Az esélyesebb társrendező elbukott, az esélytelenebb továbbjutott a hoki-vb-n

2023.05.26. 09:26
A társrendezők közül az esélyesebb, a világbajnokságot címvédőként váró finn jégkorong-válogatott a negyeddöntőben búcsúzott, míg az erőviszonyok ismeretében esélytelenebb lett csapat továbbjutott, így készülhet az elődöntős folytatásra.

A viadal csütörtöki játéknapján rendezték a négy negyeddöntős párharcot, amelyek közül mindegyik a rendes játékidőben dőlt el.

A délutáni programban a tornát három  papírforma  vereséggel kezdő, azt követően azonban magukra talált németek győzték le a svájciakat, illetve a csoportkört egyedüliként veretlenül letudó amerikai gárda nullázta le a cseheket, akik így utolsó három fellépésükön alulmaradtak.

Az este és az egész játéknap rangadóján Kanada rendkívül színvonalas és jó iramú összecsapáson 41-re legyőzte Finnországot, előbbiek győzelme megérdemelt  negyedik góljuk az 58. percben üres kapus találat volt , míg a házigazdákat a helyzetkihasználásuk miatt érheti velős kritika.

Mindeközben Rigában a svédek hiába játszottak óriási mezőnyfölényben a lettekkel szemben, és nyerték 4115-re a kapura lövési mutatót, a helyzetkihasználással nekik is komoly gondjaik adódtak, tekintve, hogy a lőtt gólok számában a lettek voltak a jobbak.

A tamperei csoportból – amelyben a magyarok is szerepeltek, és végeztek utolsóként, így elbúcsúztak az elit osztálytól  az első amerikaiak és a negyedik németek jutottak a négy közé. A rigai nyolcasból a második Kanada és a harmadik Lettország.

Világbajnokság, negyeddöntő:
Egyesült ÁllamokCsehország 30 (10, 10, 10)
NémetországSvájc 31 (10, 21, 00)
LettországSvédország 31 (10, 01, 20)
KanadaFinnország 41 (10, 10, 21)

A szombati elődöntőkben Kanada–Egyesült Államok (13.20 óra) és Lettország–Németország- (17.20) összecsapásokat rendeznek Tamperében, a bronzmérkőzést és a döntőt vasárnap játsszák, ugyancsak a Nokia Arénában.

Jövőre a divízió 1/A-s világbajnokságon a magyarok mellett kiesőként szerepelhet Szlovénia  amely tavaly még velünk együtt jutott fel , valamint Olaszország, a Koreai Köztársaság, Románia és feljutóként Japán. A helyszínre egyetlen pályázat érkezett, a sportág olaszországi központjától, Bolzanótól. A nemzetközi szövetség pénteki (mai) kongresszusán dönt a jövő évi tornák helyszíneiről.