Natália
1 °C
7 °C

Ebben a mezben gáláznak a szapporói hősök

2017.09.20. 10:15

Szeptember 30-án egész napos programmal ünnepli a magyar jégkorong a 90. születésnapját. Látványos show-elemek, és három izgalmas meccs fogadja majd a Papp László Sportarénába kilátogató szurkolókat. Az egyik legérdekesebb produkció a 2008-as divízió I-es világbajnokság magyar hőseinek jégre lépése lesz. Megtudtuk, hogyan történtek az előkészületek és milyen lesz a szapporói hősök meze.

2008. április 13. és 19-e között írt történelmet a magyar jégkorong-válogatott. Észtország, Litvánia, Japán, Horvátország és végén Ukrajna legyőzésével feljutott az A csoportba. Hetven év után játszhattunk ismét a legjobbakkal.

Akkor, még csak mint a sok ezer szurkolók egyikeként drukkolt Kramer Ádám, akinek komoly szerepe van abban, hogy a gála így, és ebben a formában létrejöjjön. A magát kreatív szakembernek nevező, korábbi amatőr jégkorongozó, de leginkább baseball-játékos fejébe vette, hogy valami különleges dologgal kell ünnepelni a magyar jégkorong 90. születésnapját, amelyből ez a gála és ez a körítés lett.

hokisisak

A válogatott sisakjának emblémáját (amelyet legyártatott és saját kezüleg tette rá a hokisok sisakjaira), valamint a jövő évi budapesti, divízió I/A csoportos világbajnokság logóját is megtervező Kramer és grafikai cége a szövetség segítéségével, egy kivételével az összes 2008-as játékost meggyőzte a tornán való részvételre. Az az egy kivétel sajnos már régóta nincs köztünk. Ocskay Gáborról van szó, aki 2009. március 25-én hunyt el tragikus hirtelenséggel, ahogy Kramer Ádám elmondta, számára is készítenek egy emlékmezt, amely aztán az Aréna mennyezetén fog lógni.

Minden játékos aláírja majd a pályára lépők mezét, amelyet aztán az esemény utáni két hétben elárverezik és jótékony célra fordítják. A szövetség saját költségén hozza Magyarországra az azóta hazájukba visszatért Omar Enafattit és Roger Holéczyt is.

A mez tervezésénél az volt a cél, hogy a magyaros hagyományokat ötvözzék olyan emlékkel, amely fontos szerepet töltött be a magyar jégkorong történetében. Így esett a választás az 1928-as, St. Moriitz-i téli olimpián viselt mezre. A rekonstrukciót nehezítette, hogy nagyon kevés és jó minőségű fotó maradt fent, illetve a korabeli öltözékre, – egy kötött pulóverre hasonlító felső rész – is szeretett volna hasonlítani a mostani mez, amely azért a mai kor elvárásait adja vissza. Abban az időben még nem hordtak a hokisok sisakot, így aztán erre is ki kellett dolgozni egy tervet. A hokibot pedig szintén a kor hagyományait tükrözi, egy faerezetes fóliával vonták be.

A magyar öregfiúk csapatának az ellenfele a világhírű finn Golden Lions lesz. Olyan csapat, amely tele van korábbi világklasszisokkal és az 1995-ös világbajnokokra épül. Elég csak annyi, hogy közülük 12 játékost draftoltak korábban az NHL-be.

A teljes keret összesen 13 Stanley-kupa győzelmet, 11 világbajnoki aranyat, 20 ezüstöt és 6 bronzérmet gyűjtött össze és van még 10 olimpia ezüstérmük és 20 bronzérmük is. A teljesség igénye nélkül néhány nagy név: Ari Sulander, Teppo Numminen, Kari Eloranta, Esa Tikkanen, Jari Kurri, Jere Lehtinen, Janne Ojanen.

Sok olyan játékos van köztük, akiknek a pályáját a most kinevezett és az öregfiúk meccs után a lengyelek ellen a kispadon bemutatkozó Jarmo Tolvanen indított el. A nap gyermekprogramokkal indul majd, nyolc órától gyermek hokitorna lesz, utána déltől a magyar és a lengyel női válogatott játszik majd egymással. 16 órától következik a magyar-finn öregfiúk meccs, majd 19 órától Tolvanen bemutatkozó meccse, a Magyarország-Lengyelország találkozó.

ideacity portfolio

A gálanapra jelenik meg a 90 év, 90 név kiadvány is, amely a magyar jégkorong közel egy évszázados történetét öleli fel. A kilátogató szurkolók licitálhatnak a 23. játékos helyére, aki részt vehet a szapporói hősökkel a bemelegítésen is, ott lehet a csapat mellett, a limitált szériás mezét az összes játékos aláírja majd. Jegyek az eventim rendszerében kaphatók a gálanapról további részletek a magyar szövetség honlapján olvashatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?