Máris kezdődik a rájátszás (Nyugat)

2013.04.30. 13:00

chimin.jpgKözép-európai idő szerint szerda hajnalban három nyugati meccsel elkezdődik az NHL rájátszásának főcsoport negyeddöntői. A keletiek egy nappal később kezdenek. Az izgalmas alapszakasz után egy teljesen új bajnokság kezdődik, el kell felejteni mindent. A korábbi formák és eredmények semmit sem számítanak, most egy másik harc kezdődik.

Chicago Blackhawks (1.)–Minnesota Wild (8.)

A fentiek ellenére sem valószínű, hogy a Minnesota képes lesz megállítani a Chicago menetelését, még úgy is, hogy az első meccsről Ray Emery biztosan hiányozni fog, így az AHL-s Henrik Karlsson lesz a cserekapus. A Blackhawks háromból kétszer legyőzte a Minnesotát az alapszakaszban és Zach Parise-ék egy-két bravúrgyőzelmet elcsíphetnek, az MVP címre is jó eséllyel pályázó Jonathan Toews, Patrick Kane duó vezette Chicagótól, de ettől maximum csak szoros lesz a párharc. Kane 3 góllal és kilenc ponttal, Toews négy góllal és nyolc gólpasszal zárta az alapszakaszt.

Anaheim Ducks (2.)-Detroit Red Wings (7.)

Nem lesz egyszerű dolga a Detroitnak, mint ahogy az egész alapszakasz nem úgy alakult, ahogy elképzelték Hockeytown-ban. Az Anaheim szédületes szezont futott, divízió-első lett és reményt adhat, hogy Ryan Getzlaf és Corey Perry mögött egy remek második soros center, Andrew Cogliano is 13 gólig jutott az alapszakaszban. A Detroit továbbra is a rutinos játékosokban, Pavel Dacjukban, Henrik Zetterbergben bízhat. Jól kezdte tengerentúli pályafutását a svájci Damien Brunner, de talán még nem az a playoff-sorozatokat eldöntő kaliberű hokis. A detroiti védelem egyelőre erősen megsínyli Nicklas Lidström és Brad Stuart elvesztését és ezt használhatja ki a Ducks. Az Anaheim kapuját két remek kapus védi, Jonas Hiller és Viktor Fasth is bármikor bevethető. Az liga hivatalos honlapja viccesen az egyiket No 1-nek, a másikat No. 1A-nak nevezte.

Vancouver Canucks (3.)-San Jose Sharks (6.)

A sorozatban ötödször divíziót-nyerő Vancouvertől minden évben Stanleyt várnak, de valahogy az érezhető, hogy a Canucks évről évre veszít a lendületéből. A Sedin-ikrek ponterőssége a kanadai csapat sikerének a záloga és ez idén sem történt másképp, Henrik 45, Daniel 40 pontot szedett össze, után viszont a Dallasból tradelt Derek Roy jön 28-cal. San Jose-ban végre Joe Thornton mellé egy másik center is felzárkózott, Logan Couture nagyszerű idény tud maga mögött. Sok múlhat azon, a Sharks hogyan kapja el a fonalat, ha a sorban jön két vereség, ez a San Jose onnan nem fog tudni felállni. Rengeteg múlik a Canucks-kapus, Roberto Luongón is, aki nem kicsit sértődve vette tudomásul a télen, idén sem adta el a csapata.

St. Louis Blues (4.)-Los Angeles Kings (5.)  

Érzésem szerint a legnagyobb párharc ebben a leosztásban lesz. A bajnokot kiverni különös motivációt jelent, ráadásul a Blues kihasználhatja pályaelőnyét, ami azért is nagyon fontos, mert a továbbjutók közül a Los Angeles rendelkezik a legkevesebb idegenbeli győzelemmel az alapszakaszban. De ne felejtsük a Kings tavaly a nyolcadik helyről nyerte meg a Stanleyt. Mivel ez a két csapat kapta a szezon meccseinek második és harmadik harmadában a legkevesebb lövést, így sok múlhat a kapusbravúrokon. Jonathan Quick tavaly ezzel vitte el a Kingst a győzelemig. St. Louisban a sérült Jaroslav Halak helyett Brian Elliottnak kell bizonyítani. Quick és Elliott is hasonló eredményesen zárta az alapszakaszt.