Menetel a Pens, az Isles, meghalt a Montréal legendája

2014.12.03. 10:52

beliveau.jpg84 éves korában meghalt Jean Beliveau, a Montreal Canadiens legendás csatára, csapatkapitánya. Neve 17-szer szerepel a Stanley Kupán: tízszer játékosként, hétszer klubvezetőként. Pályafutása során az alapszakaszban 1125 mérkőzésen 1219, a rájátszásban 162 meccsen 176 pontot gyűjtött. Tízszer szerepelt az All Star-gálán, kétszer volt a legértékesebb játékos. 1971-ben vonult vissza, beválasztották a sportág halhatatlanjai közé. Később is a Canadiensnél dolgozott. Beliveau a város és egész Kanada példaképe volt, Montrealban szobrot állítottak tiszteletére. 2000-ben torokrákot fedeztek fel nála, de felgyógyult belőle, két éve pedig stroke-kal kezelték.

Ami szerda hajnali meccseket illeti, Jevgenyij Malkin utolsó harmadban lőtt góljával nyert a Pittsburgh a New Jersey ellen, Marc-Andre Fleury 29-szer védett, idén ötödször nem kapott gól. Jaromir Jagr megint megdöntött egy csúcsot, 5160 kapura lövésnél tart, ezzel Al MacInnis hagyta le a harmadik helyen, a második Marcel Dionne 206-ra van tőle. Szintén nullázott a Los Angeles is, amely a Bostont verte, Jonathan Quicknek 31 lövést kellett védenie, 34. shutoutja volt. Tanner Pearson és Tyler Toffoli szerezték a gólokat, a Kings 11. hazai meccsét nyerte meg. Jaroslav Halak utolérte a Hall of Fame-s Billy Smith-t azzal, hogy sorozatban 10. meccsét nyerte meg, az utolsó 10 meccséből kettőt veszítő Islanders hosszabbításban győzte le az Ottawát, a meccs hőse nem csak ő, hanem Thomas Hickey is aki előbb gólpasszt adott, majd a ráadásban mindent eldöntött. A 25 éves Hickey-nek ez volt csak a második gólja a szezonban.

Az Atlantic diviziót vezető Tampa büntetőkkel kapott ki a Buffalo otthonában. Jhonas Enroth 26-szor védett, a 20 éves Zemgus Girgensons a nyolcadik góját szerezte, ezzel már utolérte tavalyi önmagát. Nagyon népszerű a lett fiú, 399 356 szavazatával eddig a legtöbbet gyűjtötte az All Star-gálára, például Sidney Corsby is csak 218 672-öt kapott. A csoportharmadik Detroit sem nyert, a Florida egy 21 éves fiatalember, Vincent Trocheck három pontjával nyert idegenben. Trochecket 2011-ben, a harmadik körben draftolták, a szezonban 2+9-nél jár.

A Central-csoportot vezető Nashville-nek sem volt jó napja, a Carolina Jeff Skinner két pontjával nyert, 9161 néző eddig a szezon legkevesebb hazai lágatója Észak-Karolinában. A Pcific-divíziót továbbra is uralja a Vancouver, amely most a Washington otthonából hozta el a pontokat. A Sedin-ikrek öt pontot tettek hozzá a sikerhez, Daniel 2+1-gyel, Henrik 0+2-vel, de Daniel Sedinhez hasonló teljesítményt nyujtott John Carlson is, pályafutása első kétgólos meccse.

Tovább zárkózott a Calgary, amely az Arizonát intézte el, egy fiatal tehetség nagyszerű játékával. Josh Jooris életében először ütött három gólt. A sosem draftolt 24 éves hokis 19 meccsén nyolc gólnál jár, két éve még egyetemi hokis volt, egy AHL-szezon után került a legjobbak közé. Matt Nieto 11,5 másodperccel a vége előtt ütött góljával verte a San Jose a sorozatban negyedszer veszítő Philadelphiát. A Toronto Tyler Bozak és Nazem Kadri remek játékával verte a Dallast, a Maple Leafs már 4-1-re is vezetett.

New York Islanders-Ottawa Senators 3-2, hosszabbítás után

Pittsburgh Penguins-New Jersey Devils 1-0

Washington Capitals-Vancouver Canucks 3-4

Carolina Hurricanes-Nashville Predators 2-1

Buffalo Sabres-Tampa Bay Lightning 2-1, szétlövés után

Toronto Maple Leafs-Dallas Stars 5-3

Detroit Red Wings-Florida Panthers 3-4

Calgary Flames-Arizona Coyotes 5-2

San Jose Sharks-Philadelphia Flyers 2-1

Los Angeles Kings-Boston Bruins 2-0