Így áll az Edmonton Oilers

2013.09.11. 15:53
0 hozzászólás

edmonton_1.jpgHét év telt el azóta, hogy az Edmonton a Stanley Kupáért játszott, amit aztán a Carolinával szemben elbukott. Azóta hét, valóban szűk esztendő telt el, a lehető legkevesebb sikerélménnyel, az Oilers azóta egyszer sem tudott a rájátszásba kerülni. A legutóbbi szezonban már a fejlődés jeleit lehetett tapasztalni, de az újabb bukás Steve Tambellini GM, és az edző Ralph Krueger állásába került. Idén is a fiatal tehetségeiben bízhat az Oilers, akik eddig nem hagytak maguk mögött maradandót.

Craig MacTavish érkezett az általános igazgatói székbe, és egy abszolút újoncot, Dallas Eakins nevezte ki főedzőnek, aki a Toronto Marliesszel 2002-ben AHL-döntőt játszott, 2006 és 2008 között a Maple Leafs segédedzője volt. Rátermettségéről azért sokat sejtett, hogy Eakins neve a Dallasnál, a New York Rangersnél, a Vancouvernél és a Coloradónál is felmerült.

perron.jpgA nyár legkomolyabb trade-jét a Magnus Pääjärvi-David Perron (a képen) csere jelentette. A 25 éves Perron a St. Louisban szerepelt az elmúlt hat idényben, 2011-ben sérült volt azóta viszont minden idényében legalább 10 gólt ütött, 25 pontjánál kevesebbje sosem volt, háromszor negyven pont fölé jutott. A védelembe a Stanley-döntős Andrew Ference érkezett, míg Nyikolaj Habibulin távozása után Jason LaBarbera a kapuba.

Az is erősítést jelenthet, hogy Sam Gagner hosszútávra kötelezte el magát a klubbal, hároméves, 14,4 millió dolláros szerződést kötött július 22-én. A védő Grebeskov 2007 és 2010 között már játszott az Oilersben, most három KHL-idény után tér vissza és legalább egy idényt marad.

Nagy kérdés, hogy Eakins edző hogyan kezdi NHL-s karrierjét és az is kulcsfontosságú lehet az Edmonton szereplésével kapcsolatban, hogy az 1/1-esek, Taylor Hall, Nail Jakupov, mire lesz képes az új idénybe, vagy Ryan Nugent-Hopkins, aki 62 meccsen 52 ponttal kezdte profi karrierjét, tavaly már csak 4+20-ra volt képes. Az előző szezon utolsó öt meccsét sérülés miatt kihagyta, még nyáron sem volt teljesen egészséges, így egyelőre mindenki reménykedik, hogy teljes erőben várhatja az október 1-i, Winnipeg elleni rajtot.

Egy biztos, az elsőkörösökkel kezdődik majd az Edmonton sora, amelyek várhatóan így fog festeni:

Kapusok: Devan Dubnyk (Jason LaBarbera)

Hátvédek: Ladislav Smid, Jeff Petry – Andrew Ference, Justin Schultz – Nick Schultz, Gyenyisz Grebeskov – Philip Larsen, Corey Potter.

Csatárok: Taylor Hall, Ryan Nugent-Hopkins, Jordan Eberle – David Perron, Sam Gagner, Nail Jakupov – Ryan Jones, Boyd Gordon, Ales Hemsky – Ryan Smyth, Anton Lander, Jesse Joensuu – Mike Brown.

Természetesen nem csak a fiatalokon kell, hogy múljon a szezon. A tavaly 2,57 kapott gól/meccs mutatóval és 0,920-as védéshatékonysággal záró Devan Dubnyk előtt a ponterős Justin Schultz mellé két rutinos védő – Ference és Grebeskov – érkezésével a kék vonalnak is hatékonyabbnak kell lennie.

Érkezett: Philip Larsen (Dallas Stars), Boyd Gordon (Phoenix Coyotes), Andrew Ference (Boston Bruins), Jason LaBarbera (Phoenix Coyotes), Jesse Joensuu (New York Islanders), Will Acton (Toronto Marlies), Ryan Hamilton (Toronto Maple Leafs), Richard Bachman (Dallas Stars), Lee Moffie (San Jose Sharks), Brad Hunt (Chicago Wolves), David Perron (St. Louis Blues), Gyenyisz Grebeskov (Jugra Hanti-Mansijszk), Darnell Nurse (Sault Ste. Marie Greyhounds), Jujhar Khaira (Michigan Tech), Linus Omark (Zug).

Távozott: Colten Teubert, Shawn Horcoff (Dallas Stars), Yann Dannis (Philadelphia Flyers), Nyikolaj Habibulin (Chicago Blackhawks), Kyle Bigos (San Jose Sharks), Magnus Pääjärvi (St. Louis Blues), Éric Belanger (Avtomobiliszt Jekatyerinburg), Theo Peckham (Chicago Blackhawks), Lennart Petrell (Geneva-Servette), Marc Fistric (Anaheim Ducks), Toni Rajala, Ryan Whitney (Chicago Blackhawks, T.J. Foster (Washington Capitals)

Hosszabbított: Marc Arcobello (2015), Ryan Jones (2015), Taylor Fedun (2015), Sam Gagner (2017).