És akkor jött Mr. Game 7

2014.06.05. 09:15

lak2.jpgAkármi is lesz a szezon végén, Justin Williams számára örökre emlékezetes marad ez az idény. A 32 éves csatár nyolcadik playoffjában szerepel, 2012-ben Stanleyt nyert a Los Angelesszel, de akkor 20 meccsen 4+11-gyel végzett. A Los Angeles hokisa az összes rekordját megdöntötte, 22 meccse most nyolc góllal és 12 gólpasszal áll. Ezzel azt is elárultuk, hogy ő lett a Stanley Kupa-döntője első meccsének hőse. A támadó egy védelmi hibát kihasználva, a hosszabbításban lőtte a győztes gólt a New York Rangers elleni derbi első felvonásán. És, hogy miért hívják így Williamst, ahogy a címben is szerepel? NHL-rekordnak számít, hogy a hetedik meccseken 7 győzelemmel és nulla vereséggel áll a játékos, ezeken a találkozókon 7 gól és 14 gólpassz a termése. Jó hír viszont a Rangers-drukkereknek, semmi sincs még veszve, vasárnap hajnalban revansot lehet venni.

Ahogy az várható volt, a hazai csapat, a Los Angeles Kings kezdett lendületesebben, mégis a New York Rangers szerzett vezetést, 14. percben Benoit Pouliot lépett ki és a felső sarokba varrta a korongot. Sőt, már a kétgólos előny is megvolt: hiába jutott előnyhöz a Kings, Carl Hagelin a teljes hazai védelemt lekorcsolyoztra és bár lövését Jonathan Quick védte, a korong Szlava Vojnovról a saját kapujába pattant.

pouliot_1.jpgInnen kellett visszakapaszkodni a kaliforniai csapatnak és ez kevesebb, mint tíz perc alatt sikerült is. Még az első játékrészben Jeff Carter passzából Kyle Clifford – aki 2011. április 23-a óta először lőtt gólt a playoffban – elég élesz szögből szépített, majd a második harmad 7. percében a védő Drew Doughty egyenlített. Az utolsó húsz percben kétszer is a Kings előtt volt a lehetőség, de az emberelőnyt nem sikerült kihasználni, sőt Carl Hagelin - megint emberhátrányból - kis híján a meccset is eldöntötte.

Aztán a hosszabbítás ötödik percében minden eldőlt. A meccsen amúgy sem túl magabiztos New York-i védelemből ezúttal Dan Girardi hibázott nagyot, egyensúlyát és a korongot is elveszítette a védekező harmadban, Justin Williamsnek már nem volt nehéz dolga. Ezzel 1-0-ra vezet a Los Angeles.

Nem biztos, hogy a hagyományokra olyan nagyon figyelni kell, de a 2012-es döntő is éppen így kezdődött, az akkori első meccsen a Kings ugyancsak hosszabbításban győzte le a New Jerseyt.

Stanley Kupa, döntő, 1. mérkőzés:

Los Angeles Kings-New York Rangers 3-2 (1-2, 1-0, 0-0, 1-0)