A játékosok ragaszkodnak a pénzükhöz

2012.09.30. 14:03

A hétvége eddig nem hozott áttörést az NHL és az NHLPA újabb tárgyalási fordulójában. A lockout 15. napján sem közeledtek a felek álláspontjai. A tavaly 3,2 milliárd dollárt hozó üzlet és az idei szezonra aláírt 2 milliárd dolláros tv-követítés elosztása körüli vita miatt nem indult el a szezon. Most a Phoenix Coyotes játékosai mondták el a véleményüket.

Jason LaBarbera a Coyotes kapusa úgy véli, hogy Gary Bettman, Bill Daly és még körülbelül öt tulajdonos kezében van a döntés kulcsa: „Itt van ez a csoport, akik azt mondják, hogy veszteséges az üzlet, holott évről-évre egyre több pénzt raknak zsebre.”

A lényeg LaBarbera szerint az, hogy a gazdagabb klubok nem akarnak azonosan osztozni a többi, veszteségeket termelő franchise-okkal. A Forbes magazin becslése szerint a 2010–2011-es szezonban csak három klub, a Toronto Maple Leafs, a Montreal Canadiens és a New York Rangers volt nyereséges – hárman 171 millió pluszt könyvelhettek el –, a maradék 27 összesen 44 millió dollár mínuszt termelt.

Shane Doan, a Coyotes kapitánya szerint meg kell osztani a bevételeket: „A meccseink felét más városokban játsszuk, így az az igazságos, ha azon bevételek felét mi kapjuk. Ez nem is kérdés.”

Nem csak maga a bajnokság, de az egyetlen meccsből álló Winter Classic is óriási profitot hoz. A legutóbbi szezonban az HBO többnapos valóságshowt forgatott a téli, szabadtéri klasszikus előtt, 2013-ban pedig várhatóan telt házat hozó, 105 ezer néző befogadására alkalmas Michigan Stadiumban lenne a Detroit–Toronto meccs.

„A 2004–2005-ös lockout idején az AHL-ben védtem – mondta Mike Smith, a Coyotes másik kapusa – de volt időm golfozni és hobbiból korcsolyázni. De igazából nem ez lenne a dolgom. Szeretnénk játszani és olyan sikeresen, mint tavaly tettük.”

A Phoenix Coyotes a legutóbbi idényben divízója élén végzett, a playoff első körében azonban kiesett a később Stanleyt nyerő Los Angeles Kingsszel szemben.