Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Fantasztikus magyar feltámadás és győzelem a hoki-vb második napján

image uploaded from ios (3)
2018.04.23. 22:01 Módosítva: 2018-04-23 22:43:57

A magyar jégkorong-válogatott 3-2-re legyőzte Olaszországot a budapesti divízió I/A csoportos világbajnokság második napján. Az olaszok többnyire fölényben játszottak, de a magyar csapat ezúttal minden erejét mozgósította a sikerért. A védelem akadozott, de Vay Ádám csodásan védett, elöl pedig kiválóan játszottunk. Nyertünk, és már senkit nem fog érdekelni az, hogy az olaszok 39-22-re nyerték a kapura lövéseket.

Döbbenetes olasz fölénnyel kezdődött a meccs. Ellenfelünk taktikája egyszerű volt, de ehhez kellett a kiváló korcsolyázótudásuk és erőnlétük is: a saját harmadunkban ölték meg már a korongfelhozatalt is. Az első tíz percben az is bravúrnak számított, ha sikerült kiütni a harmadból a korongot. A védekezés amúgy is döcögött az egész meccsen. Az ötödik percre érett góllá az olasz fölény, de micsoda (bal)szerencsével. Simon Kostner lövése megpattant az addigra egyensúlyát vesztő Tommaso Traversán, róla pedig Vay felett a kapuba hullott.

Az olaszok kiválóan kezelték a korongot, gyorsan és pontosan játszottak, és a szerencséjükért is megdolgoztak, hiszen szinte mindig hozzájuk pattant a korong. Nálunk lassú és körülményes volt a korongkihozatal és még ráadásul pontatlanok is voltunk. Ennek ellenére megvolt a ziccer megint az egyenlítéshez, de ez nem sikerült.

Nem úgy a második harmadban, ráadásul ami ilyenkor nagyon fontos, a játékrész legelején. Sarauer Andrew tökéletesen tette bele az ütőjét Sofron István passzába és a 22. percben máris 1-1- volt az állás. Volt néhány furcsa bírói ítélet ezután. Először Wehrst ugyan jogosan állították ki, de előtte elfelejtettek befújni egy nyilvánvaló lest. Aztán előbb befújták az olasz gólt, amely Wehrs ütőjéről hullott a magyar kapuba, de előtte Armin Hofer egy hatalmasat lökött rajta. Végül a játékvezetők tanácskozás után a gólt nem adták meg, helyette kiállítás járt érte az olaszoknak – és ennek újabb súlyos következménye lett.

Ahogy már említettük, nagyon összevissza volt a mai védekezés. Gyámoltalanul sok és felesleges passzal próbáltuk kihozni a korongot, így sok volt a korongvesztés a védekező harmadban. Egy ilyen után a kanadai-olasz Larkin szerezte meg, és gólt is ütött belőle, ráadásul emberhátrányban. Az viszont mindenféleképp a csapat erejét dicséri, hogy 55 másodpercen belül, még ennek a kiállításnak az idején, sikerült egyenlíteni. Ezúttal Sebők szolgálta ki tökéletesen Vas Jánost, aki ismét egyenlített. Volt még ziccer, de megint elmaradt a gól, pedig ezeket ki kellett volna használni.

Egy csodaszép góllal nyitottuk a harmadik harmadot is, ezúttal Sebők Balázs varázsolta fel a rövid felsőbe a korongot mindössze 67 másodperccel a kezdés után. Kit érdekelt ekkor, hogy az olaszok kereken kétszer annyit (32-16) lőttek kapura. A korongkihozatal még mindig sok gondot okozott, az olaszok nagyon gyorsan támadtak vissza. Amikor viszont túljutottunk a félpályán már nem volt nagy gond.

A végére nagyon elfáradtunk, de ugyanolyan elánnal harcoltunk meg minden egyes korongért. Nem volt szép a játék, de kit érdekelt mindez. Az olaszok egyre fogyó erővel, de azért szüntelenül tüzeltek Vay Ádám kapujára, aki hibátlan volt, mindent fogott és semmi nem pattant ki róla. Az olaszok még lehozták a kapust, de ez sem segített rajtuk, legyőztük a tavaly még A csoportos Olaszországot, ezzel megszereztük az első győzelmünket a világbajnokságon.

Divízió I/A csoportos világbajnokság, 2. nap

Magyarország-Olaszország 3-2 (0-1, 2-1, 1-1)

Gól: Sarauer, Vas J., Sebők, ill. Traversa, Larkin

A nap első meccsén Szlovénia óriási meglepetésre ismét elbukott, 4-2-re kapott ki Lengyelországtól, így most már az egyetlen csapat a vb-n, amely nem szerzett pontot. A mieink kedden pihennek – a nap programjában csak egy kazah-brit meccs van –, szerda este pedig éppen Szlovénia ellen lépnek jégre.

      M Gy GyH VH V L:K P
1 Kazahsztán 1 1 0 0 0 3:0 3
2 Nagy-Britannia 1 1 0 0 1 3:1 3
3 Olasz-ország 2 1 0 0 1 5:4 3
4 Lengyel-ország 2 1 0 0 1 5:5 3
5 Magyar-ország 2 1 0 0 1 3:5 3
6 Szlovénia 2 0 0 0 2 3:7 0

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!