Az Islanders legendája mentheti meg a franchise-t

2012.10.01. 19:25

Az ázsiai származású Charles Wangnak már nagyon elege van a New York Islandersből. A 80-as évek legkiválóbb csapata mára a liga leggyengébb alakulata lett. Már az is csoda, ha a playoff közelébe érnek. Alig van néző a hazai meccseken, ráadásul az elöregedett Nassau Veterans Memorial Coliseum bérleti joga 2005-ben lejár. Wang eladná a franchise-t. Protestált már itt Quebecből 5000 ezer drukker is, szóba került, hogy az Islanders Brooklynba, vagy esetleg Seattle-be, Kansas Citybe költözik. Pat LaFontaine személyében érkezhet a megmentő.

A New York Post napilap szerint egy európai befektető csoport kereste meg Pat LaFontaine-t. A most 47 éves hokis 1983 és 1991 között volt az Islanders csatára, 865 meccsen 1013 pontot szerzett, ami meccsátlagban 1,17-et jelent, ezzel a mutatóval máig a legeredményesebb amerikai születésű hokis a liga történetében.

LaFontaine később a Buffalóban, majd karrierje utolsó évében a New York Rangersben is korongozott, de a mai napig is Long Islanden él, és hírek szerint nagyon tetszett neki az ötlet, azonban ő és Wang nem a legjobb barátok. 2006-ban súlyos kritikákkal illette a tulajdonost, aki kirúgta az akkori vezérigazgatót, Neil Smith-t. LaFontaine azóta gyakorlatilag csak akkor mehet be a Nassau Coliseumba, ha belépőt vásárol magának.

Wang ezzel együtt is szabadulna már a franchise-tól, aminek az árát 300 millió dollárba szabták meg. Ehhez kellene egy új aréna is, és a hírek szerint két korábbi Islanders-legenda Denis Potvin, a Hall of Fame-s, négyszeres Stanley Kupa-győztes és Bob Nystrom, aki csak az Islandersben hokizott és a Potvinhez hasonlóan valamennyi bajnoki címnek részese volt, LaFontaine mellé álltak. Nystrom egyébként még Svédországban született, de már négyéves korában Kanadában élt, még díjat is alapítottak a nevével.

Egy biztos, az Islanders az egyik legnépszerűbb csapat volt, de az elmúlt harminc év megtépázta ezt a hírnevet. Bryan Trottier, Mike Bossy, Denis Potvin, Clark Gillies, Brent Sutter, Pat Lafontaine és Bob Nystrom csapata ennél lényegesen többet érdemel. Talán LaFontaine-éknek sikerül Long Islanden tartani a franchise-t. A lockout most éppen kapóra jött nekik az építkezésre.