Buffalóban mindenkit kirúgtak

2013.11.13. 22:08

buffalo_1.jpgA Sabres az első hazai meccsét nyerte a szezonban szerda hajnalban, de a háttérben már régóta váltásra készült a vezetőség, hiszen pont a győztes meccs után jelentette be a változásokat. Az általános igazgató Darcy Regier és a főedző Ron Rolston is távozik a klubtól. A Hall of Fame-es, a klub korábbi játékosa Pat Lafontaine lesz az igazgató és Ted Nolan az ideiglenes edző. Regier 1997-ben került a Buffalóhoz, második idényének a végén máris a Stanley-ért játszott a Sabres. Regier a kinevezése óta, egészen 2013. február 20-ig együtt dolgozott Lindy Ruffal, amikor felmentette a munkavégzés alól és az akkor az AHL-s Rochester Americans vezetőjét, Ron Rolstont nevezte ki vezetőedzőnek. Előbb csak megbízottként, majd május 7-én főedzőnek. A Boston és a New Jersey legendás játékosának, Brian Rolstonnak az öccse azonban nem tudott maradandót alkotni. A pocsék szezon után neki is menni kellett.

Az a Pat Lafontaine lett a szakmai igazgató, aki 865 meccsen 468 gólt ütött és 545 pontot szerzett az NHL-ben, hat szezont húzott le a Buffalóban, de a nevét inkább a New York Islandersben jegyezték meg. Stanleyt is velük nyert, 1,17 pont/meccs statisztikájával minden idők legeredményesebb amerikai születésű hokisa. Akkor volt újonc az Islandersben, amikor a nagyok – Mike Bossy, Guy Lafleur és a többiek – négy bajnokságot nyertek a franchise-nak. Visszavonulása után, 2006-ban tért vissza az NHL-hez, az Islandersnél dolgozott, a tulajdonos vezető tanácsadója volt, de az akkori GM, Neil Smith kirúgása miatt két hét után lemondott tisztségéről, akkor került erre a posztra a klubot azóta is irányító Garth Snow. 2010-től szakkommentátor volt.

Ted Nolant már mi is jól ismerjük és a buffalóiak is. 1995 és 1997 között irányította a csapatot, 164 meccsből 73 győzelem, 72 vereség volt a mérlege. 2006-ban az Islandersnél kapott állást, két szezont dolgozott végig, de csak azért van 163 meccse a New Yorkiaknál, mert egy meccset a legendás Al Arbour kapott, akinek ez volt az 1500 találkozója a kispadokon. 327 meccsen 147 győzelme és 140 veresége van.

Két érdekes dolgot kell vele kapcsolatban megjegyezni. 2011 óta a lett válogatott szakvezetője. Illetve azt, hogy Nolan az egyik azoknak, akik a mai napig őrzik az őslakos kultúrájukat, ugyanis a most 55 éves szakember ojibwe indián származású, alapítványán keresztül is igyekszik megtartani ősei kultúráját és szokásait.