Visszatér Magyarországra az edző, aki 70 év után írt történelmet

2019.02.04. 15:21

Pat Cortina, a szapporói csoda egyik első számú kovácsa a magyar női jégkorong-válogatott mentoredzője lesz Jari Risku szövetségi kapitány mellett. A Magyar Jégkorong Szövetség a napokban állapodott meg erről a legendás trénerrel.

A magyar női válogatott közel került ahhoz, hogy feljusson az A csoportba, és akár a következő, 2022-es pekingi téli olimpiai játékokra is kiharcolja a részvételt. Ebben segíthet Pat Cortina. Az idei divízió 1/A csoportos világbajnokságot ráadásul Budapesten rendezik áprilisban.

Pat Cortina nem először dolgozik női jégkorongozókkal, évekkel ezelőtt részt vett az olasz válogatott munkájában.

Pat Cortina szövetségi kapitányként 2003-tól irányította a magyar férfiválogatottat, a feljutással végződött 2008-as divízió 1-es világbajnokságon Szapporóban, majd a 2009-es svájci A csoportos vb-n is ő állt a kispadon. Bár távozott, de többször is visszarért Magyarországra, így a tavaly áprilisi budapesti divízió 1/A csoportos világbajnokságot, mint 2017 szeptemberében a magyar hoki 90. születésnapja alkalmából tartott rendezvényt.

A kanadai-olasz szakember az elmúlt évtizedben irányította az EBEL-es Innsbruckot, a DEL-es EHC Münchent és Schwenninger Wild Wingst, valamint Németország válogatottját is több világbajnokságon – most pedig közel tíz év után ismét hazánkban dolgozhat.