Vanek gólt lőtt, de Ausztria nem boldog

2013.05.05. 16:00

vanek.jpgMásodik meccsét is elveszítette Ausztria a finn-svéd közös rendezésű jégkorong-világbajnokság második napján. Az osztrákok tavaly a divízió I/A-s csoprotból, a magyarokat megelőzve jutottak fel és az NHL-ben hokizó Thomas Vanektól várják, egyelőre a csodát, hogy az élvonalban maradjanak. Az Egyesült Államok, majd vasárnap a franciák ellen is jól játszottak, de egyik meccsen sem sikerült pontot szerezni.

Vanek pedig itt van és ha már a Buffalót nem tudta betolni az NHL rájárszásába, most honfitársain próbál segíteni minden erejével. Pedig Vanek akár egy másik, sokkal veretesebb csapat öltözőjében is készülhetne.

A szülők, Jarmila és Zdenek 1982-ben, a kommunista Csehszlovákiából emigráltak a szomszédba, a kis Thomas nem is lehetett más, mint jégkorongozó, ugyanis az apuka is ezt a sportot űzte, nem is akármilyen szinten.

De Vanek már nem is csehnek, vagy szlováknak, sőt már osztráknak sem annyira számít, hiszen 14 éves kora óta az Egyesült Államokban él. Végigjárta a szamárlétrát, NCAA-bajnok lett, 19 éves korában draftolta a Buffalo, egy évvel később pedig a szülők által választott új hazáját képviselte a prágai világbajnokságon.

Egy AHL-s idény után, 2005 óta alapembere a Buffalónak, 585 NHL meccse van már, 250 góllal és 238 gólpasszal. Vanek 2007-ben lett korlátozott szabadügynök, és az Edmonton 50 milliós ajánlatott tett érte. A Sabres rövid gondolkodás után megadta az összeget, szerződése 2014-ben jár majd le.