Akadémiát kapnak a székelyek

2017.11.03. 17:35

Letették a Székelyföldi Jégkorong Akadémia központi épületének alapkövét pénteken Csíkkarcfalván. „Az akadémia tájékoztatása szerint az épülő létesítmény elsődleges feladata az lesz, hogy megteremtse a szükséges logisztikai és humánerőforrás feltételeket a jégkorong-utánpótlásban sportoló gyerekek és az ebben dolgozó szakemberek számára” – írja az MTI.

A beruházások része lesz a csíkkarcfalvi akadémiai központhoz tartozó sportmetodikai- és orvosi szárny megvalósítása, ennek építését kezdték most el. Az MTI híréből az nem derül ki, hogy mennyi pénzért (ebből mennyi magyar állami forrásból) és mikorra készül el a hokiakadémia.

Arról viszont beszámol a hírügynökség, hogy Brendus Réka, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezető-helyettese szerint „minőségi sporthoz minőségi infrastruktúra kell. A most létesülő metodikai- és orvosi központ nélkülözhetetlen az élsporthoz”. És hogy hozzátette azt is: a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozása kezdetben lehetetlennek tűnt, ennek ellenére már működik a csíkszeredai mobil műjégpálya, épül a sepsiszentgyörgyi és a gyergyószentmiklósi, a csíkkarcfalvi központnak pedig letették az alapkövét.

Az ünnepségen egy időkapszulában korongot, mezt, videófelvételt és egy levelet is elhelyeztek.

Az esemény utáni sajtótájékoztatón elhangzott, a jégpálya-beruházások nemcsak a jégkorongnak szólnak, hanem a többi jeges sportágnak is, ezért együttműködést indítottak el a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és a Magyar Korcsolya Szövetség között, hogy a többi sportág köré is hasonló rendszert építsenek ki.