Olivér
4 °C
8 °C

1 másodperc: földöntúli kapusbravúr, aztán egy levegőből behúzott korong

2018.05.15. 08:21

Kanadai legyőzte Lettországot a dániai jégkorong-világbajnokságon, de hatalmas meglepetés, hogy ezt csak hosszabbításban sikerült a világ egyik legjobb csapatának. Nem is akármilyen góllal. Egy egészen zseniális védést, egy még nagyobb bravúr követett, amelynek főszereplője a lett kapus    és a kanadai csatár, Connor McDavid volt.

Kanada rögtön a meccs elején vezetést szerzett a New York Islanders hokisa, Anthony Beaviller révén, aztán szépen rápihentek erre a meccsre. Azt lehetett látni, hogy majd úgy is találnak egy gólt, amellyel aztán szépen behúzzák a meccset és simán ott lesznek a negyeddöntőben.

De a lettek kiválóan küzdöttek, ha kellett sokat korcsolyázva védekeztek, és amikor csekély esélyük mutatkozott kontrákkal próbáltak támadást vezetni. Aztán a harmadik harmad elején, Krstians Rubins révén egyenlítettek is. A kanadaiakban utána sem lehetett látni a tüzet, hogy végleg eldöntsék a meccset. A hihetetlen rutin, amely bennük van persze vitte előre őket, de különösebb ziccer nélkül pergett le az utolsó 20 perc.

Következett a 3 a 3 elleni játék, amikor a lettek egyetlen szándéka már csak a túlélés volt. Ki sem jöttek a harmadukból és 46 másodperc után el is dőlt a meccs. Connor McDavid kapta a passzt Ryan Nugent-Hopkinstól, elfektette a védőjét és az utolsó pillanatig várt a lövéssel. Szépen fel is emelte, de a lett kapus, Kristers Gudlevskis valami elképesztő bravúrral, a földön fekve, a mamutot felemelve védeni tudott. A kipattanó korongot viszont McDavid még nagyobb bravúrral, a levegőből behúzva ütötte be.

Kanada ugyan nyert és még bármi lehet a keddi zárófordulóban, de könnyen előfordulhat, hogy Kanada csak a 3., vagy a 4. helyen végez a csoportjában. Ezzel tovább fog jutni, de a negyeddöntőben Oroszország, vagy Svédország is következhet. A tavaly a svédek Kanadát verték a vb-döntőben, így nem számíthat sok jóra a kanadai csapat.

Az is eldőlt, hogy Fehéroroszország és Dél-Korea esett ki az A csoportból, a tavaly feljutó osztrákok megragadtak az elitben. Így Magyarország ellenfelei a következő évi divízió I/A csoportos vb-n Fehéroroszország, Dél-Korea, Szlovénia, Kazahsztán és a feljutó Litvánia lesz. Nem lesz  egyszerűbb a dolgunk, sőt.

A csoport:

  • Csehország-Ausztria 4-3 (2-1, 1-0, 1-2)
  • Oroszország-Szlovákia 4-0 (2-0, 0-0, 2-0)

Az állás: 1. Svédország 17 pont, 2. Oroszország 16, 3. Csehország 15, 4. Svájc 9, 5. Szlovákia 8, 6. Franciaország 6, 7. Ausztria 4, 8. Fehéroroszország 0

B csoport:

  • Kanada-Lettország 2-1 (1-0, 0-0, 0-1, 1-0) - hosszabbítás után
  • Norvégia-Koreai Köztársaság 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)

Az állás: 1. Egyesült Államok 16 pont, 2. Finnország 13, 3. Kanada 12, 4. Dánia 11, 5. Lettország 10, 6. Németország 7, 7. Norvégia 6, 8. Koreai Köztársaság 0

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?