A szövetség vizsgálja a Fradi botrányt okozó biztonsági intézkedéseit

313032807 562723222521121 6129314699141610721 n
Szerda este példátlan események zajlottak le a Ferencváros–Gyergyó (1–5) jégkorong Erste Liga-találkozó előtt. Az FTC alkalmazásában álló biztonsági őrök nem engedték be és megalázták Reisz Áron 24-szeres magyar válogatott játékost, aki civilként szerette volna érvényes belépővel megtekinteni a mérkőzést. Reisz annak a Csíkszeredának a játékosa, amely tavaly botrányokkal tarkított döntőt játszott a Ferencvárossal, az indulatok pedig azóta is forrnak. Kiderült ugyanis, hogy nemcsak Reiszt, hanem más, erdélyi születésű személyt sem engedtek be a Tüskecsarnokba.

Döme! Te! Nézd má' meg a' izéjét! Aszongya, hogy ő magyar! De romániai csíkszeredai születésű! Akkor köszönjük szépen. Szia.

Ez a monológ hangzott el egy videófelvétel tanúsága szerint szerda este a Tüskecsarnok bejáratánál, a Ferencváros–Gyergyó Erste Liga jégkorong bajnoki mérkőzés előtt, amikor Reisz Áron 24-szeres magyar válogatott hokis és édesapja interneten vásárolt jegyével megpróbált bejutni a sportlétesítménybe. A monológ az eseményen szolgálatot teljesítő Fradi Security egyik alkalmazottja szájából hangzott el, amikor az illető megvizsgálta Reisz Áron személyi igazolványát, amelyen születési helyként Csíkszereda szerepelt.

Az igazoltatás eredményeképpen Reiszéket és további mintegy hetven-nyolcvan, erdélyi születési hellyel rendelkező, megvásárolt jeggyel bejutni próbáló magyar állampolgárt nem engedtek be a Tüskecsarnokba, mert nem a vendégszektorba szólt a jegyük.

Hogy mindezt jogszerűen tették-e a biztonságiak, arról megoszlanak a vélemények. Mi mindenesetre beszéltünk a 27 éves hokissal, aki tavaly óta a Csíkszereda játékosa, de előtte jó tíz évig a székesfehérvári Volánban korongozott, sőt egy évig a Ferencváros korosztályos csapatát is erősítette.

– Szóval az történt, hogy apámmal szépen megvettük a jegyeket az interneten, és szerettük volna megnézni a meccset. A belépőnk történetesen nem a vendégszektorba szólt, hanem a fradisták közé, de hát mi nem is akartunk szurkolni egyik csapatnak sem, egyszerűen pártatlanul meg akartuk tekinteni az összecsapást, amit különben 5–1-re a Gyergyó nyert meg.

A beléptetésnél, mielőtt Áron elővette volna a jegyét, kérték tőle a lakcímkártyáját és a személyi igazolványát.

Erre én megjegyeztem, hogy ehhez nincs joguk, de végül megmutattam. A magyar lakcímemmel együtt, és természetesen a személyim is magyar volt, csakhogy benne volt Csíkszereda, a születési helyem. Erre közölték, hogy csíkszeredait nem engedhetnek be, mivel a hazai szektorba szól a jegyünk. Közben a csarnok félig üres volt… De nemcsak minket zavartak el, hanem rajtunk kívül legalább hetven-nyolcvan szurkolót, akinek szintén erdélyi település volt a személyijében születési helyként. Volt köztük olyan, aki harminc éve nem járt Erdélyben, és Szegedről utazott fel, hogy megnézhesse a találkozót!

Reisz szerint a biztonságiak stílusa is elfogadhatatlan, illetve megalázó volt, és arra akarták kényszeríteni őket, hogy énekeljék el a Fradi-indulót, ha be akarnak ülni a hazai szektorba. Erre ők persze nem voltak hajlandók. Reisz azt mondja, amikor a zöld-fehérek székelyföldi csapattal játszanak, mindig ez a beléptetési forma működik.

„Felháborítónak tartom, hogy a biztonsági őr döntse el, beléphetek-e állampolgári jogon egy bajnoki jégkorongmérkőzésre – tette hozzá a játékos. – Én egyébként odahívattam a felettesét, akitől kértem, hogy írásban közölje velem, miért nem engedtek be érvényes belépő birtokában. Ám erre nem volt hajlandó. 

elsősorban azt tartom felháborítónak, hogy amikor jegyet veszünk, nem közlik velünk a jegyvásárlás feltételeit. Teljesen jóhiszeműen vettünk jegyet a hazai szektorba, hiszen nem szurkolni akartunk, hanem egyszerűen megnézni a mérkőzést. Nem sikerült...

Megjegyzem, csütörtökön Dunaújvárosban, ahol a helyi csapattal játszottunk Erste Liga-mérkőzést, és amelyet 3–1-re megnyertünk (mármint a Csíkszereda – a szerk.) egymás mellett szurkolt a két csapat tábora a legnagyobb békében és egyetértésben. Ez a probléma, mármint a születési helyünkkel csak a Fradi-meccseken létezik.”

Megkérdeztük a Magyar Jégkorong Szövetséget is a történtekről, a szervezet az alábbi közleményt juttatta el az Indexhez:

„Az adott mérkőzéssel kapcsolatban a szövetség számtalan bejelentést és tájékoztatást kapott a csapatoktól és a szurkolóktól. A rendelkezésre álló információkat jelenleg a Fegyelmi Bizottság vizsgálja, hogy történt-e fegyelmi vétség, és amennyiben szükséges, megteszi a szükséges lépéseket. Megvizsgáljuk, hogy milyen saját és nem saját, kötelező jellegű szabály, törvény betartásának hiánya merülhet fel az esetnél, ezt követően indulhat fegyelmi eljárás a fegyelmi vétség gyanújának pontos megjelölésével.

Fontos hangsúlyozni, hogy az MJSZ az elmúlt időszakban sokat tett a nézőszám emeléséért, ez sportági szinten továbbra is kiemelt célunk. A szövetség egyértelműen abban érdekelt, hogy a lehető legtöbb szurkoló legyen a nézőtéren, és buzdítsa csapatát, ezzel is népszerűsítve szeretett sportágunkat. Sajnálatunkat és együttérzésünket fejezzük ki azon szurkolók felé, akik a megvásárolt jegyeikkel nem tudtak bejutni a mérkőzésre. Egyértelmű célunk, hogy a vizsgálat során ne csak az derüljön ki, hogy az adott ügyben mely tevékenység volt jogszerű, és melyik nem, hanem az eset tanulságait figyelembe véve akár az Erste Liga, akár az egyes pályarendszabályok kapcsán tudjunk élni olyan módosítási javaslattal, ami kizárja, hogy hasonló esetek a jövőben előforduljanak. Az idei szezon a liga történetének egyik legkiegyenlítettebb bajnoksága, tele színvonalas és izgalmas mérkőzésekkel, reményeink szerint az eset tanulságait feldolgozva ismét erre tudjuk fordítani a figyelmet.”

A szövetségnek olyan szempontból nincs tehát könnyű dolga, hogy az MJSZ–létesítmény (Tüskecsarnok)–rendező (Ferencváros)-háromszög összefonódásait kell kibogoznia, és rámutatni arra, ki követett el mulasztást. 

A Ferencváros eseménydús napokon van túl, a szerdai balhé másnapján Kubatov Gábort újraválasztották elnöknek, a futballcsapat pedig csoportelsőként jutott tovább az Európa-ligában.

A klub is reagált az esetre, a közleményt és a kárpótlásra vonatkozó információkat itt olvashatják.

(Borítókép: FTC Jégkorong / Facebook)