Márta, Flóra
20 °C
33 °C

A tökéletes felkészülés tökéletes hoki-vb-t is hoz?

2018.04.21. 17:11

Vasárnap kezdődik és jövő szombatig tart a divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokság Budapesten. Az elmúlt két évtized magyar eredményeinek felemlegetése után a magyar válogatott kerettel foglalkozunk, akiktől az újabb bravúrt várja majd a közel tízezres szurkolósereg.

Akkor kezdődött új időszámítás a magyar jégkorong-válogatott életében, amikor 2017. augusztus 11-én a finn Jarmo Tolvanent nevezte ki szövetség a csapat élére, szakítva a korábbi kanadai vonallal.

Pat Cortina, majd Rich Chernomaz után egy skandináv stílust képviselő edző kezébe került az irányítás.

Tolvanenről sokaknak volt jó véleménye, többek között Ocskay Gábornak, a Fehérvár AV19 korábbi klubvezetőjének is, hiszen a 2009–2010-es idényben a finn irányította a csapatot, amely a klub egyik legkiemelkedőbb szezonját produkálta az EBEL-ben, még a négybe kerülés sem állt olyan távol a csapattól. A finn utánpótlás válogatott irányítása mellett dolgozott Németországban, Norvégiában, Svájcban, Dániában és Franciaországban és két világbajnokságon volt a vezetője az északiak U20-as válogatottjának.

Jarmo kiváló szakember, a pályán belül és kívül is kiemelkedő teljesítményre képes. Úgy érzem, hogy nagyon jó kezekbe kerül a karmesteri pálca, és az egész székesfehérvári jégkorongtársadalom nagyon örül annak, hogy a következő szezonban a magyar válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedik

– mondta tavaly nyáron Ocskay.

Tolvanen is örült, hogy visszatérhet Magyarországra. Ezt egy tavalyi sajtótájékoztatón árulta el, ahol céljai között megfogalmazta a legfontosabbat, hogy minél szorosabb kapcsolatot szeretne kialakítani a klubokkal, a magyar edzőkkel és az elődeitől eltérően Tolvanen valóban magyar kapitány akart lenni abban az értelemben, hogy ide költözött, és rendszeresen járta a magyar bajnoki meccseket, hogy így kerüljön közelebb a játékosokhoz, megalkotva azt a keretet, amely a világbajnokságot majd eredményesen vívja meg. Szerinte az első háromba kerülés reális célnak tűnik. Ahogy ez az elmúlt időszakban szokás, a felnőttek mellett az U20-as csapat is az ő irányítása alá került.

Azon a beszélgetésen külön kitértek Sebők Balázsra, a magyar csapat Finnországban, a KalPában játszó csatárára is, akire nagy feladat hárul azzal, hogy az egyik legjobb csatárunk Bartalis István nélkül kell megvívnunk ezt a világbajnokságot. Bartalis régóta bajlódik sérüléssel és a műtétje most már halaszthatatlanná vált, ezért nem tudott Tolvanen rendelkezésére állni.

Sebők az ellenfeleket sorra véve egy korábbi, Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, a Kazahsztán elleni nehéz meccs lesz, mert az ázsiai ország legjobbjai az orosz szuperligában játszanak, nagyon technikásak és gyorsak. "A hazai közönség támogatásával azonban sikerülhet a bravúr." A második ellenfél az olasz válogatott lesz. Velük kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy lifteznek a világelit és a divízió I/A között. Februárban felkészülési mérkőzésen legyőzték őket, de a világbajnokságra erősebb kerettel jönnek. "Ki-ki meccs lesz, remélem, mi nevetünk a végén."

Szlovéniával kapcsolatban azt emelte ki: "Sok mindent kipróbáltunk élesben, de több taktikai elemet majd csak a világbajnokságon fogunk alkalmazni. A szlovénok egy éve estek ki az A csoportból, érthetően szeretnének visszakerülni." Sebők szerint ki-ki meccs lesz a világranglistán 20. magyar csapatot követő lengyelek elleni is. "Hasonló a két csapat ereje... De nyerni kell, mert fel akarunk jutni az A csoportba." A britekkel kapcsolatban azt mondta, képesek a meglepetésre, sokat fejlődtek az elmúlt években, és már nemcsak erősek, hanem technikásak is.

"Szerencsére már a magyar hoki eljutott arra a szintre, hogy a szövetségi kapitánynak nem az a gondja, hogy kit tegyen be a keretbe, hanem az, hogy kit hagyjon ki" – mondta Sebők Balázs, aki beszélt arról is, hogy megkönnyíti a helyzetét, hogy finn a kapitány. "Jól ismerem a finn stílust, könnyebben megértem, milyen taktikai elemet akar megvalósítani."

Lassan felnőnek Fehérvár mellé itthon is

Ha a keretet vizsgáljuk, egyre kellemesebb az elegy a fehérvári és a nem fehérvári hokisok között, amely azt is mutatja, hogy a külföldön játszókat leszámítva egyre erősebb a magyar bajnokság is. A MAC Budapest-Diósgyőr döntő kiemelkedő színvonalat hozott. Az EBEL-ben a Fehérvár AV19 éppen csak lemaradt a legjobb nyolcról, egy pont hiányzott ehhez. A keretben most hatan játszanak a székesfehérvári csapatban, a bajnok MAC Budapest négy játékost ad és nyolcan légiósok, közülük hárman a tengerentúlon.

Nagyon fontos, hogy a tavaly előtti A csoportos világbajnokság legjobb magyarja, Vay Ádám haza tudott térni az Egyesült Államokból. A legutóbbi szezonban két meccset kapott az NHL második vonalának számító AHL-ben és 35-ször védett az eggyel gyengébb ligában, az ECHL-ben. A felkészülési meccsek során is biztosította, vele stabilabb a védekezés, amelyet erősíthet a szintén ECHL-ben 30 meccset kapó Gőz Balázs, vagy az Innsbruckkal az EBEL-ben negyeddöntős Wehrs Kevin is. Nagyjából kialakultak a védőpárok, de azt is

hozzá kell tenni, hogy az öt felkészülési meccsen 12 gólt kapott a védelem, ami lehet, hogy egy kicsit sok lesz a vb-n.

A magyar válogatott kerete és a szezonbeli statisztikájuk

Név    poszt Meccs gól gólpassz pont
Duschek Dávid Dunaújvárosi Acélbikák kapus 31 2,74 93,6   
Rajna Miklós  Fehérvár AV19 kapus 17 3,51 89,2   
Vay Ádám Rapid City (amerikai) kapus 35 3,29 90,7   
Garát Zsombor MAC Budapest hátvéd 38 3 8 11
Gőz Balázs Norfolk Admiral (amerikai) hátvéd 30 0 3 3
   DVTK Jegesmedvék hátvéd 9 1 1 2
Pozsgai Tamás MAC Budapest hátvéd 34 4 14 18
Stipsicz Bence Fehérvár AV19 hátvéd 54 1 5 6
Szirányi Bence Fehérvár AV19 hátvéd 9 0 1 1
Varga Arnold Újpesti TE hátvéd 29 4 4 8
Wehrs Kevin Innsbruck (osztrák) hátvéd 54 3 10 13
Benk András Újpesti TE csatár 38 14 18 32
Chris Bodo Fehérvár AV19 csatár 23 11 18 29
Erdély Csanád Fehérvár AV19 csatár 54 12 12 24
Galló Vilmos Timra (svéd) csatár 52 9 5 14
Hári János Fehérvár AV19 csatár 50 23 21 44
Kóger Dániel Fehérvár AV19 csatár 38 6 17 23
Magosi Bálint DVTK Jegesmedvék csatár 36 23 13 36
Nagy Gergő Quad City (amerikai) csatár 44 11 13 24
Nagy Gergő*   MAC Budapest csatár 10 1 5 6
Nagy Krisztián MAC Budapest csatár 36 13 21 34
Sarauer Andrew Villach (osztrák) csatár 52 11 30 41
Sebők Balázs KalPa (finn) csatár 57 8 23 31
Sofron István Wichita Thunder (amerikai) csatár 16 5 3 8
Sofron István*   Villach (osztrák) csatár 25 4 8 12
Vas János DVTK Jegesmedvék csatár 38 25 22 47

A kapusoknál a gól oszlopban a kapott gól/meccs, a gólpassz oszlopban a védéshatékonyság szerepel.

*Nagy Gergő és Sofron István a szezon közben váltottak csapatot, ezért szerepelnek kétszer.

A csatársorban nagyon fog hiányozni Bartalis, de a személyes problémája érthető, ahogy fogalmazott, a következő vb-n ott akar lenni, de ha nem műtteti meg magát, lehet, hogy egyen sem tud már részt venni. Az utolsó felkészülési meccsen a Galló, Hári, Sebők trió adta az első sort, várhatóan a világbajnokságon is velük állunk majd fel. Galló a svéd bajnokságban győztes góllal járult hozzá, hogy csapata feljusson az elitbe. Hármukon kívül a Chris Bodó, Sarauer Andrew és a tán legrutinosabb magyar, Sofron István hármas is lehet a csapat kulcsjátékosa A külföldön játszó Galló és a honosított Bodó így nyilatkozott az ukránok elleni meccs után

„Semmi sem hasonlítható ahhoz, hogy itthon játszom, magyar levegőt szívok azokkal a srácokkal, akiket már nagyon régóta ismerek. Örülök, hogy haza tudtam jönni. Könnyen elsajátítottam a taktikát, hiszen skandináv hokit játszik a válogatott is, amit Svédországban megszoktam. Néhány edzés még kell, de a kazahok ellen már tökéletes lesz az összhang.” – mondta Galló

„Nagyon boldog vagyok, hogy bekerültem a vb-keretben. Büszke vagyok, hogy a magyar válogatottban játszhatok, hiszen Magyarországon vannak a gyökereim. Hasonló a szerepköröm, mint a MAC-ban, nagyon jó játékosokkal vagyok egy sorban, csinálom a dolgom, segítek, ahol kell, oda megyek, ahová a kapitány küld, emberelőnyben is játszok, ha az a feladat. Jó formában vagyunk, meglátjuk, mire lesz ez elég” – nyilatkozta Bodó.

Sebők Balázs (b) a magyar és Manuel Ganahl az osztrák jégkorong-válogatott játékosa a Magyarország - Ausztria felkészülési mérkőzésen Székesfehérváron 2018. április 4-én.
Sebők Balázs (b) a magyar és Manuel Ganahl az osztrák jégkorong-válogatott játékosa a Magyarország - Ausztria felkészülési mérkőzésen Székesfehérváron 2018. április 4-én.
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

A csapat amúgy egy soha nem látott sikeres felkészülésen van túl, nem is akármilyen csapatok ellen. Székesfehérváron és Bécsben is legyőztök az A-csoportos Ausztriát. A szlovénokkal idegenben, Japán ellen Miskolcon nyertünk hosszabbításban. Míg az utolsó találkozón büntetőkkel intéztük el Ukrajnát.

"Nagyon boldogok voltunk a srácok munkamorálja és a mérkőzésen látott intenzitás miatt, s mint közösség is egyre inkább összeállt ez a társaság" – értékelte a felkészülést Majoross Gergely másodedző az MTI-nek. "Azt gondolom, ezek a csapatok, amelyekkel találkoztunk, nincsenek olyan szinten, mint amelyekkel vasárnaptól mérkőzni fogunk. Így nehéz felmérni, mire leszünk képesek a világbajnokságon" – fogalmazott. Kiemelte, meg kell tanulniuk, hogyan kell megőrizni a három-négygólos előnyt.

A program

  • április 22., vasárnap, 16.00: Magyarország-Kazahsztán
  • április 23., hétfő, 19.30: Magyarország-Olaszország
  • április 25., szerda, 19.30: Magyarország-Szlovénia
  • április 26., csütörtök, 19.00: Magyarország-Lengyelország
  • április 28., szombat, 19.30: Magyarország-Nagy-Britannia

(Borítókép:  A magyar jégkorong-válogatott játékosai miután 4-3-ra nyertek az Ausztria elleni felkészülési mérkőzésen Székesfehérváron 2018. április 4-én.- f otó: Bodnár Boglárka / MTI)