Bombaerős mezőnyben bravúrok kellenek a feljutáshoz

DBOGI20180404041
2018.04.22. 07:10

A magyar válogatott mellett Kazahsztán, Olaszország, Szlovénia, Lengyelország és Nagy-Britannia vesz részt a budapesti divízió I/A-csoportos jégkorong-világbajnokságon. A torna első két helyezettje jut fel a jövő évi A-csoportos világbajnokságra, míg az utolsó, hatodik helyen végzett kiesik divízió I/B-csoportba. Hihetetlen erős mezőny, hiszen három, rendszeres A-csoportos mellett kellene bravúrokat elérni.

A magyar válogatott sikeres felkészülésen van túl, hiszen mind az öt meccsét megnyerte, ráadásul kétszer is verte az A-csoportos Ausztriát, és a jelenlegi ellenfelünket, Szlovéniát is legyőzte. A szakmai stáb úgy értékelt, hogy a csapat összeért, megértette a taktikát, amit Jarmo Tolvanen vár a csapatától, így felkészülten várja az első meccsét, amelyet vasárnap 16 órától Kazahsztánnal játszik majd a Papp László Arénában.

Az ázsiai válogatott 1993-ban vett részt először világbajnokságon és 1998-ban, Svájcban már fel is ért az elitmezőnyhöz. Eddig nyolc A-csoportos vb-n szerepelt és a 2005-ben elért 12. helye a legjobb eredmény. 2009-től amolyan ingázónak számít, hiszen az egyik évben feljut a legjobbak közé, a következőben kiesik. Tavaly ez viszont nem sikerült nekik, Dél-Korea hatalmas meglepetésre megelőzte őket, így itt ragadtak velünk.

A csapat magját az orosz szuperligában, a KHL-ben szereplő Barisz Asztana adja, amely az alapszakaszban csak a 10. lett, és nem jutott a rájátszásba. A vb előtt nem sokkal sikerült honosítani a svéd kapust, Henrik Karlssont, akit szintén elhoznak Budapestre. Legutóbb idén februárban, a lengyelországi tornán találkoztunk velük és 5-2-re kikaptunk. A tavalyi vb-n 3-1 lett a javukra, az utolsó négy meccsen a kazahok nyertek, nekünk ez legutóbb 2013-ban sikerült.

Hétfőn este 19.30-tól Olaszország lesz a következő ellenfél, amely legnagyobb sikere az 1953-as vb-4. helye. Az utóbbi években többször is megtréfálták a magyar csapatot, főleg, amikor Budapesten volt a vb. 2011-ben a mindent eldöntő utolsó meccset buktuk el ellenük a hosszabbításban. Két évvel később 2-1-re kaptunk ki tőlük, azzal előztek meg és jutottak fel, Kazahsztánnal együtt, amelyet a felkészülés utolsó meccsén, magabiztosan 4-2-re győztek le.

A válogatott gerincét az a Bolzano adta korábban, amely még versenyben van az EBEL-ben és a döntő hetedik találkozója péntek este volt. Végül egy játékos érkezik tőlük, kérdés Markus Gander mennyire lesz  fáradt. De ha a kazahok ellen ilyen simán ment edzőmeccs, erős csapattal jönnek amúgy is Budapestre.

A harmadik komoly A-csoportos múlttal rendelkező válogatott a szlovén. Szerencsére nem jön Anze Kopitar, az NHL-ben szereplő Los Angeles Kings hokisa, akkor nagyon kiemelkedett volna a mezőnyből. A csapat legtöbb játékosa európai elitbajnokságban (orosz, cseh, osztrák, német, svéd) szerepelnek. A legutóbbi két olimpiára is eljutottak, 2014-ben negyeddöntősök voltak, phjongcshangban a 9. helyen végeztek, őket legyőzni hatalmas bravúr lenne. Most a felkészülési időszakban sikerült, de ez egyáltalán nem jelent semmit. Előtte viszont 10 vesztes meccs szerepel a statisztikákban a mi oldalunkon.

Amikor ezen a három meccsen túl vagyunk, nagyjából el is dől a csapatunk sorsa, legalábbis, ami feljutást illeti. Ha a háromból kettőt sikerülni hozni, akkor elérhető közelségbe kerül az A-csoport. A lengyel hoki az utóbbi időszakban egyre erősebb, de többnyire sikerül őket verni. Tavaly, az ukrán vb-n ez nem sikerült, de akkor nagyon gyenge magyar csapatot láthattunk. Azóta három barátságos meccsen magyar siker született. Három éve éppen a saját otthonukban sikerült őket meglepni, amikor feljutottunk az elitbe.

Az utolsó ellenfelünk Nagy-Britannia lesz, amely most került vissza, ráadásul drámai körülmények között. Az utolsó meccsig azonos pontszámmal álltak Japánnal, így ki-.ki meccsen dőlt el Belfastban a feljutást. Ezt a britek 4-0-ra megnyerték, így ismét jöhetnek Budapestre. Legutóbb 2013-ban jártak itt, akkor 4-2-re vertük őket. Érdekesség, hogy szinte biztos, hogy a csapattal tart a világhírű énekes, Rod Stewart 23 éves fia, Liam Stewart is, aki a tengerentúlon nevelkedett, az ECHL-ben 13 meccsig jutott, most hazájában , a Gulldford Flamesben hokizik.

Borítókép: Sebők Balázs, a magyar jégkorong-válogatott játékosa a Magyarország - Ausztria felkészülési mérkőzésen Székesfehérváron 2018. április 4-én. Magyarország-Ausztria 4-3. Fotó: MTI Bodnár Boglárka