Megint lockout az NHL-ben

2012.09.16. 13:52

A liga és a szakszervezet nem tudott megegyezni egymással az észa-amerikai hokiligában, hivatalosan is kihirdették a lockoutot. Hiába reménykedett mindent NHL-t szerető szurkoló, hogy az NHL és az NHLPA a szeptember 15-i határidőig megegyezik a CBA-ban (Collective Bargaining Agreement), de csütörtök óta már tárgyaló asztalhoz sem ültek a felek. Nem jó érzés ezzel a hírrel indítani egy blogot, de a tengerentúli drukkerek így sem maradnak igazi profik nélkül. Sokan fognak az NHL-ből Európába jönni, de 2004 után megint minden idők legerősebb AHL-szezonja kezdődhet majd. Erre is, a csapatokra is, a kisebb és junior ligákra és mindenre, ami a világ egyik legerősebb bajnokságát jellemzi, figyelni fogunk. Lesz szezon, ebben biztosak vagyunk.

Több fórumon megjelent már, nem kezdődik el október 11-én a szezon az NHL-ben, az okokat is többen leírták már. Megpróbáljuk időrendben összeszedni mi az oka, hogy – remélhetőleg csak – csúszik a szezon.

A történet 8-10 hónappal ezelőtt kezdődött, legalábbis Gary Bettman bevallása szerint. Az NHL komisszárja állítólag már akkor figyelmeztette a játékosok szakszervezetét, az NHLPA-t, hogy a tulajdonosok ezekkel a feltételekkel nem hajlandók elkezdeni a következő szezont. A liga és a tulajdonosok úgy vélték, a játékosok túl nagyot markolna – a legutóbbi lockout óta 2,2 milliárdról 3,3 milliárd dollárra duzzadt – bevételből.

gary-bettman.jpgA két szervezet, az NHL és az NHLPA június 29-én találkozott először, majd egy héttel később New Yorkban. Az első hivatalos állásfoglalást július 13-án adták ki. Ebben a Gary Bettman elmondta, 3,3 milliárdos bevétel ide, vagy oda, a tulajdonosok ragaszkodnak ahhoz, hogy az 57 százalékos játékos-bevételt 46 százalékra csökkentsék, illetve a 70,2 millió dolláros évi fizetési sapkát 50,8 millióra csökkentsék.

Július 18-án New Yorkban, az NHL központjában, majd egy héttel később Torontóban találkoztak a felek, de az álláspontok egy fikarcnyit sem közeledtek egymáshoz.

Augusztus utolsó napjaiban volt először érezhető, hogy mindkét fél igyekszik elkerülni a lockoutot. Bettmanék ekkor már egy olyan javaslattal álltak elő, hogy az első évben 51,6, a másodikban 50,5 százalékos részesedést biztosítanak a játékosoknak, míg a fizetési sapkát a 2013-as 58 millió dollárról 2018-ra 71 millióra növelik.

Szeptember 12-én 275 játékos protestált a megegyezés mellett, sőt az NHLPA Quebec államban megtámadta az NHL döntését, de a kanadai bíróság a ligának adott igazat, így a szakszervezet minden fronton elvérzett, de így sem adta be a derekát. A héten, szerdán és csütörtökön volt még egyeztetés, de ekkor már senki sem állt elő újabb javaslattal, így a hét közepére borítékolható volt, hogy csúszik, vagy esetleg elmarad a szezon, amire 2004 óta nem volt példa.

Sokan Gary Bettmant és a kapzsi tulajdonosokat hibáztatják, főleg a játékosok és a szurkolók. Felvetésük azért is lehet jogos, mivel az NHL egyetlen pillanatra sem érezte meg a gazdasági válságot, a bevételek alig nyolc év alatt több mint egymilliárd dollárral nőttek. Mindentől függetlenül, magyar idő szerint hajnali hatkor az NHL kihirdette a lockoutot. Hogy mi lesz ezután, az már a következő poszt témája lesz.