Judit
3 °C
7 °C

Némi bravúr + elég sok mázli = világbajnoki feljutás

image uploaded from ios (3)
2018.04.28. 10:20 Módosítva: 2018-04-28 12:52:57

Óriási lehetőség kapujába jutott a magyar hokiválogatott a budapesti, divízió I/A csoportos világbajnokságon. Ehhez azonban a szombati három meccsnek is úgy kell alakulnia, hogy a végén, a 19:30-kor kezdődő magyar-brit, a vb zárómeccse mi legyünk boldogok, jussunk fel az A csoportos világbajnokságra.

Mind a három meccsre figyelni kell tehát, de mindezek közül

a legfontosabb, hogy mi nyerjünk (ideális esetben elég akár 60 percen tul is), egyébként semmi értelme számolgatni.

Meg kell verni Nagy-Britanniát azzal együtt is, hogy ők most már a feljutás közelébe kerültek, és a becsvágyuk bizonyosan efelé hajtja őket. 200 szurkoló kísérte el őket Budapestre, akik az eddigi meccseken is űzték-hajtották őket, de a szurkolással nekünk sem lesz gondunk, ahogy eddig sem volt. (Egyébként ha a többi eredmény kedvezően alakul, még az is lehet, hogy a britek legyőzésével kéz a kézben jutunk fel.

Szóval, induljunk abból, hogy rendes játékidőben nyerünk, mert szinte csak így marad esélyünk (bár hosszabbításos győzelemmel is lehet esély, ha a kazahok nem szereznek három pontot és 60 perc alatt nem dől el az olasz-szlovén). Mivel négy csapat áll hat ponttal, így szinte biztos, hogy a végén minitabella fog döntetni a feljutásról. Ilyenre pedig talán még sosem volt példa, amióta 1998-ban átalakították a vb-k rendezési formáját, és létrehozták az úgynevezett divíziókat.

Ha megverjük a briteket, akkor nekünk és az idei bajnokság újoncának is 9-9 pontja lesz. Akkor van esélyünk a feljutásra, ha a minitabellába olyan csapat kerül még be, amely ellen pozitív mérleggel állunk. Sajnos ilyen csak az olasz, de mivel két csapat jut fel majd az elitligába, ezért a kazah is bekerülhet, mert akkor nekünk két győzelmünk lenne (az olasz és a brit ellen) azaz hat pont. A kazahnak is, hiszen 6-1-re verte a briteket és 3-0-ra minket, míg a britnek 0 pontja lenne, vagyis Kazahsztán és Magyarország jutna az elitbe.

De nézzük sorba, mi lenne az ideális eredménysor – és induljunk ki alapból úgy, hogy mi mind a három pontot begyűjtjük az esti meccsen

  • Kazahsztán rendes játékidőben legyőzi Lengyelországot, Olaszország hasonló módon a szlovénokat, és mi is három pontot szerzünk a britek ellen.
  • Kazahsztán nem nyer rendes játékidőben a lengyelek ellen. Ebben az esetben mindegy, hogy mi lesz az olasz-szlovén meccs végeredménye. Mi verjük 60 perc alatt a briteket.
  • Kazahsztán nyer rendes játékidőben a lengyelek ellen. Az olasz-szlovén meccs hosszabbításban dől el. Mi verjük 60 perc alatt a briteket.

A legrosszabb forgatókönyv, ha a kazahok és a szlovénok is hatvan perc alatt elintézik ellenfelüket. Ekkor teljesen mindegy mi lesz a magyar-brit meccs, legalábbis a mi szempontunkból.

A britek akkor viszont majdnem csodát élhetnek meg, mert a kazah, szlovén, brit minitabellán körbeverés lesz, hiszen a szlovén-kazah 5-3, brit-szlovén 3-1, kazah-brit 6-1. A kazahok 9-6-tal nyernek, a szlovénok pedig 6-6-ta még feljutnak, a britek pedig 4-7-tel lennének a harmadikak. De azért bízni lehet a lengyelekben is, hiszen nekik a lét a tét, azaz ha nem nyerik meg a meccset, egészen biztosan ki fognak esni, márpedig korántsem így érkeztek Budapestre.

A britek feljutása óriási bravúr lenne. Mert olyat, hogy két év alatt egyszerre két osztályt ugorjon csapat legutóbb a szlovák volt képes. 1994-ben Poprádon megnyerte a C csoportot, aztán egy évvel később Pozsonyban a B csoportot is, hogy aztán alig pár évvel később, 2002-ben, Svédországban világbajnok legyen.

Persze rosszul is sülhet el a mieinknek a szombat. Akár még nagy bajba is kerülhetünk akkor, ha a lengyel legyőzi Kazahsztán rendes játékidőben, mi ugyanígy kikapunk a britektől és az olaszok megverik a szlovénokat. Ekkor négy 6 pontos csapat lesz majd, amelyben (tehát a kazahok, a szlovének és a lengyelek) a mi mérlegünk lesz a leggyengébb, mert nekünk csak egy sikerünk van és gólkülönbséggel az utolsó helyen is végezhetünk.

De erre ne gondoljunk. Drukkoljon mindenki a lengyel és az olasz válogatottnak, este pedig természetesen a magyarnak, mert ha így alakul 2016 után ismét eljutunk a világ elitjébe, amelynek tornáját 2019-ben éppen a szomszédban, Szlovákiában, Kassán és Pozsonyban rendezik.

   A vb állása                     
1 Nagy-Britannia 4 3 0 0 1 13-13 9
2 Olaszország 4 2 0 0 2 11-8 6
3 Kazahsztán 4 2 0 0 2 12-9 6
4 Szlovénia 4 2 0 0 2 12-11 6
5 Magyarország 4 2 0 0 2 7-11 6
6 Lengyelország 4 1 0 0 3 10-13 3

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?