Súlyos csapást kapott a címvédő, az USA elintézte Finnországot a nyitómeccsen

2023.05.12. 21:10
Az Egyesült Államok 4–1-re legyőzte a címvédő Finnországot a tamperei jégkorong-világbajnokság nyitómérkőzésén, ezzel komoly pofont szenvedett el a társrendező már a torna első napján. A vb másik házigazdája, Lettország papírforma vereséget szenvedett Kanadától.

A világranglista-vezető hazaiak a 18. percben emberelőnyben szereztek vezetést, majd a tengerentúliak előbb ütöttek egy érvénytelenített gólt, majd távolról mégiscsak egyenlítettek.

Az amerikaiak hihetetlen iramot diktáltak, és ez a zárófelvonásban gólokban is megmutatkozott, a végén pedig egy üres kapus találattal zárták le a meccset, és okoztak szomorúságot közel 14 ezer nézőnek (4–1).

A magyarok vasárnap találkoznak az amerikaiakkal, a finnekkel pedig jövő pénteken.

A rigai nyitótalálkozón a szlovákok 1–0-ra és 2–1-re vezettek a csehek ellen, akik aztán még az első szünet előtt fordítottak, és több gól már nem is esett (2–3).

Egygólos svéd siker a magyar nyolcasban

A svéd jégkorong-válogatott 1–0-ra legyőzte a német csapatot. A németek az első két harmadban kis mezőnyfölényben voltak, de a záró játékrész elején emberhátrányuk alatt gólt kaptak, és ez megpecsételte a sorsukat.

A rigai nyolcasban – akárcsak Tamperében – vereséggel kezdett a társházigazda, a letteket a kanadai együttes győzte le simán, amely a magyarok elleni keddi, MVM Dome-beli egyetlen összecsapásával hangolt a tornára. A juharlevelesek az 5. percben már 2-0-ra elléptek, majd minden további játékrészben dupláztak, így alakult ki a féltucat gólos különbség.

A magyar jégkorong-válogatott hét év után szerepel ismét az elit-vb-n, a mieink szombaton 15 óra 20 perctől Dánia ellen korcsolyáznak majd jégre. Ezt követi a már említett, Egyesült Államok elleni meccs.

JÉGKORONG
VILÁGBAJNOKSÁG, TAMPERE ÉS RIGA, 2023
1. FORDULÓ, A CSOPORT

Egyesült Államok–Finnország 4–1 (0–1, 1–0, 3–0)
Svédország–Németország 1–0 (0–0, 0–0, 1–0)
B CSOPORT
Szlovákia–Csehország 2–3
(2–3, 0–0, 0–0)
Kanada–Lettország 6–0 (2–0, 2–0, 2–0)

(MTI / Index)