A Fradi először nyerte meg a jégkorong Erste Ligát

2019.04.02. 20:48

Az FTC-Telekom hokicsapata először nyerte meg a jégkorong Erste Ligát, miután kedden, a döntő ötödik mérkőzésén 5-2-re legyőzte a Csíkszeredát, ezzel 4-1-re megnyerte a párharcot. A Fradi hokisai 22 év után egyben a magyar bajnoki címet is elhódították a 2018/19-es idényben.

A négy győzelemig tartó döntőt az erdélyi együttes kezdte jobban, amikor egy hete 7-3-as sikerével elvette az alap- és középszakaszgyőztes zöld-fehérek pályaelőnyét, a Ferencváros másnap 7-2-es győzelemmel egyenlített.

Ezt követően szombaton hosszabbítás után 2-1-re, vasárnap pedig rendes játékidőben 3-2-re nyert az FTC – mindkétszer idegenben – így egy győzelemre került a végső sikertől.

A keddi mérkőzést a Csíkszereda kezdte aktívabban, az orosz Vitalij Sulakov emberelőnyös találatával pedig a vezetést is megszerezte. A hazai csapatot azonban nem zavarta meg, hogy hátrányba került, és gyorsan átvette a kezdeményezést. A Fradi mezőnyfölénye második harmadban érett góllá, sőt gólokká.

Előbb a finn Lauri Kärmeniemi egy kapu előtti kavarodást kihasználva egyenlített, majd 46 másodperccel később Farkas Lőrinc egy kipattanó korongra lecsapva a vezetést is megszerezte csapatának. Sőt, a szünet előtt még Tóth Adrián is bevette az elsőszámú csíkszeredai hálóőrt, a svéd Joakim Lundströmöt helyettesítő Onodi Ottó-Ákos kapuját egy végsőkig kijátszott fórból, a Ferencváros így kétgólos előnnyel várhatta az utolsó harmadot.

Amelyben előbb a csapatkapitány Nagy Gergő talált be Onodi lábai között, majd Tóth Gergő éles szögből egy villámgyors kontra végén már a hazaiak ötödik hazai gólját szerezte. A hajrában a vendégek a kazah Vadim Krasznoszlobodcev révén szépítettek, beállítva az 5-2-es végeredményt.

A fővárosi együttes, amely ősszel ligacsúcsot jelentő 19 meccses győzelmi sorozatot állított fel, 22 év után egyben a magyar bajnoki címet is elhódította a 2018/19-es idényben, míg a Magyar Kupában bronzérmes lett.

Egész évben jók voltunk. Visszahoztuk a Ferencvárost a magyar hoki térképére

- értékelt az M4 Sportnak Fodor Szabolcs, a Ferencváros vezetőedzője a találkozó után. A tavaly nyáron kinevezett, felnőtt csapatot először irányító tréner elárulta, eredetileg hároméves terv végén szerepelt célkitűzésként a bajnoki cím elhódítása, ám boldog, hogy ez korábban sikerült.

A találkozót követően került sor a szezon legjobbjainak járó díjak átadására. A legjobb kapus Hetényi Zoltán (DEAC), a legjobb védő Varga Arnold (UTE), a legjobb csatár pedig Nagy Gergő (FTC-Telekom) lett. A finálé legértékesebb játékosának a ferencvárosi Pavuk Attilát választották, aki az öt mérkőzésen két góllal és hat gólpasszal segítette csapatát.

Az elmúlt évek két meghatározó együttese, a tavaly győztes MAC Újbuda és a 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben bajnok DVTK Jegesmedvék gárdája a szlovák élvonalban (Tipsport Liga) szerepelt az idényben. Így 11 csapat vágott neki szeptemberben a szezonnak: az FTC-Telekom és a Sport Club Csíkszereda mellett a Corona Brasov, a Dunaújvárosi Acélbikák, az EV Vienna Capitals II, a Fehérvári Titánok, az UTE, illetve négy újonc, a Schiller-Vasas HC, a DEAC, a Gyergyói HK és a Hokiklub Budapest.