Heten már a playoffban

2014.03.31. 12:00

detroit_7.jpgHuszonhárom meccset rendeztek hétvégén az NHL-ben és újabb három csapat jutott a playoffba. Keleten a Pittsburgh, nyugaton a Colorado, a Chicago és a San Jose, ezzel az utóbbi konferenciában már öt biztos résztvevője lesz a playoffnak. Keleten a Boston nem csak biztos továbbjutó, de már az Atlanti-divíziót is megnyerte, sem a Montréal, sem pedig a Tampa nem fogja utolérni. Lightning szombaton nyert, vasárnap viszont kikapott, ahogy a szabadkártyás helyre hajtó Columbus is. Sokat tett ugyanakkor a továbbjutásért a Detroit, amely mindkét hétvégi meccsét megnyerte. A Red Wings előbb Torontóban győzött 4-2, majd a Tampát intézte el.

Nagy bajban a Toronto, amely mindkét meccsét elveszítette, a Detroit előtt a Philadelphiától kapott ki és már nyolc meccse képtelen nyerni. Ez könnyen a továbbjutásába kerülhet, mert a Nashville-ben szétlövéssel vereséget szenvedő Washington mellett a New Jerseyt és a Chicagót és a Calgaryt legyőző Ottawát sem szabad még leírni. A Carolina nyolcpontos hátránya már nagyon soknak tűnik, az Avs le fog maradni a rájátszásról.

Nyugaton három továbbjutást hozott a hétvége. A Coloradónak ez egy győzelemmel is sikerült. A Chicago kétszer is kikapott, mégis továbbment, a Blackhawks legnagyobb bánata, hogy Patrick Kane mellett Jonathan Toews-t is elveszítette és már egymás után három vereségnél tart. A konferencia két divíziójának három-három helyéből már csak egy hely kiadó, ezt szinte biztos, hogy a Los Angeles szerzi majd meg, amelynek előnye tíz pont a negyedik Phoenix-szel szemben. A szabadkártyás helyeken jelenleg a Phoenix és a Minnesota áll, amelyek egymással játszottak vasárnap hajnalban és a Wild idegenben szerzett két nagyon fontos pontot.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a rájátszásra még esélyesek közül egyik, másik csapat örült hajrába kezd. Így tett a Dallas is, amely a hétvégén négy pontot faragott a hátrányból: a Nashville-t 7-3-mal intézte el, majd bravúrosan nyert St. Louisban és máris egyetlen pont csak a hátránya a Coyotes-szal szemben. A Minnesota-Phoenix-Dallas hármasból a Wild játszik legközelebb, kedd hajnalban a Los Angeles vendége lesz. A Vancouvernek nem sikerült felzárkózás, egyetlen meccse volt, azt is 5-1-re bukta el otthon az Anaheimmel szemben. A Nashville a dallasi tragédia után a Washington győzte le szétlövéssel, így marad halvány esélye. A többieknek már csak matematikai, a Calgarynak és az Edmontonnak már annyi se.

Az alapszakasz április 16-ig tart. A legtöbb csapatoknak hat, hét, illetve nyolc meccsük van még hátra. A divíziók első három helyezettje, valamint a konferenciák összesített rangsorának 7. és 8. helyen álló csapatai jutnak a playoffba.

Vincent Lecavalier, a hétfő hajnali meccsen gólt lőtt a Philadelphiának, ezzel a 400. találatát érte el. Az 1098. meccsét játszó csatár a liga történetének 90. játékosa, aki elérte ezt a határt, az aktívak közül - Jaromir Jagr (704), Teemu Selanne (684), Jarome Iginla (560), Marian Hossa (461), Daniel Alfredsson (443), Patrick Marleau (435) és Alekszandr Ovecskin (419) után a nyolcadik az aktívak közül.

Ami a statisztikákat illeti 16 nappal a zárás előtt, Sidney Crosby 99 pontnál jár, Ryan Getzlaf 78-cal követi. A góllövőlistát Alekszandr Ovecskin vezeti, az orosz 48 gólt ütött eddig, a legtöbb gólpasszt 63-mal Corsby adta, a plusz/mínisz mutatóban a bostoni David Krejci a legjobb 37-tel.

A kapusok listáján a minnesota Josh Harding a kapott gól/meccs, és a védéshatékonyságban is az első. Igaz 28 meccsen védett csak szemben a bostoni Tuukka Raskkal, aki 54-szer állt a kapuban és minden listán (a győzelmeket leszámítva, de a shutoutokat belevéve) dobogós. A legtöbb győzelme a coloradói Szemjon Varalmovnak (37) van.