A román hokiszövetség felmondta a sportminisztériummal kötött szerződését

2022.11.15. 16:01
A Román Jégkorongszövetség (FRHG) kedden közleményben tudatta, hogy egyoldalúan felmondta szerződését a sportminisztériummal, és ezzel lemondott arról, hogy közpénzből kapjon finanszírozást. A közleményt az Agerpres hírügynökség ismertette.

A Román Jégkorongszövetség azt követően döntött a sportminisztériummal való szerződésbontásról, hogy a tárca november elején – az észlelt törvénytelenségekre hivatkozva – felfüggesztette a szeptember közepén tartott tisztújító küldöttgyűlésen hozott határozatok hatályát. A FRHG közölte, hogy a szerződés egyoldalú felmondásával egy időben megóvta a minisztérium határozatát.

Tisztában vagyunk vele, hogy ez a döntés súlyos következményekkel jár a szövetség munkájára, de e végletes módon próbálunk tiltakozni a sportminisztériumnak az FRHG tevékenységébe történő törvénytelen és erősen átpolitizált beavatkozásával szemben. Tiltakozásunkkal vészjelzést akarunk adni arra, hogy a sportminisztérium a FRHG-t Novák Eduárd miniszternek alárendelt osztállyá próbálja leminősíteni

– áll a közleményben.

A jégkorongszövetség közlése szerint a tárca mintegy 580 ezer eurós támogatást ítélt meg a szövetségnek a 2022-es évre. Az FRHG-nek – a szerződésben előírt – tíz százalék helyett ötvenszázalékos önrészt sikerült biztosítania a sportág fejlesztésére. Ebből a felnőtt férfi és női válogatott, valamint az U18-as és U20-as korcsoportos válogatott felkészülését, felszerelését, a válogatottak világbajnokságon való részvételét, valamint a szövetség működési költségeinek egy részét fedezték.

Jelen pillanatban a szövetség munkája teljesen megbénult a panaszok és az ellenőrzések miatt. Futószalagon iktatjuk a Hargita és Kovászna megyei klubokban leigazolt játékosok átiratait, amelyekben arról tájékoztatnak, hogy nem jelennek meg a válogatottakban. Ez pedig az IIHF szabályzatai szerint bírságokat és felfüggesztést von maga után. Továbbra is várjuk Nicolae Ciuca miniszterelnök válaszát, akit november 4-én nyílt levélben tájékoztattunk arról, hogy a sportminisztérium visszaélt a jogosítványaival

– írta a hokiszövetség.

A sportminisztérium törvénytelenségekre hivatkozva a FRHG finanszírozójaként függesztette fel a szeptemberi küldöttgyűlésen hozott határozatok hatályát, és november 20-ig adott haladékot a szövetségnek a helyzet tisztázására.

A szeptember 15-i küldöttgyűlést az erdélyi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával tartotta a FRHG.

A román első osztályú bajnokságban szereplő nyolc klub közül csupán a két bukaresti és a galaci klub képviselői kaptak szavazati jogot a gyűlésen. A bajnokság erejét képviselő négy székelyföldi és egy brassói klub képviselői vélt adósság miatt nem szavazhattak, a székelyföldi jelölteket pedig azért zárták ki a versenyből, mert a szövetség álláspontja szerint a határidő lejárta után nyújtották be jelölti dossziéikat. A gyűlés szavazati jogot kapott résztvevői újabb elnöki mandátumot szavaztak Alexandru Halaucának.

A határozatok felfüggesztését a székelyföldi klubok peres úton is kezdeményezték. A Marosvásárhelyi Táblabíróság azonban nem tartotta illetékesnek magát az ítélkezésre, és október 21-én a Bukaresti Törvényszékre utalta át az ügyet.

(MTI)