, a hokivilág csúcsára érhetnek, ahol 2014 óta nem jártak.

Magyar idő szerint 19:45-től Kanada és Finnország játsza a vb-döntőt.

Jégkorong-világbajnokság, 3. helyért

Oroszország-Egyesült Államok 7-2 (2-0, 3-1, 2-1)

Moszkva, VTB Ice Palace, vezette: Tobias Björk (svéd), Martin Frano (cseh)

Gólszerzők

  • Vjacseszlav Vojnov (Kalinyin, Sirokov) 06:23, 1-0
  • Szergej Mozjakin (Dacjuk, Orlov) 13:41, 2-0
  • Ivan Telegin (Dacjuk, Mozjakin) 29:36, 3-0
  • Jevgenyij Dadonov (Panarin, Sipacsjov) 32:49, 4-0
  • Frank Vatrano (David Warsofsky, Brock Nelson, emberelőny) 34:29, 4-1
  • Artyom Panarin (Bjelov, Csudinov) 35:22, 5-1
  • Frank Vatrano (David Warsofsky) 43:42, 5-2
  • Szergej Mozjakin (Dacjuk) 53:13, 6-2
  • Vagyim Sipacsjov (Dadanov, Panarin, emberelőny) 59:53, 7-2