Finnország legyőzte a vb-címvédő Kanadát, és felült a jégkorong trónjára

GettyImages-1240988807
2022.05.29. 22:30
A házigazda, olimpiai bajnok finn válogatott szerezte meg az aranyérmet a jégkorong-világbajnokságon, miután vasárnap, a tamperei döntőben – drámai körülmények között – hosszabbítás után 4–3-ra legyőzte a címvédő kanadai csapatot.

Ez volt az első alkalom a világbajnokságok történetében, hogy sorozatban harmadszor ugyanaz a két együttes vívta a finálét. Három éve, Pozsonyban a finnek 3–1-re nyertek, Marko Antilla két góljával és Kevin Lankinen 43 védésével. A 2020-as torna a koronavírus-járvány miatt elmaradt, aztán tavaly Rigában a kanadaiak Nick Paul hosszabbításos találatával diadalmaskodtak 3–2-re.

Az első harmad kiegyenlített játékot hozott, aztán a 25. percben emberelőnyben Dylan Cozens kapásból lőtt a kapuba. A hazaiak először kaptak gólt a tornán – tizedik meccsükön –, amikor emberhátrányban voltak. Később ugyan felpörgött a vendéglátó, ám jól állta a rohamokat a kanadai védelem.

A záró játékrész kanadai kiállításokkal indult, és ebből Mikael Granlund egyet gólra váltott. Ekkor megsérült Chris Driedger, a kanadaiak kapusa, és helyére Matt Tomkins állt be, akit egyszer még a kapuvas kisegített, de egy perc múlva Granlund őt is felavatta. Az 55. percben Joel Armia a támadóharmadban elhozott bulit követően lőtte ki a jobb felső sarkot.

A hajrában lehozta kapusát Kanada, ebből Zach Whitecloud talált be, de már csak 2:12 perc volt hátra. Újabb kapuslehozatallal Max Comtois egyenlített másfél perccel a vége előtt, így jöhetett a hosszabbítás, akárcsak tavaly.

A tengerentúliak a svédek elleni csütörtöki negyeddöntőben szintén a végjátékban tudtak egyenlíteni, és ráadásra menteni az összecsapást.

A hosszabbításban emberelőnybe kerültek a hazaiak, ebből Sakari Manninen talált be, lezárva így a finálét.

A 38 éves Valtteri Filppula lett a Tripla Arany-klub 30. játékosa, egyben az első finn, aki Stanley Kupát (a Detroit Red Wingsszel 2008-ban), olimpiát (idén Pekingben) és vb-t nyert. Az illusztris társaságba korábban rajta kívül 11 kanadai, kilenc svéd, hét orosz és kettő cseh játékos, valamint egy kanadai edző került be.

Végeredmény, férfi jégkorong-világbajnokság, döntő
Finnország-Kanada 4–3 (0–0, 0–1, 3–2, 1-0), hosszabbítás után

(MTI)

(Borítókép: Getty Images)