Sokat dolgozott, megérdemelte az aranyat a hokiválogatott

D KOS20190413052
2019.04.14. 11:41

Történelmi bravúrt ért el a magyar női jégkorong-válogatott azzal, hogy szombaton a divízió I/A-csoportot megnyerve, története során először jutott fel a világelitbe. Bár a dánok megtették nekünk azt a szívességet, hogy az Ausztria elleni meccsnek már számunkra nem volt tétje, a mieink visszaadták a kölcsönt, nyertek és ezzel a dánokat húzták magukkal az A csoportba.

Még a világbajnokság előtt tartott sajtótájékoztatón óvatosan, de megfogalmazódott az a cél, hogy a feljutás az igazi elvárás, hiszen ezúttal két csapat juthatott a legjobbak közé és hazai rendezésben, a szurkolók támogatásában bízva is hittek a mieink a sikerben.

Úgy látszik, Pat Cortinának jut a magyar hokiban a történelmi siker, hiszen 2008-ban az ő vezetésével sikerült Szapporóban a férfi csapatnak az elitbe jutni és most nőkkel vitte véghez a bravúrt. Szimpatikusan beszélt a női csapatról a vb előtt, azt mondta, hogy végül is mindegy, hogy milyen csapattal dolgozik, számára a hoki az első.

A tavalyi vb-n a magyar válogatott a harmadik lett a világbajnokságon, akkor a dánok, a norvégok, a szlovákok is mögöttünk végeztek, az olaszok voltak az újoncok, Ausztria pedig éppen csak lemaradt tavaly az A csoportról. A mostani vb-n jól kezdtünk, hiszen legyőztük nagy csatában a norvégokat, majd a szlovákok ellen jött egy megingás, egy szétlövéses vereség.

Utána viszont parádéztak a mieink. 0-2-ről fordítva vertük Dániát, a jégbe döngöltük az olaszokat, majd amikor már mindegy volt, Ausztriát is megvertük.

„Leírhatatlan érzés. Annyira felspannolt már minket a meccs előtt, hogy ennyien kijöttek szurkolni. Az pedig, hogy a meccs előtt megtudtuk, már feljutottunk, csak levette a terhet a vállunkról. Tudtuk, hogy felszabadultan játszhatunk, de nem volt szabad kiengedni, mert mi nem ezüst-, hanem aranyérmesekként szerettünk volna feljutni. Hihetetlen öröm számomra, hogy ez sikerült.

Érzek egy kis elégtételt is. A végére minden a helyére kerül.

Örülök, és úgy érzem, ez méltó befejezése volt az idei szezonnak.” – nyilatkozta a világbajnokság legjobb csatárának választott Gasparics Fanni az osztrák meccs után.

A pontlistán amúgy két magyar végzett az élen, Gasparics 6 góllal és 6 gólpasszal lett a legjobb, Nooren Averi pedig öt meccsen 5+4-es teljesítményt nyújtott. Hihetetlen jó volt a kémia a csapaton belül és ezt Cortina már a torna előtt kiemelte. Azt mondta, különösen jó látni, ahogy dolgozik egymásért a csapat, arról nem is beszélve, hogy ehhez még egy olyan elszántság is párosul, amit ő ritkán látott eddig.

„Káprázatos hét volt, rendkívül izgalmas! Úgy mentünk neki a világbajnokságnak, hogy feljuthatunk és megnyerhetjük – és megcsináltuk! Furcsa volt az utolsó mérkőzésünk előtti hangulat, hiszen már feljutottunk. Előtte nem akartunk a Dánia–Norvégia meccsel foglalkozni, ám nyilván mindannyiunk fejében ott motoszkált.

Én például már éjjel sem tudtam rendesen aludni, pedig nem szoktam izgulni a meccsek előtt, de ma én is alig bírtam magammal. Pat lenyűgöző volt, amilyen fejlődést véghez vitt ezzel a csapattal…

A hozzáállás, a mentális felkészítés, az optimizmus volt a fő, hogy csapatként dolgozzunk.

Jövőre hihetetlen élmény lesz az elit-világbajnokság, hiszen Nova Scotiában lesz, én pedig kanadai-magyar kettős állampolgár vagyok, úgyhogy ott is otthon játszom majd.” – mondta Nooren, aki Gaspariccsal fantasztikus párt alkotott.

Szép jövő előtt áll ez a válogatott, hiszen 14 olyan játékos szerepel a keretben, akik 1996 után születtek, sőt Seregély Mira és Kreisz Emma még csak 16 évesen lett ennek nem mindennapi bravúrnak a részese.

Édes ez az érzés, hiszen hatalmas nyomás volt a csapaton, nehéz ellenfelekkel mérkőztünk a feljutásért, ami óriási élmény. Szükség volt rá, hogy csapatként játsszunk, és ne két vagy három kulcsjátékostól függjön a teljesítmény. Talán ezt tudtam hozzáadni a válogatotthoz.

– nyilatkozta Pat Cortina.

Az olimpia is közelebb kerülhet ezzel a sikerrel, hiszen a világ tíz legjobbja közé kerültünk be. Az első hat automatikusan ott lehet majd Pekingben, a többiek selejteznek. Négy éve éppen a Norvégiával szemben buktunk el a harmadik, végső selejtező körben.

Nem lesz egyszerű dolgunk jövőre, hiszen kilenc roppant nehéz ellenfél vár majd ránk Kanadában. A házigazda csapata a világ egy legjobbja, bár a most, Finnországban zajló vb-n, az elődöntőben kapott ki a házigazdáktól. Eddig 10-szer nyertek aranyat, nyolcszor ezüstöt. Az Egyesült Államok pedig pont fordítva, 8 aranynál és 10 ezüstnél jár. Rajtuk kívül senki más nem került eddig a dobogó első, vagy fokára. Ez most változni fogok, hiszen az eddig 12 bronzot gyűjtő finnek játsszák a döntőt az amerikaiakkal.

Fantasztikus élmény lesz ellenük játszani, és ha minden összejön, talán utolsó vb-jén ott lesz a kanadai csapatban a magyar származású Shannon Szabados is, akit világ egyik legjobb kapusának tartanak és hazájában férfi bajnokságokban is védett.

(Borítókép: Az aranyérmes a magyar válogatott, a női jégkorong divízió I/A világbajnokság Magyarország - Ausztria döntőmérkőzés győztese a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban 2019. április 13-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)