Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Úgy néztünk ki, mint a jamaicai bobcsapat

000 Par1899132
2018.04.17. 07:58

A Sport TV április 17-én A mi Szapporónk címmel Gallai László szerkesztő-rendező dokumentumfilmjével emlékszik vissza a magyar jégkorong talán legnagyobb sikerére, az idén tízéves szapporói csodára. A jégkorongszurkolók számára egyértelmű, mit takar ez – a magyar hokiválogatott feljutott a legjobbak közé, az A csoportba. A Sport1 kedden, 19 órától mutatja be a 75 perces filmet.

„Ha van a magyar jégkorongban olyan csapat, amelyik megérdemli, hogy a hőstetteiről minden szépet és jót elmondjuk, akkor a Szapporóban járt csapat okvetlenül ilyen” – mondta Gallai László, a film szerkesztő-rendezője. A filmet a siker tizedik évfordulójára időzítették, és aki hozzátett az óriási eredményhez, megszólal benne.

Kiderül, Pat Cortina hány szemüveget és órát tört össze Magyarországon; milyen érzés volt neki belépni és közlekedni a mosodának álcázott öltözőhelyiségben; mikor és hogyan rendeltetett el Majoross Gergely sorsa; két meghatározó hokiőrült szakember, id. Ocskay Gábor és Kercsó Árpád miképp emlékszik vissza a közös, rögös útra; ki milyen siker után és hol fürdött meg ruhástól; és hogy mi Szapporó öröksége a magyar jégkorong számára.

A film nem csupán a csodának állít emléket, hanem az egy évvel később tragikus körülmények között elhunyt ifjabb Ocskay Gábornak is. Nagy megtiszteltetés, hogy idősebb Ocskay Gábor is vállalta a nehéz perceket, de a filmből az is kiderül, hogy Sille Tamás, Pat Cortina, vagy éppen Horváth András még kilenc évvel a tragédia után is csak erős érzelmek közepette tud bármit is mondani a barátról-játékosról.

De nem csak a A mi Szapporónk című dokumentumfilmet tekinthetik meg a nézők, hajszálpontosan tíz évvel a sorsdöntő meccs után, április 19-én 13 órától a Magyarország–Ukrajna mérkőzést is levetíti a csatorna.

A Sport TV tavaly Dávid Kornél NBA-s kalandjáról mutatott be dokumentumfilmet Kornél on tour címmel, arról itt írtunk.

(Borítókép: A magyar csapat ünnepel a hazatérés után 2008 áprilisában - fotó:  Peter Parker / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?