Szarok vagyunk, tudjuk, mik vagyunk

2019.05.21. 11:47

Hétfő este drámai csaták után alakult ki, melyik lesz az a két válogatott, amely búcsút int az A csoportos jégkorong-világbajnokságnak, és jövőre a divízió I/A-ban, a magyar csapat ellen fog szerepelni. Ha nem változtatnak az eddigi gyakorlaton, akkor lényegében az is eldőlt, milyen sorrendben következnek majd az ellenfelek a 2020-as vb-n.

Érdemes visszakanyarodni még a hétfő esti meccsekhez, hiszen 2006 óta most fordult elő az, hogy a divízió I/A-ból előző évben feljutók, azaz mindkét újonc meg is ragad a legjobbak között. Akkor ez a norvég és olasz csapatnak sikerült, a kazah és a szlovén kárára.

A britek, akik újoncként tavaly Budapesten, az utolsó másodpercekben nekünk ütött góllal feljutottak, most 0-3-ról álltak fel a franciák ellen. Tulajdonképpen végig partiban voltak az esélyesebb ellen, a második harmadban volt egy apró áramszünet, amikor hat másodperc alatt kaptak két gólt. A harmad végére visszazárkóztak, az utolsó játékrészben egyenlítettek (3-3), Ben Davies pedig a hosszabbításban eldöntött mindent.

Nem véletlen mondta Peter Russell, a britek szakvezetője a vb előtt, hogy a mezőnyt végignézve, egyetlen olyan meccs lesz, amire teljes erőbedobással készülni kell. Britek így is tettek, és nem kis iróniával énekelték a meccs után a jégen, hogy „Szarok vagyunk, tudjuk, mik vagyunk.” A legfontosabb meccsen rászolgáltak a bennmaradásra.

Az osztrák-olasz találkozó már kicsit más volt. Az osztrákok végig jobbak voltak, nem véletlen a 41-22-es kapura lövési arány sem. Az olaszok vezettek, majd fordítani is tudtak, végül drámai büntetőpárbajban tudtak nyerni. A szerencse most az ő kezüket fogta. Az egyik svéd szaklap is megjegyezte: „Léteznek a jégkorongban még csodák, 5-48-as gólkülönbséggel is az A csoportban lehet maradni.”

Ezzel eldőlt, hogy a csoportunkban maradt Dél-Korea és Szlovénia mellé Franciaország és Ausztria jött, az divízió I/B-ből pedig a románok jutottak fel. A 2020-as világbajnokság helyszínéről napokon belül dönt az IIHF. A meccsek sorrend már megvan. A korábbi gyakorlata alapján, így játszunk jövőre:

  • Magyarország–Dél-Korea
  • Magyarország–Franciaország
  • Magyarország–Ausztria
  • Magyarország–Szlovénia
  • Magyarország–Románia