Magyar bravúr a svédek ellen, a bennmaradás már biztos!

2022.08.30. 09:36
A magyar női jégkorong-válogatott szétlövésben 3–2-re kikapott a svéd csapattól a dániai világbajnokság hétfői játéknapján, de így is biztosan bennmaradt az élvonalban – adta hírül az MTI.

Pat Cortina szövetségi kapitány együttese – amely csütörtökön 4–2-re legyőzte a németeket, majd pénteken 7–1-re kikapott a csehektől, vasárnap pedig 1–0-ra a házigazda dánoktól  még a negyeddöntőbe is bekerül, ha kedden a németek alapjátékidőben legyőzik a dánokat.

Egy szerencsétlen góllal – az egyik védő és Németh Anikó kapus aludt el – már az ötödik percben vezetéshez jutottak a skandinávok. Kettős emberelőnyben nagyokat védett a svéd kapus, Ida Boman, de a 18. percben már tehetetlen volt, amikor Kreisz Emma tört be a kapu elé. A második felvonásban Huszák Alexandra ziccere maradt ki, majd létszámfölényben Maja Nylen-Persson távolról volt eredményes, Némethet zavarták a kilátásban. A meccs derekán Olivia Carlsson palánkra lökésért ötperces kiállítást kapott, ez idő alatt csak helyzeteket sikerült kialakítani.

A záró harmadban egy kapu előtti kavarodásnál a hátvéd Kiss-Simon Franciska – a németek elleni meccs hőse – előre lopakodott, és nem hibázott. A pontszerzéssel eldőlt, hogy a Cortina-együttes nem eshet ki a tízcsapatos élvonalból, de hátra volt még a hosszabbítás, amelyben a magyarok nem tudták gólra váltani emberelőnyüket. A szétlövésben a nyolcadik párig nem született gól – két svéd és egy magyar, kapuvason csattanó lövés volt –, majd a végén Hanna Olsson higgadtan fektette el Némethet, és ezzel megszerezte a svéd győzelmet érő találatot.    

NŐI JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
B-csoport (Frederikshavn)
Svédország–Magyarország 3–2 (1–1, 1–0, 0–1, 0–0, 1–0) – szétlövésben
gól: Jungaker (5.), Nylen-Persson (26.), illetve Kreisz (18.), Kiss-Simon (49.)

A másik összecsapáson:
Csehország–Németország 6–0 (2–0, 3–0, 1–0)
Az állás: 1. Csehország 9 pont/3 mérkőzés, 2. Svédország 7/3, 3. Magyarország 4/4 (7-13), 4. Dánia 3/3 (4-10), 5. Németország 1/3
Az ötös utolsó helyezettje kiesik a divízió I/A-ba, míg a legjobb három a negyeddöntőben folytatja.