Nem lesz észak-amerikai hokidöntő, Németország először lehet világbajnok

2023.05.27. 17:53
Elsőként a kanadai jégkorong-válogatott jutott fináléba a világbajnokságon, miután a tamperei elődöntőben nagy csatában 4–2-re legyőzte a lett csapatot.

Az MTI beszámolója szerint a tengerentúli gárda – amely a torna előtt Budapesten edzőtáborozott és vívott felkészülési meccset a magyar válogatottal – az első két harmad után még hátrányban volt, a lettek az egyenlítő gól után 66 másodperccel vették vissza a vezetést.

A záró játékrészben Kanada hatalmas iramot diktált, fordított, a végén pedig üres kapus góllal biztosította be sikerét, így az utolsó napon az aranyéremért léphet pályára az amerikai vagy a német gárda ellen.

A lettek eddig – társrendezőként – otthon, Rigában léptek pályára, ám a záró hétvégén már csak Tamperében rendeznek összecsapásokat, így utazni kényszerültek.

Németország lesz az ellenfél

A német jégkorong-válogatott – a hajrában egyenlítve – hosszabbítás után legyőzte az amerikai csapatot a világbajnokság szombati elődöntőjében, így a kanadai gárdával vívja a vasárnapi finálét Tamperében.

A két együttes már a magyar érdekeltségű csoportban is találkozott, akkor a tengerentúliak minimális különbséggel bizonyultak jobbnak. Ezúttal alaposan belekezdtek, és a negyedik percben már 2–0-ra vezettek. Ám az európai együttes még az első szünet előtt kevesebb mint négy perc alatt egyenlített.

A meccs derekán újra az amerikaiaknál volt az előny. A hajrában, kevesebb mint másfél perccel a vége előtt megint jött a német egyenlítés, a hirtelen halálban pedig Frederik Tiffels beütötte a finálét érő találatot (4–3).

A németek ezt megelőzően kétszer, még 1930-ban és 1953-ban (utóbbi évben NSZK néven) voltak finalisták, és mindkétszer kikaptak, míg Kanada 27-szeres arany- és 16-szoros ezüstérmes.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ
Kanada–Lettország 4–2 (0–1, 1–1, 3–0)
Németország–Egyesült Államok 43 (22, 01, 10, 10) – hosszabbítás után

VASÁRNAP
14.20: bronzmérkőzés
19.20: döntő