Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Emberfeletti kapusteljesítménnyel ejtette ki Svájc Kanadát a hoki-vb elődöntőjében

2018.05.19. 21:59

Kevesen hitték azt, hogy a finnek elleni negyeddöntős bravúr után Svájc képes lesz még egyszer olyan hatékony játszani a hoki-világbajnokságon, ráadásul éppen Kanada ellen, de így lett. Svájc óriási meglepetésre 3-2-re legyőzte Kanadát, ezzel 2013 után ismét világbajnoki döntőt játszhat, az amerikaiakat verő svédekkel.

Úgy kezdődött a meccs, hogy a svájciak négyszer is egy az egyben vezették a kanadai kapura korongot, kétszer pedig csak az üres kapuba kellett volna bepasszolni. Az egyik ilyen esetnél Timo Meier úgy ütötte az üres kapu előtt keresztbe, mint ahogy Hári János a rossz emlékű, britek elleni divízió I/A-s vb-döntő meccsén.

Végül Svájcnak csak sikerült betalálni, a negyedik sorban játszó Tristan Schwerey vitte be a korongot támadó harmadba, senki sem vette komolyan, ő pedig nagy erővel, védhetetlenül bevágta.

A gól nem igazán rázta fel a kanadaiakat, a második harmad is jelentős svájci dominanciával kezdődött. Az nagyon ritka a hoki-vb-ken, hogy bárki is Kanada fölé nőjön a kapura lövésekben, pedig Svájc ezt tette, csakhogy aztán kaptak egy olyan gólt, amilyet nem sokkal korábban ütöttek: a Vancouver magyar származású hokisa, Bo Horvát bombázta el a védője mellől a hálóba.

Rövid ideig tartott a kanadai öröm, mert Svájc ütött egy olyan gólt, amilyet az észak-amerikai csapatoktól szoktunk látni. Kevin Fiala érdeme volt az emberelőnyben kiharcolt helyzet, pontos középre passzát Gregory Hoffmann sodorta be közelről. Kanada ekkor döbbent rá, hogy ezt a meccset akár el is vesztheti. A harmad második felében iszonyatos nyomás volt a svájci kapun, de az európai válogatott derekasan állta.

Jött az utolsó harmad, és Kanada ott folytatta, ahol az előző harmadot abbahagyta, de a svájci védelem sem vett pihent meg. Sőt, egy ügyes kontra végén Sven Andrighetto lövése megpattant Gaetan Haas testén, és becsúszott a kanadai kapuba. A bekapott gól után hatalmas kanadai hajrá következett, a 7. percben 7-1, a 12. percben 13-1 volt a kapura lövése aránya Kanada javára, csakhogy a sok támadás mellé nem sok ötlet párosult, és nem kerültek közelebb a szépítéshez..

Hiába tolták be Svájcot gyakorlatilag teljesen a kapujuk elé, csak az 59. percben voltak képesek szépíteni, ekkor Colton Parayko távoli bombája talált utat a kapuba. Maradt még egészen pontosan 126 másodperc, a kanadai kapus is lement, így tovább fokozták az addig is őrült nyomást a svájci kapun, de a 31 éves Leonardo Genoni mindent megfogott – a meccsen 45 lövés ment a kapujára, 18 csak az utolsó harmadban, de két kapott góllal lehozta a meccset. A svájciaknak az utolsó harmadban csak egy lövése volt, abból gól lett.

A sokak által előre várt Egyesült Államok-Kanada meccsre így is sor fog kerülni vasárnap, csak éppen a bronzéremért. A döntőben Svédország és Svájc találkozik, ahogy öt évvel ezelőtt is. Akkor a svédek nyertek.

Kanada-Svájc 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)

Koppenhága, Royal Arena, vezette: Mikko Kaukokari (finn), Jozef Kubus (szlovák)

Gólszerző: Bo Horvat, Colton Parayko, ill. Tristan Scherwey, Gregory Hofmann, Gaetan Haas.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!