Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Az NHL-hokisok bosszúsak a rövidlátó döntés miatt

2017.04.04. 09:14

A dél-koreai szervezők még bizakodnak az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) játékosainak szereplésében, annak ellenére, hogy az NHL hétfőn közölte, a hokisok nem lehetnek ott a jövő februári pjongcsangi téli olimpián.

Az NHL állásfoglalásában tudatta, lezártnak tekinti a kérdést, és a következő idény menetrendjét úgy tervezi, hogy nem számol a háromhetes leállással.

Az ötkarikás játékok szervezőbizottságának szóvivője, Nancy Park ugyanakkor kijelentette, hogy még nem mondtak le az NHL-sztárokról. Hangsúlyozta, van még idő az értelmes vitára az NHL, a játékosok szakszervezete (NHLPA), a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) között.

"Bízom benne, hogy megszületik a megoldás" - szögezte le Nancy Park. Az NHLPA reakciójában közölte: a hokisok csalódottan fogadták a hírt, és nem értenek egyet az NHL "rövidlátó döntésével".

Az NHL az 1998-as naganói olimpiára engedte el először a hokisokat, azóta mindegyik játékokon szerepeltek a liga legjobbjai. Ám az egyeztetések általában - a nem tengerentúli események előtt - mindig nehézkesen mentek. Legutóbb, a 2014-es szocsi olimpia előtt szintén sokáig úgy tűnt, hogy az NHL nem szünetel majd a játékok miatt, ám végül 2013 júliusában mégis sikerült megállapodniuk a feleknek.

Gary Bettman, az NHL első embere szerint a ligának óriási anyagi veszteséget jelent, hogy két és fél hétre leáll a bajnokság a játékok miatt, ráadásul a sérülések veszélye is nagy, így szeretnének valamiféle kompenzációt kapni a NOB-tól és a IIHF-től. Erre a másik oldal eleinte nem volt hajlandó, sőt, a NOB a legutóbbi öt olimpián alkalmazott eljárásától eltérően a dél-koreai játékokon már a jégkorongozók biztosítását és utazási költségeit sem volt hajlandó állni, de ezt március végén a nemzetközi sportági szövetség (IIHF) magára vállalta. (MTI)