Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kazahsztán nem segített a hoki-vb-n, mégis feléledt a magyar remény

2018.04.27. 18:19 Módosítva: 2018-04-28 06:08:32

Szlovénia meggyőző fölénnyel, 5-3-ra győzte le Kazahsztánt a Budapesten zajló divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokság negyedik fordulójában. A kazahok az első harmadban még tartották magukat, de a szlovénok már akkor is jelentős erőfölényben voltak. Ezzel gyakorlatilag az is eldőlt, hogy a magyar válogatottnak már csak matematikai esélyei maradtak a feljutásra. Pénteken még az olasz-brit meccset játsszák a vb-n, utána indulhat a számolgatás.

Az első harmadot a szlovénok kezdték harcosabban, és az egész játékrészben is inkább ők domináltak. A hatodik percben szereztek vezetést, Jan Urbas korcsolyázta le a védelmet, Miha Verlic pedig teljesen tisztán érkezett és bevágta. Kazahsztán viszont gyorsan megfordította a meccset. Előbb Jegor Petruhov korcsolyázta körbe a kaput és a rövid saroknál addig tuszkolta, míg bement a korong, a bírók kicsit tanakodtak, de megadták. Aztán jött Dimitrij Grenc egészen fura testhelyzetből ütötte rá, és Groselj lábai között utat talált a hálóba a korong.

Ebben a pillanatban, vagyis a 11. percben 8-3 volt a kapura lövések aránya (a harmad végére 10-10 lett) a kazahok javára, de közben sorra jöttek a sokkal erősebb szlovénok helyzetei. Egy ilyen után megint Urbas volt főszereplő. Gólpassza után a 16. percben nagy erővel varrta fel a jobb felsőbe a korongot.

A második harmadra is sokkal erősebb és összeszedettebbnek tűnt a szlovén csapat, még úgy is, hogy sportszerűtlenség miatt az egyik legjobb védőjük, Ziga Pance kapott egy 10 perces büntetést. 28. percben aztán egy emberelőnyt kihasználva Verlic csúsztatta be ütőjével a korongot, ezzel pedig már Szlovénia vezetett. A harmad második felére pedig már 18-11 volt a kapura lövések a szlovénok javára. Két perccel a harmad vége előtt 4 a 3 ellen Kovacevic már a harmadik gólját szerezte egy távoli, félmagas bombából. 14 másodperccel később Alihan Aszetov fonákkal nagyon kilőtte a felső sarkot. Ezzel együtt is Kazahsztán összesen háromszor ütött kapura ebben a játékrészben, a szlovének 16-szot és körülbelül ekkora is volt a fölénybeli különbség a két csapat között.

A harmadik harmadban sem változott a játék képe, sőt. A szlovénok egyre nagyobb erődemonstrációt tartottak a kazah kapu előtt, sokszor úgy nézett ki, mintha emberelőnyben lennének. Rátettek még egy lapáttal, nekik a feljutáshoz a hátralévő két meccsüket mindenképp meg kellett nyerniük. Úgy tűnt, Kazahsztán itt már csak véletlenül üt gólt, az 52. percben majdnem sikerült is, de a kapuvas mentett. Aztán az 55. percben eldőlt mindent, Verlic jól lépett ki a védők közül és mesterhármast szerezve eldöntötte a meccset, és gyakorlatilag azt is, hogy idén nem jutunk fel az A csoportba. 

A világbajnokság egy újabb csavart vett az esti meccsel. A tavaly még harmadosztályú Nagy-Britannia újabb szenzációs eredményt ért el, 4-3-ra legyőzte Olaszországot. Erre azért kevesen számítottak. Ez nekünk rosszat, de egyben nagyon jót is jelenthet. Maradt esély a feljutásra, de ehhez a szombati eredményeknek is úgy kell alakulnia. Ha már ilyen vb-t élünk meg, miért ne lehetne hinni abban, hogy mi jöjjünk ki jól a dolgokból. Egy biztos, akkor érdemes reménykedni, ha a budapesti világbajnokság zárómeccsét megnyerjük, és persze a többi eredmény is úgy alakul, ahogy nekünk a legjobb. Rövidesen kiszámoljuk, mi az, ami nekünk a legjobb lenne.

Divízió I/A csoportos világbajnokság, Budapest, 4. forduló

  • Kazahsztán-Szlovénia 3-5 (2-2, 1-2, 0-1)

Gólszerző: Petruhov, Genc, Aszetov, illetve Verlic (3), Urbas, Kovacevic

  • Olaszország-Nagy-Britannia 3-4 (2-2, 0-1, 1-1)

Gólszerző: Lambacher, Larkin, Scandela illetve Perlini (2), Dowd, O'Connor

A vb állása                     
1 Nagy-Britannia 4 3 0 0 1 13-13 9
2 Olaszország 4 2 0 0 2 11-8 6
3 Kazahsztán 4 2 0 0 2 12-9 6
4 Szlovénia 4 2 0 0 2 12-11 6
5 Magyar-
ország
4 2 0 0 2 7-11 6
6 Lengyel-
ország
4 1 0 0 3 10-13 3