A Los Angeles nyerte a Stanley Kupát

2014.06.14. 10:58

stanley.jpgA 2012-es bajnoknak egy győzelem kellett a hátralévő három meccsből és rögtön az elsőt kihasználta. Kétszeri hosszabbításban győzte le 3-2-re a New York Rangerst, ezzel története második Stanley kupáját nyerte. A kaliforniai csapat minden idők legtöbb meccsével lett bajnok, a Kings összesen 26 meccset játszott a playoffban, csak úgy mint az 1987-es Philadelphia és a 2004-es Calgary, de a két utóbbi a hetedik meccsen bukta a döntőt. A Los Angeles-i Justin Williamst választották a torna legértékesebb játékosának. Jeff Carter és Drew Doughty pedig egyazon évben Stanleyt és olimpiát is nyert, ami eddig – velük együtt – nyolc hokisnak sikerült. A mindent eldöntő gólt Alec Martinez ütötte a második hosszabbításban, aki már a konferencia döntőben, a Chicago elleni hetedik meccsen is az OT-ban döntött. Konferenciát és bajnokságot eldöntő hosszabbításos gólja még senki sem volt korábban a liga történetében.

A Kings már a második percben emberelőnybe, majd a hetedik legelején gólelőnybe is került. A kapu előtti kavarodásban Justin Williams észlelt leggyorsabban, és bevágta közelről. Bár volt több New York-i helyzet, kapura lövés csak 13, így az állás nem változott. A második húsz percben aztán két vendéggól következett, egyik sem teljes létszám mellett. Dwight King kiállítását Chrios Kreider használta ki, aztánnégy perccel később Dominic Moore pihent a büntetőpadon, Brian Boyle lépett meg egy koronggal és a végén Quick kapujának felső sarkába vágta.

A harmadik harmadban órisái nyomás volt Lundqvist kapuján, a játékrészt 12-3-mal hozta a Kings és még egyenlíteni is sikerült. A legeredményesebb sora volt eredményes a KIngsnek, Marian Gaborik a 14. gólját szerezte, Jeff Carter a 15. gólpasszát adta. Jött a hosszabbítás, ami gyorsan eldőlhetett volna, a New York-i Ryan McDonagh kapuvasat talált, a másik oldalon Toffoli ugyancsak. Két hatalmas ziccert maradt még ki, sem Carter, sem pedig Kreider nem tudta kihasználni, hogy csak a kapussal áll szembe. A New York állt mégis közelebb a sikerhez, hiszen Quick helyett megint a vas mentett az ötödik periódusban, de aztán a 95. percben, az 51. hazai lövés már a hálóban kötött ki, TOffoli próbálkozott, Lundqvist ezt még védte, de jött Martinez, aztán meg az örjöngés a Staples Centerben.

A Los Angeles tudatos csapatépítése, a jól sikerült trade-ek, meghozták a sikert, két év alatt két bajnoki cím vándorolt Kaliforniába. Anze Kopitar 26 pontjával a legtöbbet gyűjtötte és a 21 asszisztjánál sem volt több senkinek. Gaborik lett a gólkirály 14 találattal, a plusz/mínusz mutatóban Justin Williams (+13) eredménye lett a legjobb. A kapott gól/meccs (1,99) és a védéshatékonyságban (0,928) a bostoni Tuukka Rask érdemelte ki a legjobb címet, míg a győzelmek (16) és a shutoutok (2) tekintetében Jonathan Quick lett az első.

Stanley Kupa, döntő, 5. mérkőzés:

Los Angeles Kings-New York Rangers 3-2 (1-0, 0-2, 1-0, 0-0, 1-0), kétszeri hosszabbítás után

gól: Williams (7.), Gaborik (48.), Martinez (95.), illetve Kreider (35.), Boyle (40.)