Sára, Márió
-5 °C
2 °C

40 perc remek játék után négy perc alatt összeomlás

image uploaded from ios (1)
2018.04.22. 18:43

A magyar jégkorong-válogatott 3-0-s vereséget szenvedett a budapesti, divízió I/A csoportos világbajnokság első játéknapján. Két harmadon át simán ment minden, csak a gól hiányzott (csak egy érvénytelenig jutottunk a második harmadban). Aztán jött egy négyperces áramszünet, és az addig felépített meccs pillanatok alatt összeomlott. A kazahok svéd származású, NHL-t megjárt kapusa, Henrik Karlsson ihletett formában védett.

Az első harmad első perceit picit megilletődve kezdte a magyar csapat az agresszívan kezdő kazahokkal szemben. Sokszor beszorultunk a harmadunkba, elől pedig gyorsan elveszítettük a korongot. De tényleg csak néhány percig. Onnantól dominált a magyar válogatott, Nagy Gergő, Nagy Krisztián lövései már megmutatták, hogy megérkeztünk a meccsbe. Ügyesen hoztuk fel a korongot és majdnem mindig sikerült lövéssel befejezni a támadást. Sarauer, majd Sofron lövéseit is fogta a svéd-kazah. Volt két tiszta emberelőnyünk, de nem sikerült a gól, de nem véletlen, hogy 11-8-ra nyertük a kapura lövéseket.

Pörgösen folytatódott a második harmad is, és hatalmas elánnal küzdött tovább a magyar csapat. Ellensúlyozva ezzel a kazah válogatott érezhető KHL-es rutinját. Sokkal többet volt az ellenfél harmadában a korong. Sofron, Sebők lövései adták a magyar ziccerek nagy részét. Egy ízben Karlsson óriási bravúrral hárított, amikor Kóger üres kapuba tartó lövésébe reflexszerűen nyúlt bele, és akadályozta meg a gólt.

Két fontos dolog történt még ebben a harmadban. A speciális egységeink közül az emberhátrányos védekezés masszívan állt a lábán, ügyesen és magabiztosan bekkeltük a hátrányokat és Vay biztos védései is megnyugvást adtak a védekezésnek, nagyszerűen élt együtt a játékkal. Korcsolyázásban egy cseppet sem maradtunk el a rutinosabb ellenfelünknél, talán némi fizikai fölény felfedezhető volt, de ezt a gyorsaságunkkal ellensúlyoztuk. A végére maradt beszenvedett gól, de a bírók végül nem adták meg, egyik játékosunk a kapu előtti tiltott (kék) zónában tartózkodott. Az sem véletlen, hogy ebben a harmadban is megnyertük a kapura lövéseket, most 12-7-re.

Kiválóan kezdtük a harmadik harmadot is. Semmi nem utalt arra, hogy a 43. perctől négy perc alatt jön a totális összeomlás. Előbb 43:38-nál Orehov lőtt egy védhetetlen távoli, felső sarkos bombagólt. Ez még bocsánatos bűn lenne, de az már kevésbé, hogy 57 másodperccel később egy eladott korong után lekorcsolyáztak minket a kiugrást Rimarev lőtte be könnyen. Három perccel később ugyanő már egy trükkös gólt szerzett. Ő ért először oda egy palánkról visszapattanó korongra és az alapvonalról beemelte. Vay még feküdt a jégen, védő meg a környéken sem. Öt perccel a vége előtt 11-1 volt a kapura lövés, most már a kazahoknak.

Nehéz vitatkozni a végeredmény számszerű jogosságával, de 43 percig olyan hokit játszottunk, amely ennél jobb vidámabb eredményt sejtetett. Okulni kell a hibákból, elemezni azokat és gyorsan okulni belőlük, mert hétfőn este egy újabb komoly feladat következik a tavaly még A csoportos Olaszország ellen.

Divízió I/A csoportos világbajnokság

Magyarország-Kazahsztán 0-3 (0-0, 0-0, 0-3)

Gólszerző: Orehov, Rimarjev (2)

A torna másik mérkőzésén meglepetés született, a tavaly feljutott britek 3-1-re verték a szlovénokat. Este játsszák a lengyel-olasz meccset. Hétfőn fél nyolctól a mieink az olaszok ellen folytatják.

Borítókép: Huszti István / Index.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!