Négygólos vereséget szenvedett a magyar válogatott

2023.04.08. 19:38 Módosítva: 2023.04.08. 19:38
A magyar női jégkorong-válogatott – Lina Ljungblom négy góljával – 6–2-re kikapott Svédországtól a bramptoni elit-világbajnokság 2. fordulójában szombaton.

A magyarok a franciák felett aratott 4–2-es sikerrel, a 2006-ban olimpiai ezüstérmes svédek viszont a németekkel szembeni 6–2-es vereséggel nyitották a Torontó melletti vb-t. Így egy újabb sikerrel óriási lépést lehetett volna tenni a bennmaradás, illetve a negyeddöntőbe jutás felé. A tavalyi vb-n a svédek szétlövés után tudták legyőzni a magyarokat.

Alaposan belekezdtek a skandinávok, éppen három perce zajlott a meccs, amikor egy kontrából betaláltak, majd a 7. percben centerezésből közelről nem hibázott Lina Ljungblom. Azonban 1:14 perc múlva jött válasz, Garát-Gasparics Fanni szándékosan kipattanóra, a svéd kapus lábvédőjére lőtte a pakkot, amelyet Seregély Mira vágott a kapuba. Sőt, kereken másfél perc elteltével Huszák Alexandra – aki a nyitókörben két góllal és egy gólpasszal vétette észre magát – úgy lőtt kapura, hogy Dabasi Réka remekül takarta a kilátást a svéd hálóőr elől, és lábbal még hozzá is ért a kísérlethez.

Ismét magukra találtak az északiak, előbb éles szögből lőttek egy felső kapuvasat, majd Odnoga Lotti kiállítása alatt kapáslövéssel Ljungblom már harmadszor volt eredményes. Szűk két perc múlva újabb svéd gól esett, távolról, megpattanóból, Németh Anikó csak késve reagálhatott.

A SZÜNET ELŐTT MAYER FRUZSINA ÁRTATLAN SZITUÁCIÓBAN TÉRDSÉRÜLÉST SZENVEDETT, NEM TUDTA FOLYTATNI A JÁTÉKOT.

A második harmad újabb svéd kapuvassal indult, majd amikor az emberhátrányban lévő rivális kiegészült, a harmad 4:44 percénél Ljunglom negyedszer is betalált. A gól után Németh Anikót lecserélték (15 lövés, 5 gól), a debreceni Révész Zsuzsa állt be. A folytatásban hiába kapott több emberelőnyt is a Cortina-sereg, nem tudta csökkenteni a hátrányt, ráadásul ismét a kapuvason csattant egy svéd lövés.

A záró játékrészben magabiztosan őrizték előnyüket az északiak, és az 52. percben fórban megint betaláltak, eldöntve ezzel a három pont sorsát.

Folytatás magyar idő szerint hétfőn 17 órakor a kvintett egyedüli százszázalékos csapata, a finnek ellen, majd kedden ugyanebben az időben a németek következnek.

Pat Cortina szövetségi kapitány a magyar szövetség közreműködésével értékelte a mérkőzést.

„Nem álltunk készen a csatára. Tudtuk, hogy a svédek készek állnak majd, mert az első meccsüket elveszítették, és nem engedhették meg, hogy két vereséggel kezdjenek. Nem tudtuk felvenni a versenyt az intenzitásukkal, több párharcot nyertek meg, mint mi. Olyan helyzetekből szereztek gólt, amelyekre felhívtuk a figyelmet és amelyekre számítottunk, de sajnos néha ez előfordul. Valóban volt sok emberelőnyünk, és jó lehetőségeink, amelyekből csak egyet sikerült gólra váltani, de nem hiszem, hogy ez döntött. Ezen a szinten a többiek is alaposan készülnek belőlünk, hogy hogyan védekezzenek ellenünk. Ha öt az öt elleni játék nem működik, akkor nehéz, hogy az emberelőny megfelelő legyen. Ha párharcokat veszítesz, akkor elkezdesz erőltetni dolgokat, csökken a tisztánlátás, hektikussá válik a játék, és egyszerűen nem működik. Ki kell elemeznünk a meccset alaposan. Ezen a két találkozón nem mindenki tudott hozzájárulni a játékunkhoz kellőképpen, meg kell találni a módját, hogyan lehet többet kihozni néhányakból. Ez egy tanulási lehetőség is, nem felejthetjük el, kik vagyunk és a várakozások nem lehetnek magasabbak, mint tavaly.”

A csoport állása a 2. forduló után:

  1. Finnország 6 pont,
  2. Németország 3 (6-5),
  3. Svédország 3 (8-8),
  4. Magyarország 3 (6-8),
  5. Franciaország 0

Az ötös első három helyezettje a negyeddöntőbe jut, az utolsó kettő pedig kiesik a divízió I/A-ba.