Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

40 perc remek játék után négy perc alatt összeomlás

image uploaded from ios (1)
2018.04.22. 18:43

A magyar jégkorong-válogatott 3-0-s vereséget szenvedett a budapesti, divízió I/A csoportos világbajnokság első játéknapján. Két harmadon át simán ment minden, csak a gól hiányzott (csak egy érvénytelenig jutottunk a második harmadban). Aztán jött egy négyperces áramszünet, és az addig felépített meccs pillanatok alatt összeomlott. A kazahok svéd származású, NHL-t megjárt kapusa, Henrik Karlsson ihletett formában védett.

Az első harmad első perceit picit megilletődve kezdte a magyar csapat az agresszívan kezdő kazahokkal szemben. Sokszor beszorultunk a harmadunkba, elől pedig gyorsan elveszítettük a korongot. De tényleg csak néhány percig. Onnantól dominált a magyar válogatott, Nagy Gergő, Nagy Krisztián lövései már megmutatták, hogy megérkeztünk a meccsbe. Ügyesen hoztuk fel a korongot és majdnem mindig sikerült lövéssel befejezni a támadást. Sarauer, majd Sofron lövéseit is fogta a svéd-kazah. Volt két tiszta emberelőnyünk, de nem sikerült a gól, de nem véletlen, hogy 11-8-ra nyertük a kapura lövéseket.

Pörgösen folytatódott a második harmad is, és hatalmas elánnal küzdött tovább a magyar csapat. Ellensúlyozva ezzel a kazah válogatott érezhető KHL-es rutinját. Sokkal többet volt az ellenfél harmadában a korong. Sofron, Sebők lövései adták a magyar ziccerek nagy részét. Egy ízben Karlsson óriási bravúrral hárított, amikor Kóger üres kapuba tartó lövésébe reflexszerűen nyúlt bele, és akadályozta meg a gólt.

Két fontos dolog történt még ebben a harmadban. A speciális egységeink közül az emberhátrányos védekezés masszívan állt a lábán, ügyesen és magabiztosan bekkeltük a hátrányokat és Vay biztos védései is megnyugvást adtak a védekezésnek, nagyszerűen élt együtt a játékkal. Korcsolyázásban egy cseppet sem maradtunk el a rutinosabb ellenfelünknél, talán némi fizikai fölény felfedezhető volt, de ezt a gyorsaságunkkal ellensúlyoztuk. A végére maradt beszenvedett gól, de a bírók végül nem adták meg, egyik játékosunk a kapu előtti tiltott (kék) zónában tartózkodott. Az sem véletlen, hogy ebben a harmadban is megnyertük a kapura lövéseket, most 12-7-re.

Kiválóan kezdtük a harmadik harmadot is. Semmi nem utalt arra, hogy a 43. perctől négy perc alatt jön a totális összeomlás. Előbb 43:38-nál Orehov lőtt egy védhetetlen távoli, felső sarkos bombagólt. Ez még bocsánatos bűn lenne, de az már kevésbé, hogy 57 másodperccel később egy eladott korong után lekorcsolyáztak minket a kiugrást Rimarev lőtte be könnyen. Három perccel később ugyanő már egy trükkös gólt szerzett. Ő ért először oda egy palánkról visszapattanó korongra és az alapvonalról beemelte. Vay még feküdt a jégen, védő meg a környéken sem. Öt perccel a vége előtt 11-1 volt a kapura lövés, most már a kazahoknak.

Nehéz vitatkozni a végeredmény számszerű jogosságával, de 43 percig olyan hokit játszottunk, amely ennél jobb vidámabb eredményt sejtetett. Okulni kell a hibákból, elemezni azokat és gyorsan okulni belőlük, mert hétfőn este egy újabb komoly feladat következik a tavaly még A csoportos Olaszország ellen.

Divízió I/A csoportos világbajnokság

Magyarország-Kazahsztán 0-3 (0-0, 0-0, 0-3)

Gólszerző: Orehov, Rimarjev (2)

A torna másik mérkőzésén meglepetés született, a tavaly feljutott britek 3-1-re verték a szlovénokat. Este játsszák a lengyel-olasz meccset. Hétfőn fél nyolctól a mieink az olaszok ellen folytatják.

Borítókép: Huszti István / Index.