Minden eldőlt, továbbment a Detroit

2013.04.28. 13:54

yetterberg.jpgGyakorlatilag befejeződött a NHL csonka idényének alapszakasza, vasárnapra már csak a bostoni terrortámadás miatt elhalasztott Boston–Ottawa meccset rendezik. Minden továbbjutó hely eldőlt, az utolsó napon a Minnesota és a Detroit is továbbment, nyugaton már a playoff párosítása is megvan, keleten erre még a mai meccs miatt várni kell. A Pittsburgh nyolc, az Edmonton hét góllal búcsúzott az alapszakasztól. Az már korábban eldőlt , hogy a Chicago lett az alapszakasz legjobbja, a 30. helyen pedig a Florida végzett.

A New York Rangers egy laza 4-0-nal biztosította be hatodik helyén keleten, Rick Nash két gólt lőtt még a végére, a Rangers ellenfele a Wasington lesz a playoff első körében, amely a Bostont verte hosszabbítás után. Alekszandr Ovecskin most két gólnál az előkészítő szerepét vállatla, de 32 góljával így is megnyerte a góllövőlistát, a 29 gólos Steven Stamkost és a 28 gólos, Islanders-es John Tavarest előzte meg. Stamkos már nem gyarapította a góljai számát, csapattársa, Martin St. Louis viszont a Florida elleni vereség ellenére még két pontot szerzett. A pontlistát 60-nal zárta, így övé az Art Ross Trophy, St .Louis végül a gólpassz-listán is az első lett, 43-nal a pittsburghi Sidney Crosbyt és 40-nel a washingtoni Nicklas Backströmöt előzte meg. A pontlistán a tampás Steven Stamkos lett a második 57-tel, és Alekszandr Ovecskin a harmadik 56-tal.

Torontóban a szezon legtöbb nézőjét vonzotta a Montreal vendégjátéka és 4-1-es sikere. Az Ottawa az első lehetőségét elrontotta, hogy előbbre lépjen a keleti nyolcadik helyről. Hatodik már biztos nem lesz, ha nyerni tud Bostonban, akkor a New York Islanderst előzheti meg.

Nyugaton hihetetlen érdekes meccsekkel zárult a szezon alapszakasza. Elsősorban a Detroit dallasi vendégjátékára figyelt mindenki, de a Red Wings nem hagyott kétségéet, idén is ott lesz a playoffban. Henrik Zetterberg két góljával nullázták le a Starst, végül a Detroit hetedik lett. A Minnesota drukkerei azutolsó pillanatig rágták tövig a körmüket, végül a Wild a Colorado otthonában nyert, Zach Parise nyitotta meg a playoff felé vezető utat.

Két nagyarányú győzelem zárta a szezon első részét. A Pittsburgh 8-3-ra ütötte ki a Carolinát. Jevgenyij Malkin már a jégen volt, három pontot szerzett, James Neal viszont egy triplával és négy ponttal zárt. A Hurricanesben megint három Staal, Jordan, Jarred és Eric is jégen volt, összesen három pontot termeltek.

Amikor már mindegy volt, az Edmonton nagyon belejött a góllövésbe. Előbb hatot vágott a Minnesotának, majd a búcsúnapon hetet a Vancouvernek. Az Oilersben Nail Jakupov élete első mesterhármasát szerezte, Justin Schultz pedig négy pontot hozott össze.

Nagyjából ez volt a 2012–2013-as idény alapszakasza. Vasárnap még egy meccs, aztán ahogy a csapatok, mi is készülünk a playoffra. És egy óriási védés még a végére, Szemjon Varlamov, a Colorado kapusa követte el.

New York Rangers-New Jersey Devils 4-0

Toronto Maple Leafs-Montreal Canadiens 1-4

Ottawa Senators-Philadelphia Flyers 1-2

Washington Capitals-Boston Bruins 3-2 - hosszabbítás után

Tampa Bay Lightning-Florida Panthers 3-5

Columbus Blue Jackets-Nashville Predators 3-1

Dallas Stars-Detroit Red Wings 0-3

Colorado Avalanche-Minnesota Wild 1-3

Pittsburgh Penguins-Carolina Hurricanes 8-3

St. Louis Blues-Chicago Blackhawks 3-1

Edmonton Oilers-Vancouver Canucks 7-2

Anaheim Ducks-Phoenix Coyotes 3-5

Los Angeles Kings-San Jose Sharks 3-2

A rájátszás párosítása a nyugati főcsoportban

Chicago Blackhawks (1.)-Minnesota Wild (8.), Anaheim Ducks (2.)-Detroit Red Wings (7.), Vancouver Canucks (3.)-San Jose Sharks (6.), St. Louis Blues (4.)-Los Angeles Kings (5.)