Piroska
-1 °C
5 °C

Vay Ádám megint lépett egyet az NHL felé

2016.10.29. 12:43 Módosítva: 2016-10-29 12:45:45

Vay Ádám megint lépett egy szintet. Miután két keretszűkítés után az NHL-től egészen az ECHL-ig, azaz a harmadik szintig jutott, pénteken az AHL-ben (azaz a második vonalban) szereplő Iowa Wild felrendelte. Ez pedig egy komoly lépés, megint előre.

Ott is volt a csapata szombat hajnali meccsén, amelyet az eddig bukdácsoló Wild 6-1-re nyert meg Hetényi Zoltán korábbi csapata, a Milwaukee Admirals ellen. Igaz, csak szerelést kapott, azaz cserekapus volt, de ez egy óriási dolog a karrierje szempontjából. El is magyarázzuk, miért.

Vay a szentpétervári világbajnokság után kötött szerződést a Minnesota Wilddal. Az újoncok edzőtáborában egészen kiválót mutatott a magyar kapus, aki aztán az előszezonban is lehetőséget kapott. De az NHL íratlan szabályai alapján elsőre kevesen jutnak el a csúcsra. Így aztán Vay az első keretszűkítés után az AHL-be, majd a másodiknál az ECHL-be került, azaz a harmadik vonalba. De ezzel semmi baj, hiszen végig jó kezekben volt.

Vay A1
Fotó: El Paso Rhinos

Hogy mennyire, az gyorsan kiderült. Vay a Quad City Mallardsban három meccsen védett, igaz, 3,01 volt a kapott gól/meccs mutatója és 0,895 a védéshatékonysága. Nem a legjobb a világon, de egy kezdőtől abszolút elvárható, ami viszont döbbenetes, hogy az egy szinten feljebb szereplő csapattársai még ennél is gyengébben produkáltak.

Az AHL-s Iowa Wild két kapusa nagyon pocsékul kezdte az idényt. Az elsőnek szánt Steve Michalek 3 meccs után 90%-kal és 3,34-es kapott gólátlaggal áll. A 72 NHL-meccsel álló, a San Josétól érkező Alex Stalock 87,1%-kal és 4,28-as átlaggal teljesített, nem is áll jól az Iowa, hat meccs után 4 pontja van, utolsó előtti csoportjában.

Ez a siker, és az, hogy Vay ott lehetett a kispadon, új erőt adhat. Mivel Stalock szekere amúgy is kifelé áll a franchise-ból, könnyen lehet, hogy Vay ott marad az AHL-ben, ahogy ez a hokiban lenni szokott, előbb-utóbb ő lesz a beszálló és aztán a kezdő. Biztos lehetőség az újabb bizonyításra.