Így áll a Minnesota Wild

2013.09.15. 15:30
0 hozzászólás

minnesota_1.jpgA legutóbbi idényt óriási befeketetéssel kezdte a Minnesota, Craig Leopold tulajdonos 200 millió dollárból, a következő évtized közepéig szerződtette Zach Parise-t és Ryan Sutert. Az erősödő Wild az alapcélt megvalósította, bejutott a rájátszásba, de ott azonban egyből kiesett. St. Paulban idén még magasztosabb terveket szövögetnek és eggyel előrébb szeretnének lépni. Ahogy sok klubnál, itt is a fiatalokban bíznak, a fizetési sapka miatt alapemberek távoztak. Egy biztos, a tavalyi befektetés eredményesnek bizonyult, 2008 után továbbjutott a csapat, Suter 27:16-os jégidejével a liga egyik legtöbbet foglalkoztatott játékosa lett, Parise 38 ponttal (18 gól és 20 gólpassz) a Wild legeredményesebbje. A Chicago végül jobb volt a playoffban.

A stabilitás továbbra is cél a Minnesotánál, így a finn kapussal, Backströmmel is hosszabbítottak, ugyanakkor 84 pont távozott a Wildtől. Érzésünk szerint Setoguchi (13 gól, 14 gólpassz), Cullen (7 gól, 20 gólpassz) és Bouchard (8 gól, 12 gólpassz) nagyon fog hiányzoni. Már csak azért is, mert a helyükre érkezők közül a svájci Niederreiter nagyon tehetséges, de alig van NHL-rutinja (64 meccs, 3 pont), a Cullenért cserébe érkező Blum sem jutott el még 100 meccsig. A Stanley-győztes Matt Cooke viszont közel ezer meccsel a háta mögött biztos pontot jelenhet majd elől. Hátul pedig Keith Ballard megszerzése adhat nyugalmat a szurkolóknak és a szakvezetőknek.

wild.jpgA Minnesota kényszárpályán mozgott, Bouchard, Cullen és Setoguchi eltradelésében elsősorban a fizetési sapka játszott szerepet, a minden bizonnyal Svájcba távozó Tom Gilbert védőt kivásárolták a szerződéséből és rögtön négymillió dolláros rés keletkezett, természetesen pozitív irányba.

Nem csak a távozó alapemberekkel, de a csoport átszervezéssel is meg kell küzdeni a Minnesotának az októberben kezdődő idényben. A Northwestből a Central divízióba költöző franchisenak olyan riválisokkal kell megküzdenie, mint a Winnipeg, a St. Louis, a Dallas, a Nashville és nem utolsó sorban a Chicago. Viszont az is tény, hogy lényegesen kevesebbet kell majd utaznia. Mint fontos tényezőt és pozitív változást emelték ki ezt a szakvezetők.

Sokat várnak a szakemberek a tavalyi év egyik legjobb újoncától, a védő Jonas Brodintól, aki az előző idényben a csapata egyik legjobbja volt. Több, mint 23 perces jégidővel, Ryan Suterrel alkotott remek párt. Sok múlik Nicklas Backströmön, de leginkább azon, hogy a kapus egészségesen végig tudja-e védeni a szezont. Kiváncsian várjuk mi is Nino Niederreiter idényét. Nagyon tehetséges, aki érzésünk szerint méltánytalanul – magatartásbeli problémák miatt főleg – parkolópályán volt az Islandersnél. A vb-n megmutatta, szinte mindent tud erről a játékról. Itt az ideje, hogy ezt az NHL-ben is bizonyítsa. Talán ezek a sorok lehetnek a következő idényben:

Kapusok: Niklas Backström (Josh Harding).

Hátvédek: Ryan Suter, Jonas Brodin – Clayton Stoner, Jared Spurgeon – Keith Ballard, Marco Scandella – Nate Prosser, Jonathan Blum.

Csatárok: Zach Parise, Mikko Koivu, Jason Pominville – Nino Niederreiter, Mikael Granlund, Dany Heatley – Matt Cooke, Charlie Coyle, Jason Zucker – Michael Rupp, Zenon Konopka, Kyle Brodziak.

Két fiatalemberre még érdemes lesz figyelni idén. Charlie Coyle-tól nagyon sokat várnak, tavaly már 37 meccsen szerepet kapott és a csatár 8 góllal és hat gólpasszal hálálta ezt meg, a csapata kilencedik legeredményesebb játékosa volt. A Wild 2010-es első választottja, Mikael Granlund pedig a Wildban kezdte az előző idényt, aztán az AHL-be került, április 4-én hívták újra vissza. A legfiatalabb közül pedig a védő Mathew Dumba kerülhet közelebb az NHL-hez, a kanadait 2012-ben a hetedik helyen draftolták.

Érkezett: Nino Niederreiter (New York Islanders), Keith Ballard (Vancouver Canucks), Matt Cooke (Pittsburgh Penguins), Jon Landry (New York Islanders), Jonathan Blum (Nashville Predators), Corbin Baldwin (Iowa Wild), Cody Corbett (Edmonton Oil Kings), Carter Sandlak (Plymouth Whalers).

Távozott: Justin Falk (New York Rangers), Cal Clutterbuck (New York Islanders), Tom Gilbert, Pierre-Marc Bouchard (New York Islanders), Matt Cullen (Nashville Predators), Devin Setoguchi (Winnipeg Jets), Drew Bagnall (Buffalo Sabres), Benn Ferriero (Vancouver Canucks), Brett Clark (Florida Panthers).

Hosszabbított: Stéphane Veilleux (2016), Marco Scandella (2016, 2,05 millió USD), Niklas Backström (2016, 10,25 millió USD), Steven Kampfer (2015), Jared Spurgeon (2017, 8 millió USD), Justin Fontaine (2015), Carson McMillan (2015), Kyle Medvec (2015), Tyler Cuma (2015).