A játék jó, de be kell lőni a helyzeteket az olaszok ellen

image uploaded from ios
2018.04.23. 15:54

Magyarország 3-0-s vereséggel kezdte a budapesti divízió I/A-csoportos világbajnokságot. Kazahsztán ellen negyven percig kifejezetten öröm volt nézni a magyarok játékát, többet lőttünk kapura, több helyzetünk is volt, de sajnos az emberelőnyös helyzeteket nem használtuk ki, ziccereket nem lőttük be és ez megbosszulta magát. Azt még a kazahok honosított svéd kapusa is elismerte, ha mi lőjük az első gólt, akkor talán minden másképp alakul.

A hibákat gyorsan ki kell elemezni és a vereségen túl kell lépni, mert hétfő este, 19.30-tól már az olaszok ellen kell folytatni, és ahogy Vas János is megfogalmazta a meccs után, ha a helyzeteket belőjük, akkor nem lesz baj, mert a játékkal nem volt gond.

Tény, hogy a harmadik harmadban előjött a kazahok KHL-es rutinja, és egy megpattanó bombagól után gyakorlatilag bedaráltak minket. Most pedig az az Olaszország következik, amely 0-1-ről fordított, és győzte le 3-1-re a lengyeleket a nyitómeccsen.

Armin Helfer, az olaszok 38 éves csapatkapitánya a vasárnapi győztes meccs után elmondta, egy fiatal és küzdős csapattal érkeztek Budapestre, amelynek fontos volt a jó kezdés. A lengyelek ellen győztes gólt szerző Helfer szívesen emlékszik hazánkra, 2011-ben ő ütötte a mindent eldöntő győztes gólt a magyarok ellen, amellyel mi lemaradtunk, az olaszok feljutottak az A csoportba. Budapest amúgy is szerencsét hoz nekik, a legutóbbi két ilyen vb-n mindig feljutottak.

Az olaszok a szlovénokkal együtt estek ki tavaly az elitből, gyakorlatilag az 2000-es évek óta lifteznek az első és a második vonal között. Most 11 légióssal érkeztek, többségük Németországban hokizik, ketten az élvonalban. Kapusuk, Marco di Filippo Roja és Marco Insam a finn első osztályban, az Assat Poriban. A korábbi koncepcióval ellentétben nem honosított játékosokkal van tele a keret, csak négy olyan játékos van, aki nem Olaszországban született, kilencen kettős állampolgárok.

A csapat élére a legutóbbi vb-n másodedző, kanadai Clayton Beddoes-t nevezték ki, aki Olaszországban is edzősködött az elmúlt két idényben. Beddoes 60 meccset játszott az NHL-es Bostonban, de az elmúlt 20 évben Európában hokizott, majd dolgozott szakvezetőként. Nehezített a dolgát, hogy az egyik legjobb olasz csapat, a HC Bolzano az EBEL (itt szerepel a Fehérvár AV19 is) döntőjéig menetelt, ott is a hetedik meccsig húzódott a párharc, így abból a csapatból csak egy játékost tudott Budapestre hozni.

Az olaszokkal legutóbb februárban találkoztunk a lengyelországi Négy Nemzet Tornáján, és 4-1-re nyertünk. 2014 óta háromszor vertük őket (közte a 2015-ös, krakkói világbajnokságon is, parádés játékkal) és csak egyszer veszítettünk, azt is büntetőkkel. A mérkőzés tehát 19:30-kor kezdődik és az Index online közvetíti. A mai nap másik meccsén négy órától Lengyelország és Szlovénia találkozik a Papp László Arénában.

(Borítókép: Huszti István / Index)