Martin St. Louisnak is megvan az ezredik

2014.11.29. 09:55

szlouis.jpgKezdjük a legfontosabbal, megvan a New York-i Martin St. Louis 1000. pontja, ezzel az NHL történetében a 81. ilyen játékos lett, az aktívak között pedig Jaromir Jagr, Joe Thornton, Jarome Iginla, és Marian Hossa után az ötödik. St. Louis a Philadelphia ellen gólt ütött és gólpasszt adott, pont kettő hiányzott neki. A csatár amúgy a hatodik ezredes a liga históriájában, akit nem draftoltak, és így is eljutott eddigi mérföldkőig, a további öt ilyen hokis neve is veretes: Wayne Gretzky, Adam Oates, Peter Stastny, Dino Ciccarelli és Joe Mullen. A Rangers amúgy 3-0-ra verte a Flyerst, Rick Nash már a 16. gólját szerezte.

A Rangers kapus, Cam Talbot mellett a vancouveri Ryan Miller a másik, aki nem kapott gólt a játéknapon, Canucks a Columbust gyalulta a jégbe. Az utóbbi tíz meccséből hetet nyerő kanadai csapat 33 ponttal – a Montréallal holtversenyben – vezeti a ligát. Miller egymás után a második meccsén nem kapott gólt. Zach Parise és Thomas Vanek 3-3 pontjával, Marco Scandella pályafutása második overtime-os góljával verte a Minnesota a Dallast. Vanek idén április óta először szerzett három pontot egy meccsen.

A Detroit, a St. Louis, a Boston és a Florida is egygólos hátrányt hozott be az utolsó 40 percben és nyerte meg a meccsét. A Red Wings szétlövéssel a New Jerseyt úgy, hogy a Devils már 4-1-re is vezetett. A Blues a védőpáros, Kevin Shattenkirk, és Alex Pietrangelo vezérletével, Vlagyimir Taraszenko hosszabbításban szerzett góljával verte a kilenc meccse nyeretlen Edmontont. Milan Lucic viszont pályafutása során először talált be a hosszabbításban, a Bruins sorozatban 13-adszor győzte le otthoni jégen a Winnipeg/Atlanta franchise-t. A Floridában Jimmy Hayes először ért el győztes gólt, a Panthers az Ottawát verte két, a harmadik harmadban szerzett góllal.

Patrick Kane megint duplázott, a Chicago simán nyert Anaheimben, a Blackhawksban Brent Seabrook már hét meccse pontszerző. Kikapott viszont a Metropolitanban menetelő New York Islanders és a Pittsburgh is. Az Isles Washingtonban fáradt el, Alekszander Ovecskin a 73. győztes gólját szerezte, ezzel lehagyta a klubrangsort vezető Peter Bondrát. A Penguinst a Carolina lepte meg saját otthonában, a Canes az utolsó harmadban két emberelőnyös góllal döntötte el a meccset, Jiri Tlusty nagy meccse volt, két gólt és 3 pontot szerzett. A Buffalo 78 másodperccel a vége előtt Matt Moulson góllal győzte le az esélyesebb Montréalt.

Jaromir Jagr nem pihen, a 42 éves cseh hokis 1+1-gyel zárta a Detroit elleni találkozót, karrierje 709. gólját ütötte. Ezzel megelőzte Mike Gartnert, és már egyedül hatodik az örökrangsorban. A pontjait tekintve 1770-et érte el, egyre van az ötödik Marcel Dionne-tól. Jagr csapattársa, Andy Greene az 500. meccsét játszott. A St. Louis 41 kapura lövéséből a védő Pietrangelo 10-et vállalt, védőként ennyit legutóbb Al MacInnis ütött kapura, még 2003-ban. Az edző Ken Hitchcock a 672. győzelmét szerezte meg, Mike Keenannek is ennyi van az örökranglista hatodik helyén. A detroiti Mike Babcock pedig 497-nél tart, amellyel a 20. A Dallas 2011-es draftos, a finn védő Jyrki Jokipakka élete első két NHL-pontját szerezte, a két gólpassz között 92 másodperc telt el. Az Anaheim szerződtette Erik Brewert a Tampától, egy 2015-ös, harmadik körös draftért cserébe. A játéknap három legjobbja: Martin St. Louis, Jiri Tlusty, Thomas Vanek.

Philadelphia Flyers-New York Rangers 0-3

Anaheim Ducks-Chicago Blackhawks 1-4

Washington Capitals-New York Islanders 5-2

Boston Bruins-Winnipeg Jets 2-1, hosszabbítás után

Buffalo Sabres-Montreal Canadiens 2-1

New Jersey Devils-Detroit Red Wings 4-5, szétlövés után

Pittsburgh Penguins-Carolina Hurricanes 2-4

Columbus Blue Jackets-Vancouver Canucks 0-5

Florida Panthers-Ottawa Senators 3-2

St. Louis Blues-Edmonton Oilers 4-3, hosszabbítás után

Dallas Stars-Minnesota Wild 4-5, hosszabbítás után