Így áll a New York Islanders

2013.09.24. 16:32

islanders.jpgAz Islanders az elmúlt évek egyik leggyengébb csapata volt, öt sikertelen idény után 2013-ban a playoffba jutott a csapat. Valahol most is a konferencia nyolcadik helye körül fejezhetik be az idényt, hiszen a nyáron nagy változás nem volt a keretben. Az ázsiai származású tulajdonos, Charles Wang eddig sem akart túl sokat költeni a franchise-ra, nyáron sem tett másként. Nagy név nem jött, tehetséges játékosok viszont mentek. Egyetlen nagyszerű játékosra, John Tavaresre építeni az egész csapatot eddig nem tűnik sikeres vállalkozásnak.

Sokan csalódásként élik meg, hogy 2015-ben néhány kilométerre odébb, Uniondale-ből Brooklynba költözik a franchise, sokan viszont azt gondolják, két év múlva tényleg elindulhat valami, ami a 80-as évek sikercsapatává röpíthetik az Islanders, olyanná, amely 1980 és 1983 között négyszer egymás után bajnok lett.

Elsősorban ideje lenne egy olyan kapust találni, aki nem csak megszilárdítja a helyét, hanem még meccseket is képes hozni. Most Rick DiPietrót, aki szinte állandóan sérült volt az elmúlt években, kivásárolták a szerződéséből, de a klubnak még így is évi 1,5 millió dollárt kell fizetni a következő 16 évben. Most egy veterán kapussal, Jevgenyij Nabokovval igyekeznek megszilárdítani a helyzetet, de vele is csak egyéves megállapodást kötöttek.

A védelemből nagyon fog hiányozni a svájci Mark Streit, aki ráadásul a csapat kapitánya is volt a legutóbbi két idényben. A fiatal tehetség, Nino Niederreiter nem igen találta a kapcsolatot a Islanders szakmai stábjával, neki mennie kellett, helyette a rutinosnak mondható Cal Clutterbuck és Pierre-Marc Bouchard érkezett. Mellettük a fiatalokban bízik a szakvezetés, ezt jelenti Josh Bailey (2018) és Travis Hamonic (2020) hosszú szerződése. Wang úr idén sem szórta a pénzt, a fizetési sapka rangsorában az Islanders a 30. helyen áll, több mint 15,5 millió dolláros pluszban áll.

tavares_2.jpgEgy biztos, nem szakadhat minden Tavares nyakába, mert akármilyen tehetséges, egyedül képtelen lesz elcipelni a csapat szekerét. Idén közelebb kerülhetnek a kerethez a 2011-es és a 2012-es első helyen draftolt hokisok, Ryan Strome és Griffin Reinhart is. Előbbi a 2012–2013-as idényben az OHL-ben 53 meccsen 94 pontot szórt, az AHL-ben is bemutatkozott, a Sound Tigersben tíz meccsen 2+5-ös eredménye dicséretes. Utóbbi 2017-ig, 9,75 millió dolláros szerződést kötött a klubbal, Strome-nak évi 1,713 333 millió USD a fizetése.

Tavares és Bailey mellett, tavaly Frans Nielsen, és Kyle Okposo is szórta a pontokat, így idén a második sorra különösen nagy feladat vár, még az is lehet, hogy Changnak és Garth Snow-nak lesz igaza, és a fiatalok hozzák meg a dicsőségek. A sorok így alakulhatnak:

Kapusok: Jevgenyij Nabokov, Kevin Poulin.

Védők: Andrew MacDonald, Travis Hamonic – Lubomir Visnovsky, Brian Strait – Matt Donovan, Thomas Hickey – Matt Carkner

Csatárok: Matt Moulson, John Tavares, Pierre-Marc Bouchard – Josh Bailey, Frans Nielsen, Kyle Okposo – Michael Grabner, Ryan Strome, Cal Clutterbuck – Matt Martin, Casey Cizikas, Colin McDonald – Peter Regin, Eric Boulton

Érkezett: Shane Harper (Philadelphia Flyers), Cal Clutterbuck (Minnesota Wild), Peter Regin (Ottawa Senators), Pierre-Marc Bouchard (Minnesota Wild), Justin Johnson (Bridgeport Sound Tigers).

Távozott: Mark Streit (Philadephia Flyers), David Ullström (Lokomotiv Jaroszlavl), Nino Niederreiter (Minnesota Wild), Rick DiPietro, Jesse Joensuu (Edmonton Oilers), Keith Aucoin (St. Louis Blues), Matt Watkins (Washington Capitals), Jon Landry (Minnesota Wild), Brandon DeFazio (Vancouver Canucks), Blair Riley (St. John’s IceCaps), Brad Boyes (Florida Panthers)

Hosszabbított: Jevgenyij Nabokov (2015, 3,25 millió USD), Travis Hamonic (2020, 27 millió USD), Kevin Poulin (2015, 577 750 USD), Cal Clutterbuck (2018, 11 millió USD), Josh Bailey (2019, 19,8 millió USD), Brett Gallant (2015), Thomas Hickey (2016, 1,35 millió USD), Radek Martinek (2015, 750 ezer USD).