Vas Márton: Borítanunk kell a papírformát a feljutáshoz

20220422184729 PAP 4610
2022.05.03. 09:59
Kedden délután 15:30-kor a Magyarország–Dél-Korea-nyitómeccsel kezdetét veszi az idei divízió I/A jégkorong-világbajnokság. Legutóbb három éve rendezték meg ezt a tornát, azóta pedig a koronavírus és az oroszok ukrajnai inváziója is beleszólt a történésekbe. Nehéz belőni az erőviszonyokat, az biztos, hogy a magyar válogatott 2008 és 2015 után, újabb hét év elteltével szeretne feljutni ismét az elitkörbe. Az esélylatolgatásban Vas Márton segített nekünk, aki játékosként már kétszer részese volt a feljutásnak, most pedig a válogatott általános igazgatójaként szeretne triplázni.

Hihetetlen, de három évvel ezelőtt rendeztek legutóbb divízió I/A jégkorong-világbajnokságot. A koronavírus miatt a 2020-as tornát nagyon hamar törölték, és a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) egy évvel később sem kegyelmezett, szinte minden viadalt lemondott, csak az elit-vb-ket és a férfi-U20-ast hagyta meg.

2019-ben piszok erős mezőny jött össze az I/A csoportban, köszönhetően annak, hogy egy évvel korábban Budapesten hatalmas meglepetésre Nagy-Britannia feljutott (és azóta sem esett ki), akárcsak Olaszország. Így a legutóbbi tornán Litvániával, Belarusszal, Kazahsztánnal, Szlovéniával és Dél-Koreával kellett megmérkőznünk, a szereplés pedig nem éppen dicsőségesen ért véget. 

Egyetlen győzelmünket a litvánok ellen szereztük, ami később igencsak fontosnak bizonyult, ők ugyanis a következő mérkőzésükön megverték Dél-Koreát, így pontegyenlőséggel végeztünk, és csak a jobb egymás elleni eredmény miatt maradtunk benn.

Ezek után a 2020-as mezőny így festett (volna): Ausztria, Franciaország, Dél-Korea, Szlovénia, Románia, Magyarország. Majd jött a Covid és a teljes leállás 2020-ban, 2021-ben pedig olyan A csoportos világbajnokságot rendeztek, ahonnan nem eshetett ki senki. Azaz minden jel arra mutatott, hogy 2022-ben is ugyanez lesz a felállás, de február 24-én Vlagyimir Putyin lerohanta Ukrajnát, és az előző, René Faselhez képest kevésbé oroszbarát IIHF-elnök, Luc Tardif szankciója nem maradt el: a létező összes nemzetközi eseményről kizárta az orosz és a belorusz csapatot. Márciusban aztán jött a következő lépés, a felfüggesztettek helyének feltöltése, amit a szervezet praktikusan oldott meg: az orosz és belorusz felnőttválogatottat a világranglista alapján pótolták, azaz Ausztria és Franciaország került fel az A csoportba. Ezzel a divízió I/A létszáma négy csapatra csökkent volna, ezért az I/B-ből visszakerült Litvánia.

Azaz most így néz ki az I/A: Szlovénia, Dél-Korea, Románia, Litvánia, Magyarország.

A formátum maradt, kettő jut fel, egy pedig kiesik. A Covid és a háború előtti közvélekedés még arról szólt, hogy a románok ellen kell majd megvívni a bennmaradásért, most viszont régen tapasztalt hurráhangulat uralkodik, hiszen meggyengült a mezőny, hét év után ismét esélyünk támadt az elitkörbe jutásra. De nem eszik ennyire forrón a kását, több okból sem.

Egyrészt épp a britek példája bizonyítja, hogy érdemes papírformáról beszélni ebben a csoportban. Mindenki azt hitte, hogy pofozógépnek jönnek 2018-ban Budapestre és csont nélkül pottyannak vissza az I/B-be. Aztán feljutottak az A-ba.

Másrészt a világranglistán jelenleg Szlovénia és Dél-Korea is megelőz minket, előbbi ráadásul idén a hazai környezet előnyét is élvezheti Ljubljanában. Ami a legfrissebb rangsort illeti, a házigazdák a 19. helyen állnak, az ázsiaiak a 20., mi a 21., Románia a 23., Litvánia pedig a 24. helyet foglalja el. Alig lehetne ennél szorosabb.

Vas Márton kétszer is átélte a feljutás katarzisát (ki ne emlékezne a szapporói góljára Ukrajna ellen), 2020 óta pedig a válogatott általános igazgatójaként tevékenykedik.

A szakember az Indexnek elmondta, miért kell visszafogni az elvárásokat:

„Nem azon múlik, hogy kivettek két csapatot, és innentől a bennmaradásért vagy a feljutásért küzdünk. Tudjuk, hogy a sport nem ennyire egyszerű. Borítanunk kell a papírformát, ezért dolgozunk keményen, hogy akárcsak régen, úgy most is sikerüljön ez. Sosincs kimondva, hogy márpedig a feljutás a cél, papíron nem is mi vagyunk az esélyesek, hiszen előttünk van két csapat, a románok pedig sok honosítottal jönnek, és a litvánokat sem lehet leírni, hiszen szeretnének fennragadni. Szóval bárki bármit mond, négy nagyon kemény mérkőzéssel számolunk.”

Szlovéniával szemben nem túl biztató az eddigi mérlegünk, ebben az évezredben valódi tétmeccsen (vb vagy olimpiai selejtező) még nem győztük le őket. A két csapat jól ismeri egymást, Anze Kuraltot pedig bizonyára szívükbe is zárták a székesfehérvári szurkolók az elmúlt négy évben. 

Ami örömre adhat okot, hogy a hazaiak világklasszisa, Anze Kopitar hiányozni fog, ugyanis csapata, a Los Angeles Kings némi meglepetésre bejutott az NHL rájátszásába, amely egy nappal a világbajnokság előtt kezdődött.

A két válogatott április 19-én játszott egymással felkészülési meccset, azt a szlovénok 3–0-ra megnyerték.

Ami a koreaiakat illeti, az emlékezetes 2013-as dráma óta feléjük billen a mérleg a vb-ken. Akkor 4–1-es vezetésről végül szétlövések után 5–4-re veszítettünk, ami később a feljutásunkba került. Igaz, ha nincs ez a sokkoló vereség, akkor talán Kazahsztánt sem győzzük le két nappal később, ami legalább akkora szenzáció volt. Egy évvel később nyertünk ellenük, utána viszont 2017-ben és 2019-ben is ők örülhettek. Korábban sok kritika érte őket a rengeteg honosítás miatt, és sokan ezzel magyarázták az ugrásszerű fejlődésüket, ám a mostani keretben már csak az egyik kapusuk, Matt Dalton az, aki nem Dél-Koreában született. Gyorsak, szervezettek és egyre képzettebbek, a játékstílusok pedig nem igazán ízlik a mindenkori magyar válogatottnak. Velük is találkoztunk a felkészülés alatt, 4–2-re ők diadalmaskodtak.

Vas Márton szerint azt kapták a felkészülési meccsektől, amire számítottak:

Nagyon jó mérkőzéseket játszottunk, amit szerettünk volna, azt kaptuk az összestől. Az ukránok kemény hokit játszanak, a koreaiak gyorsabbat, a szlovén pedig egy rendkívül masszív csapat. Mindhárom kicsit más, de pont ez volt a lényeg, amikor összeraktuk a programot. Mindenen van még mit csiszolni, a részleteket a végletekig lehet javítani, ezekből próbálunk építkezni a vb-rajtig.

A román válogatott sem lesz ismeretlen a mieink számára, hiszen a csapat gerincét Erste Ligá-s játékosok adják, nagy részük egyébként erdélyi származású, viszont rengeteg honosított hokisra is számíthatnak.

A litvánok a kizárások mellett annak köszönhetően lesznek ott Ljubljanában, hogy az őket a ranglistán megelőző lengyelek rendezik az I/B vb-t. Legnagyobb legendájuk, a 49 éves Darius Kasparaitis a ‘90-es évek egyik legkeményebb hátvédje volt, aki 2018-ban életében először és utoljára a szovjet, majd orosz válogatott helyett a litvánt segítette az adott világbajnokságon (nem is rosszul), a mi csatárainkat viszont már nem fogja terrorizálni.

Hazai vizekre evezve, Sean Simpson szövetségi kapitány pénteken kijelölte végleges keretét. Vas Márton elmondása alapján a mester minden edző véleményét kikéri ilyenkor, és az alapján dönt. A kanadai szakember sajnos nem vehetett számításba minden opciót, Galló Vilmos és Bartalis István sérülés, Nagy Krisztián pedig klubkötelezettségei miatt nem lesz ott Szlovéniában. Csatlakozott viszont a kerethez Sebők Balázs, aki kiváló szezont futott Finnországban, az idényt pedig bajnoki bronzéremmel zárta az Ilves Tampere centere.

Nyolc vb-újoncot avathat majd Simpson, Arany Gergely, Fejes Nándor, Kiss Roland, Horváth Milán, Papp Kristóf, Sárpátki Tamás, Tóth Richárd és Kulmala Rasmus még sosem lépett jégre világbajnokságon.

Vas Márton szerint örömteli ez a tendencia:

Nem véletlenül kerültek be a keretbe, mindenki megharcolt a helyéért, olyat mutattak a stábnak, amivel meggyőzték, hogy ott a helyük. Mindig az a lényeg, hogy meglegyen a balansz a rutinos, sokat megélt játékosok és a fiatalok között, annak pedig kifejezetten örülünk, hogy egyre többen kerülnek be és egyre nő a merítési lehetőségünk. Sokan kopogtatnak az ajtón.

Rendkívül fontos kérdés lehet Ljubljanában a Hydro Fehérvár AV19 játékosainak fizikai állapota. A fehérvári csapat idén története legjobb szezonját produkálta azzal, hogy bejutott az osztrák bázisú IceHL liga döntőjébe, nagyban köszönhetően a magyar húzóembereknek.

Reméljük, a tavaszi formájukat át tudják menteni a volánosok, akik remekeltek a playoffban. Bízunk abban, hogy maradt bennük annyi, hogy ezt a négy meccset kőkeményen végig tudják játszani. Úgy érzem, ezzel nem lesz gond, és a kezdésre össze fognak állni. Okosak, tudják, mi kell ehhez, az idősebbek pedig biztos, hogy mutatják majd az utat a fiataloknak. Szerintem jó kis világbajnokság elé nézünk

– mondta a volánosokról Vas Márton.

Mi is pontosan ugyanezt reméljük.

A vb programja:
Május 3., 15:30 Magyarország–Dél-Korea
Május 3., 19:00 Szlovénia–Litvánia
Május 4., 15:30 Magyarország–Litvánia
Május 4., 19:00 Románia–Szlovénia
Május 5., 15:30 Románia–Dél-Korea
Május 6., 15:30 Dél-Korea–Litvánia
Május 6., 19:00 Szlovénia–Magyarország
Május 7., 15:30 Románia–Litvánia
Május 8., 15:30 Magyarország–Románia
Május 8., 19:00 Szlovénia–Dél-Korea

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)