Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Such György a jégkorongszövetség új elnöke

2016.05.30. 19:12

Such Györgyöt, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatóját, a Magyar Rádió korábbi elnökét választották meg elnöknek a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) hétfői tisztújító küldöttgyűlésén, tudósított az MTI.

Az 55 éves, közgazdász és újságíró végzettségű vezető egyedüli jelölt volt a posztra. A küldöttektől 95 igen és 32 nem szavazatot kapott, egy pedig érvénytelen volt.

Az MJSZ szakmai alelnökének ismét Kolbenheyer Zsuzsannát szavazta meg a tagság, őt egy kivételével mindenki, azaz 127 küldött támogatta. Mindkettejük megbízatása négy évre szól. Az elnöki posztot tavaly nyár óta átmenetileg betöltő, előtte 13 évig szakmai alelnök Kovács Csaba bejelentette, hogy a jövőben az elnökségi tagságot sem vállalja.

A küldöttgyűlés a vártnál jobban elhúzódott, mert Such György még a megválasztása előtt jelezte: akkor vállalja el az elnöki posztot, ha előtte az elnökség minden tagja lemond, és teljes tisztújításra kerül sor a szövetségben. Ez viszont végül nem valósult meg, mivel Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára írásban nem erősítette meg a legutóbbi elnökségi ülésen tett szóbeli ígéretét arról, hogy ő is lemond az elnökségi tagságáról. Az államtitkárt az elmúlt napokban többen is keresték ez ügyben a szövetségből, de senkinek sem sikerült elérnie. Felvetődött az is, hogy a tagság hívja vissza Soltész Miklóst az elnökségből, de mivel erre Kovács Csaba leköszönő elnök szerint nincs jogalap, ezt a megoldást végül elvetették, Such György pedig végül ilyen feltételek mellett is elvállalta az MJSZ vezetését.

Soltész Miklós tehát továbbra is tagja maradt az MJSZ elnökségének, amelybe a MOL Liga csapatainak három delegáltjaként a Fehérvár AV19 részéről Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét, az UTE képviselőjeként Zsigmond Barnát, Magyarország csíkszeredai főkonzulját, valamint Pap Gábort, a FTC sportigazgatóságának elnökét választották be.

Ugyancsak bekerült az elnökségbe az új elnök kezdeményezésére a támogatók részéről Misovicz Tibor gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár; Dalnoki Balázs, a Porsche Hungária Skoda-márkaigazgatója, valamint Szterényi Sándor ügyvéd. Az elnökég valamennyi új tagjának megbízatása négy évre szól.

A küldöttgyűlés egyhangúlag elfogadta a beszámolókat, többek között a 2015-ös évről készített szakmai és pénzügyi jelentést. Utóbbi szerint az MJSZ tavaly 1,1 milliárd forint bevételt könyvelt el, és 546 ezer forint nyereséggel zárt.