Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Emberfeletti kapusteljesítménnyel ejtette ki Svájc Kanadát a hoki-vb elődöntőjében

2018.05.19. 21:59

Kevesen hitték azt, hogy a finnek elleni negyeddöntős bravúr után Svájc képes lesz még egyszer olyan hatékony játszani a hoki-világbajnokságon, ráadásul éppen Kanada ellen, de így lett. Svájc óriási meglepetésre 3-2-re legyőzte Kanadát, ezzel 2013 után ismét világbajnoki döntőt játszhat, az amerikaiakat verő svédekkel.

Úgy kezdődött a meccs, hogy a svájciak négyszer is egy az egyben vezették a kanadai kapura korongot, kétszer pedig csak az üres kapuba kellett volna bepasszolni. Az egyik ilyen esetnél Timo Meier úgy ütötte az üres kapu előtt keresztbe, mint ahogy Hári János a rossz emlékű, britek elleni divízió I/A-s vb-döntő meccsén.

Végül Svájcnak csak sikerült betalálni, a negyedik sorban játszó Tristan Schwerey vitte be a korongot támadó harmadba, senki sem vette komolyan, ő pedig nagy erővel, védhetetlenül bevágta.

A gól nem igazán rázta fel a kanadaiakat, a második harmad is jelentős svájci dominanciával kezdődött. Az nagyon ritka a hoki-vb-ken, hogy bárki is Kanada fölé nőjön a kapura lövésekben, pedig Svájc ezt tette, csakhogy aztán kaptak egy olyan gólt, amilyet nem sokkal korábban ütöttek: a Vancouver magyar származású hokisa, Bo Horvát bombázta el a védője mellől a hálóba.

Rövid ideig tartott a kanadai öröm, mert Svájc ütött egy olyan gólt, amilyet az észak-amerikai csapatoktól szoktunk látni. Kevin Fiala érdeme volt az emberelőnyben kiharcolt helyzet, pontos középre passzát Gregory Hoffmann sodorta be közelről. Kanada ekkor döbbent rá, hogy ezt a meccset akár el is vesztheti. A harmad második felében iszonyatos nyomás volt a svájci kapun, de az európai válogatott derekasan állta.

Jött az utolsó harmad, és Kanada ott folytatta, ahol az előző harmadot abbahagyta, de a svájci védelem sem vett pihent meg. Sőt, egy ügyes kontra végén Sven Andrighetto lövése megpattant Gaetan Haas testén, és becsúszott a kanadai kapuba. A bekapott gól után hatalmas kanadai hajrá következett, a 7. percben 7-1, a 12. percben 13-1 volt a kapura lövése aránya Kanada javára, csakhogy a sok támadás mellé nem sok ötlet párosult, és nem kerültek közelebb a szépítéshez..

Hiába tolták be Svájcot gyakorlatilag teljesen a kapujuk elé, csak az 59. percben voltak képesek szépíteni, ekkor Colton Parayko távoli bombája talált utat a kapuba. Maradt még egészen pontosan 126 másodperc, a kanadai kapus is lement, így tovább fokozták az addig is őrült nyomást a svájci kapun, de a 31 éves Leonardo Genoni mindent megfogott – a meccsen 45 lövés ment a kapujára, 18 csak az utolsó harmadban, de két kapott góllal lehozta a meccset. A svájciaknak az utolsó harmadban csak egy lövése volt, abból gól lett.

A sokak által előre várt Egyesült Államok-Kanada meccsre így is sor fog kerülni vasárnap, csak éppen a bronzéremért. A döntőben Svédország és Svájc találkozik, ahogy öt évvel ezelőtt is. Akkor a svédek nyertek.

Kanada-Svájc 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)

Koppenhága, Royal Arena, vezette: Mikko Kaukokari (finn), Jozef Kubus (szlovák)

Gólszerző: Bo Horvat, Colton Parayko, ill. Tristan Scherwey, Gregory Hofmann, Gaetan Haas.