Magabiztos győzelemmel mutatkozott be a férfi hokiválogatott szövetségi kapitánya

CER 9482
2020.11.05. 22:12
A magyar férfi jégkorong-válogatott csütörtök este 5–2-re legyőzte a lengyeleket a Tüskecsarnokban rendezett felkészülési mérkőzésen, ami egyben azt is jelenti, hogy az új szövetségi kapitány, Sean Simpson győzelemmel mutatkozott be a csapat kispadján.

Tippmix Nemzetek Tornájának nevezték el azt a barátságos hokiviadalt, amelyet november ötödikén és hetedikén rendeznek a Tüskecsarnokban a magyar és a lengyel jégkorong-válogatott részvételével.

Az első találkozó több szempontból is különleges  volt: egyrészt a magyar csapat a Notthingamben sikerrel megvívott olimpiai selejtező óta, azaz mintegy kilenc hónapja nem lépett jégre, másrészt ezen a mérkőzésen debütált a nemzeti csapat szemptemberben kinevezett szövetségi kapitánya, a kanadai-brit származású Sean Simpson.

A szakember komoly rezümével érkezett Magyarországra, legnagyobb sikere egyértelműen a 2010-es világbajnoki ezüstérem,

amelyet Svájc élén szerzett, ez pedig a mai napig a legnagyobb sikere az alpesi országnak.

A koronavírus-fertőzés miatt korlátozott számban értékesítettek jegyeket az összecsapásra, így mintegy 550 néző előtt mérkőzhetett meg a két csapat. A meccs előtt, még ha nem is a korábban megszokott létszámban, de jó hangulatban gyülekezett a keménymag, amelyet még a pandémia sem tartott vissza attól, hogy kedvenceit buzdítsa.

Sean Simpson ezen a mérkőzésen nem számíthatott a külföldön játszó hokisokra, úgyhogy az Erste Ligában játszó embereket hívta be, kiegészítve a szlovák bajnokságban vitézkedő miskolciakkal és az osztrák ligában játszó fehérváriakkal.

Hetényi Zoltán kezdett a kapuban, bár eleinte nem igazán volt dolga, a magyar válogatott az első percekben dominálta a játékot. Aztán emberelőnybe került a csapat, de még felállni sem tudott, viszont néhány perccel később Magosi Bálint kapukerülős góljával megszerezte a vezetést. Agresszívan, sok ütközéssel játszott a magyar válogatott, amely a kaput is előszeretettel támadta.

A 15. percben megduplázta előnyét a hazai csapat, Bartalis Istvánra nem figyeltek a lengyel védők, ő pedig gyönyörűen kilőtte a rövid felső sarkot. Nem sokkal később létszámhátrányba került a fehér mezes hazai alakulat, ekkor többször is szükség volt Hetényi bravúrjaira.

A második felvonást emberelőnyben kezdte Sean Simpson együttese, és ezúttal nemhogy helyzetet nem sikerült kialakítani, 

de a lengyelek egy lerohanásból szépítettek.

A gól lendületbe hozta a vendégeket, akik átvették az irányítást a harmad első felében, azonban sikerült átveszéleni ezt az időszakot. Sőt, a 34. percben Becze Tihamér közeli találatával visszaállt a kétgólos különbség.
Sajnos nem sokáig örülhetett a közönség, Mateusz Bryk lövése megpattant Varga Arnold ütőjén, amit Hetényit is becsapta, ezzel ismét visszajöttek egy gólra és megnyerték a második harmadot.

A harmadik etapot egy kivédekezett emberhátránnyal kezdték Vas Jánosék, majd a 47. percben megtört a jég, Nagy Gergő bombája átszivárgott John Murray lábai között, emberelőnyből sikerült megszerezni a 4. gólt. Az utolsó harmadot egyébként sok kiállítás tarkította, ennek köszönhetően mindkét csapat gyakorlhatta az emberfóros és -hátrányos szituációkat.

Az 57. percben aztán a válogatott rutinos hátvédje, Szirányi Bence eldöntötte a meccset egy jobb szélről eleresztett, tökéletesen helyezett csuklólövéssel és beállította az 5–2-es végeredményt,

 bár a végén még Hetényi is jelentkezett egy hatalmas bravúrral.

Sean Simpson tehát győzelemmel debütált, ráadásul a csapat olykor rendkívül meggyőzően játszott, ami a hosszú kihagyás és az új kapitány fényében mindenképp biztató. A két csapat szombat délután ismét megmérkőzik egymással a Tüskecsarnokban.

Végeredmény, Tippmix Nemzetek Tornája:
Magyarország–Lengyelország 5–2 (2–0, 1–2, 2–0)

(Borítókép: a magyar válogatott gólöröme a lengyelek elleni felkészülési mérkőzésen. Fotó: Czerkl Gábor)