Megvan a kijevi vb-re utazó hokiválogatott kerete

2017.04.19. 13:56

Rich Chernomaz szövetségi kapitány szerint nehéz és kiegyenlített sorozat vár a magyar jégkorong-válogatottra a szombaton kezdődő kijevi divízió I/A világbajnokságon, írta az MTI.

A szövetségi kapitány az elutazás előtti szerdai sajtótájékoztatón ismertette 22+1 fős utazó keretét, amelyből meglepetésre kimaradt három honosított játékos, Kovács Bronson Zoltán, Bodó Christopher és Orbán Brance. Chernomaz elmondta, a csapat melletti elköteleződés számít, hogy mit tesz a nemzeti együttesért az adott játékos, és nem az, hogy honnan érkezett. A szakmai stáb döntésének értelmében a bő keretből rajtuk kívül a kapus Hetényi Zoltán, illetve Kiss Dániel, Pozsgai Tamás és Reisz Áron nem került az utazók közé.

"Folyamatosan értékeltük, értékeljük a játékosokat az edzéseken és a mérkőzéseken is. Figyeljük, hogy hogyan reagálnak egymásra, milyen a kapcsolatuk, és mit tesznek hozzá a csapathoz. Ezek alapján hozzuk meg a döntésünket" - fejtette ki az 53 esztendős kanadai szakember.

Chernomaz kitért a felkészülésre is, amely alatt az A-csoportos svédektől 4-0-ra, a vb-ezüstérmes finnektől 6-1-re, míg a szintén A-csoportos szlovénektől 5-3-ra kapott ki Budapesten a csapat. Celjében is megmérkőzött a magyar együttes a szlovén csapattal, ott 2-1-re győztek a házigazdák.

"A felkészülésnél soha nem az eredmény a legfontosabb, hanem a tapasztalatszerzés, hogy hogyan kezelnek nyomás alatt egyes játékosok bizonyos szituációkat, milyen döntéseket hoznak. Vannak sérültek, de ennek akad jó oldala is, hiszen így lehetőséget tudunk biztosítani fiataloknak, akikben nagyon hiszek. A játékosoknak érezniük kell a bizalmat, így minden összecsapás megnyerhető." - fogalmazott.

A magyar csapat a vb-t a házigazda ukrán válogatott ellen kezdi meg szombaton, majd jövő héten az osztrák, a dél-koreai, a lengyel és a kazah együttessel csap össze. A két legjobb feljut a 16-os világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

"Látjuk azt, hogy nagyon kiegyenlített csoport lesz, nehéz ellenfelekkel. A kazahok például honosítottak néhány játékost, ők az esélyesei a tornának" - hangsúlyozta a szövetségi kapitány. Hozzátette, mindig az aktuális mérkőzésre koncentrálnak, most az első találkozóra, amely mindig nehéz, ezúttal pedig különösen, hiszen rögtön az első körben a házigazdával találkozik a magyar válogatott.

Hári János, a válogatott játékosa kiemelte, jó a hangulat a csapatban, mindenki keményen dolgozik.

"Mindannyian váruk az utazást, hogy megérkezzünk Kijevbe és elkezdjük a meccseket. Sosem tudjuk, hogy nyerünk-e egy adott találkozón, de a legjobbunkat nyújtjuk" - nyilatkozta a csatár. A szövetségi kapitányhoz hasonlóan ő is a kazahokat nevezte a legerősebb ellenfélnek. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel velük játszanak utoljára a magyarok, így arra a találkozóra még nem koncentrálnak. - "A házigazda ukránok elleni összecsapás nagyon fontos lesz, egy ottani jó eredmény nagy nyomást vehet le a vállunkról."

Kelenvölgyi Ágnes, a MOL-csoport szponzorációs vezetője bejelentette, szombaton a Barba Negrában megnyitja kapuit a szurkolói falu, ahol a drukkolók közösségben, óriáskivetítőkön követhetik a találkozókat.

A sajtótájékoztatót követően bemutatták a "Gyerünk, gyerekek! A magyar jégkorongcsoda" című dokumentumfilmet, amelyet a mexikói Francisco Escalante rendezett, s a nemzeti csapat felkészüléséről szól. A filmet a nagyközönség először szerdán 18 órakor a Sport 1-en láthatja.

A magyar válogatott vb-kerete: 

Kapusok (2+1 tartalék): Rajna Miklós (Fehérvár AC19), Bálizs Bence (MAC Budapest), tartalék: Arany Gergely (MAC Budapest)

Védők (7): Garát Zsombor (Austin Bruins, amerikai), Stipsicz Bence (Cedar Rapids RoughRiders, amerikai), Varga Arnold (Debreceni HK), Gőz Balázs (DVTK Jegesmedvék), Sagert Kalvin (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Wehrs Kevin (Villach, osztrák)

Csatárok (13): Dansereau Keegan (Dunaújvárosi Acélbikák), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Vas János (Fehérvár AV19), Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Hári János (Leksands IF, svéd), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Terbócs István (MAC Budapest), Bartalis István (Schwenningen, német), Benk András (UTE), Csányi Karol (UTE), Kóger Dániel (Fehérvár AV19)

A magyar válogatott vb-programja (magyar idő szerint):

április 22., szombat, 12.30: Ukrajna-Magyarország

április 24., hétfő, 19.30: Magyarország-Ausztria

április 25., kedd, 16.00: Magyarország-Koreai Köztársaság

április 27., csütörtök, 16.00: Lengyelország-Magyarország

április 28., péntek, 12.30: Magyarország-Kazahsztán

Vas János a DVTK Jegesmedvékhez szerződött

A DVTK Jegesmedvék csapatában folytatja pályafutását Vas János, az egyik legjobb magyar jégkorongozó, írta az MTI. Egri István klubelnök a klub honlapjának beszámolója szerint  kifejtette, számára külön öröm, hogy Vas igazi vezérként szerepelhet majd a következő két évben ebben a magyar magban, mert hatéves kora óta ismeri és sok utánpótlás világbajnokságon is együtt dolgozhattak.

Vas János Dunaújvárosban kezdett jégkorongozni, majd 18 éves kora előtt Svédországba költözött, 2002-ben az NHL-ben szereplő Dallas Stars megszerezte a játékjogát a draft második körében a második választással. Egészen 2005-ig Svédországban folytatta pályafutását, majd a Dallas farmcsapatában, az AHL-ben szereplő Iowa Starsban játszatta három éven keresztül.

Később európai elitbajnokságokban jégkorongozott Svédországban, Csehországban, Franciaországban és az EBEL-ben, tavaly a Fehérvár AV19-et erősítette. Tagja volt a 2008-ban, Szapporóban világelitbe feljutott magyar válogatottnak, majd egy évvel később az A csoportos világbajnokságra 70 év után visszatérő csapatnak is, illetve egy éve az akkor szintén az elitben szereplő válogatottnak.