Judit
3 °C
7 °C

Óriási lépést tehetünk a hoki-vb-n az elit felé

2018.04.25. 12:42

Két teljes kör ment le a budapesti, divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokságon és szerdán teljes fordulót rendeznek. Mind a hat csapat további sorsát komolyan befolyásoló játéknap lesz ez.

Fél egytől az olasz-kazah rangadóval indul a program, aztán négy órától a britek és a lengyelek játszanak, majd fél nyolctól a magyar-szlovén meccsel zárul a nap.

Az előzetes szakértői várakozások alapján a szlovén-kazah-olasz hármasból várták a két feljutót, de titkon reménykedtünk abban, hogy mi is odaférünk a feljutást érő első két hely valamelyikére. A lengyel és a tavaly még harmadosztályú brit válogatott egyikét pedig a kieső helyre tippelték a szakemberek.

Aztán az első két nap alatt borult minden és erről elsősorban a szlovénok, illetve a magyar csapat is tehet. A mieink a kazahok elleni vereséget kijavítva, nagy szívvel győzték le az olaszokat. A szlovénok pedig nagyon simán kikaptak a két leggyengébbnek vélt brit, majd a lengyel csapattól is. Ennek pedig az lett a következménye, hogy a szlovénok a feljutásról már majdnem lemondhatnak, ugyanakkor a további eredményeik komolyan befolyásolhatják a ellitligáért folytatott küzdelmet.

Ahhoz, hogy a szlovénokkal ne essen meg az a csúfság, hogy két év alatt két osztályt zuhanjanak, most már minimum négy pontot kell gyűjteniük. Ez számunkra azért nagyon rossz hír, mert a szerdai, magyarok elleni meccsre biztos kettőzött becsvággyal fognak kikorcsolyázni, ha azt is bukják, akkor éppen a két legerősebb, a kazah és az olasz csapat ellen kell begyűjteni azokat a bizonyos pontokat.

De, ha a magyar csapat úgy játszik, mint az olaszok ellen, akkor igenis lehet esélyünk. Akkor pedig a szlovénok megtehetik nekünk azt a szívességet, hogy az említett két csapat ellen szereznek számunkra fontos pontokat. Egyszóval bonyolult a helyzet, de ez a játéknap sok mindenről dönthet.

Mielőtt megismerkedünk a szlovén csapattal, matekozzunk egy picit. Az eddig látottak alapján Kazahsztán kilóg a mezőnyből. Ha pedig ez szerdán is így lesz, megverik az olaszokat. A lengyel-brit meccs abból a szempontból még nem releváns, hogy mindkettővel játszik még a magyar csapat és az eddigiek alapján erősebbnek is tűnik.

Ha esetleg kikapunk a szlovénoktól, akkor sincs nagy baj, mert verni kell csütörtökön a lengyel, szombaton a brit csapatot. Nehezen elképzelhető, hogy ez a szlovén válogatott az olaszt és a kazahot is megveri, de ha mégis, akkor inkább az olaszt. Ha minden így történik, Kazahsztán simán feljut, és Magyarország lehet a második is. Persze, a papírforma addig még legalább háromszor borulhat.

Teljesen érthetetlen a szlovénok teljesítménye, hiszen eddig is kiválóan szerepeltek a világversenyeken és bombaerős csapattal érkeztek. Olimpián 2014-ben a negyedikek, idén 9. helyen végeztek. 2001 óta ingáznak az első két osztály között, tavaly még A csoportosak voltak, igaz csak egyetlen pontot gyűjtöttek. A csapat legnagyobb része komoly bajnokságban edződik. A védelemből hárman is a cseh ligában, a csatárok közül a finn első osztályból, ketten a KHL-ból érkeztek, illetve Luka Vidmar a Fehérvár, Anze Ropret az Újpest hokisa.

Szerencsénkre két legjobbjuk nem jött el. Bár Anze Kopitar kiesett csapatával, a Los Angeles Kingsszel az NHL rájátszásából, klubkötelezettségek miatt nem tudott Budapestre jönni. Nincs itt a másik volt NHL-es, az idén még a svéd Frölunda, jövőre a svájci Bern hokisa, Jan Mursak sem. Az idei, olimpiai csapatnak volt a kapitánya. Mursak csuklóját műteni kellett, ezért maradt ki.

Ahogy a szlovén Dnevnik című napilap fogalmaz rémálommá vált számukra a budapesti vb és a feljutás helyett már a túlélésről és szégyenről beszél mindenki, és a finn kapitány Kari Savolainent támadja, aki kiemelte, ma 9000 hangos torokkal is meg kell küzdeni és önfeláldozó játékot vár fiaitól.

A lap megjegyezte még, szerinte rossz döntés született, amikor nem a Salzburg kapusát, Luka Gracnart vitték el a vb-re. Tény, Gasper Koselj teljesítménye eddig a leggyengébb a kapusok között (83,33 védéshatékonyság, míg Vay Ádámé 92,42).

A játékosoknak ma meg kell halniuk a jégen. Ha ezt a meccset is elveszítjük, nagyon nehéz helyzetbe kerülünk, így türelemmel kell játszani, hogy megtaláljuk az utat gólhoz. Sokkal többet kell majd kapura lőni.

nyilatkozta a lapnak Savolainen.

Nem igazán szoktuk verni a szlovénokat. 2002 óta lejátszott 16 meccsből csak háromszor sikerült. Legutóbb, két hete viszont hosszabbítás után 3-2-re. Az akkori szlovén keretből 14-en most is ott lesznek a jégen, így van miért reménykedni. Ráadásul az is könnyen lehet, hogy görcsössé teszi őket a győzelmi kényszer. Nekünk a védekezésben kell feljavulni, mert bár Vay kiválóan védett, a korong kihozatal, illetve korongbiztosságban még akadtak bőven problémák az olaszok ellen is. A támadó harmadban kiválóan játszottunk, lövésszám megvolt, a ziccerek is. Ezeket megint be kell lőni és hatalmas lehetőség kapujába kerülünk. Így legyen.

A szerdai program

  • Olaszország-Kazahsztán 3-0 (2-0, 1-0, 0-0)
  • Gólszerző: Hochkofler, D. Kostner, McMonagle

Máris jött az első csavar a fenti történetben. Az olaszok teljesen megérdemelten legyőzték az eddig hibátlan Kazahsztánt. Az olaszok agresszívan, ahogy ellenünk is, kezdték a meccset és az első harmad elején, három és fél perc alatt vágtak két szép gólt. A másodikban megfejelték ezt egy bombagóllal, a svéd-kazah Henrik Karlssonnak ezúttal nem volt annyi a szerencséje, mint ellenünk. Az utolsó harmad második felében a kazahok még kaptak két előnyt, de képtelen voltak élni vele. Az olasz kapus, Andres Bernard maradt hibátlan. Sokkal bonyolultabb lett a helyzet.

  • Nagy-Britannia-Lengyelország 5-3 (2-1, 0-2, 3-0)
  • Gólszerző: Perlini, Shields, Brooks, O'Connor ill. Dronia, Kapica, Zapala

Az első harmadban a britek szereztek vezetést rögtön az elején, Brett Perlini ügyesen nyúlt bele Mark Richardson lövésébe. A 13. percben a Frankfurt légiósa, Pawel Dronia hatalmas kapásgólt ütött, majd emberelőnyből Colin Shields ügyesen vágott be egy kapu mögül visszatett korongot. A második harmad elején egyenlítettek a lengyelek, előnyből, Kapica szép kapásgóljával, majd pont a meccs felénél Zapala középtávoli bombájával már vezettek is. A lengyelek büntetőt is hibáztak. A harmadik harmadban kettő perc alatt fordítottak a britek, előbb Brooks szép szóló után, O”Connor pedig kettős előnyben talált be. Az üres kapus gól pedig már csak kegyelemdöfés volt. Ezzel a győzelemmel a britek szinte biztosann megragadnak a másodosztályban.

  • Magyarország-Szlovénia 19:30

A csoport állása

A vb állása                     
1 Olaszország 3 2 0 0 1 8-4 6
2 Kazahsztán 3 2 0 0 1 9-4 6
3 Nagy-
Britannia
3 2 0 0 1 9-10 6
4 Magyar-
ország
2 1 0 0 1 3-5 3
5 Lengyel-
ország
3 1 0 0 2 8-10 3
6 Szlovénia 2 0 0 0 2 3-7 0

A magyar mérkőzésről élő tudósítással jövünk, a délutáni meccsek legfontosabb momentumaival frissítjük majd a cikket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?