1 másodperc: földöntúli kapusbravúr, aztán egy levegőből behúzott korong

2018.05.15. 08:21

Kanadai legyőzte Lettországot a dániai jégkorong-világbajnokságon, de hatalmas meglepetés, hogy ezt csak hosszabbításban sikerült a világ egyik legjobb csapatának. Nem is akármilyen góllal. Egy egészen zseniális védést, egy még nagyobb bravúr követett, amelynek főszereplője a lett kapus    és a kanadai csatár, Connor McDavid volt.

Kanada rögtön a meccs elején vezetést szerzett a New York Islanders hokisa, Anthony Beaviller révén, aztán szépen rápihentek erre a meccsre. Azt lehetett látni, hogy majd úgy is találnak egy gólt, amellyel aztán szépen behúzzák a meccset és simán ott lesznek a negyeddöntőben.

De a lettek kiválóan küzdöttek, ha kellett sokat korcsolyázva védekeztek, és amikor csekély esélyük mutatkozott kontrákkal próbáltak támadást vezetni. Aztán a harmadik harmad elején, Krstians Rubins révén egyenlítettek is. A kanadaiakban utána sem lehetett látni a tüzet, hogy végleg eldöntsék a meccset. A hihetetlen rutin, amely bennük van persze vitte előre őket, de különösebb ziccer nélkül pergett le az utolsó 20 perc.

Következett a 3 a 3 elleni játék, amikor a lettek egyetlen szándéka már csak a túlélés volt. Ki sem jöttek a harmadukból és 46 másodperc után el is dőlt a meccs. Connor McDavid kapta a passzt Ryan Nugent-Hopkinstól, elfektette a védőjét és az utolsó pillanatig várt a lövéssel. Szépen fel is emelte, de a lett kapus, Kristers Gudlevskis valami elképesztő bravúrral, a földön fekve, a mamutot felemelve védeni tudott. A kipattanó korongot viszont McDavid még nagyobb bravúrral, a levegőből behúzva ütötte be.

Kanada ugyan nyert és még bármi lehet a keddi zárófordulóban, de könnyen előfordulhat, hogy Kanada csak a 3., vagy a 4. helyen végez a csoportjában. Ezzel tovább fog jutni, de a negyeddöntőben Oroszország, vagy Svédország is következhet. A tavaly a svédek Kanadát verték a vb-döntőben, így nem számíthat sok jóra a kanadai csapat.

Az is eldőlt, hogy Fehéroroszország és Dél-Korea esett ki az A csoportból, a tavaly feljutó osztrákok megragadtak az elitben. Így Magyarország ellenfelei a következő évi divízió I/A csoportos vb-n Fehéroroszország, Dél-Korea, Szlovénia, Kazahsztán és a feljutó Litvánia lesz. Nem lesz  egyszerűbb a dolgunk, sőt.

A csoport:

  • Csehország-Ausztria 4-3 (2-1, 1-0, 1-2)
  • Oroszország-Szlovákia 4-0 (2-0, 0-0, 2-0)

Az állás: 1. Svédország 17 pont, 2. Oroszország 16, 3. Csehország 15, 4. Svájc 9, 5. Szlovákia 8, 6. Franciaország 6, 7. Ausztria 4, 8. Fehéroroszország 0

B csoport:

  • Kanada-Lettország 2-1 (1-0, 0-0, 0-1, 1-0) - hosszabbítás után
  • Norvégia-Koreai Köztársaság 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)

Az állás: 1. Egyesült Államok 16 pont, 2. Finnország 13, 3. Kanada 12, 4. Dánia 11, 5. Lettország 10, 6. Németország 7, 7. Norvégia 6, 8. Koreai Köztársaság 0