Könnyes búcsú, és Islanders-siker Ottawában

2014.12.05. 11:40

alfredsson_6.jpgKülönleges eseménnyel kezdődött az Ottawa–New York Islanders meccs, a jégre korcsolyázott és elbúcsúzott a kanadai közönségtől Daniel Alfredsson, aki 17 és fél szezont húzott le a Senatorsnál, 13 évig a csapat kapitánya volt. Az Ottawában 1178 meccset játszott, 426 gólt lőtt és 697 gólpasszt adott. A könnyes búcsút szomorú végjáték követtet, az Islanders 2-1-re nyert, pár nap alatt oda-vissza verte az Ottawát. A New York-i kub szenzációs sorozatában Jaroslav Halaknak kiemelt szerep jutott. A kapus sorozatban 11. meccsét nyerte meg, ezzel franchise rekordot döntött. Az Islanders 38 ponttal a második legjobb csapata a ligának, 19 győzelme viszont senki másnak nincs egyelőre.

Azért tudott élre ugrani az Islanders, mert a Pittsburgh otthon kapott ki a nyugati legjobbtól, a Vancouver Eddie Lack 21 védésével nullázta le idegenben a Penst. Brad Richardson két góllal és egy gólpasszal vette ki részét a sikerből. A Canucks 2008. november 22-e óta először tudta idegenben legyőzni a Pittsburgh-öt. A Vancouver mellett még két csapat hozta le a meccsét kapott gól nélkül. A Tampa úgy verte 5-0-ra a Buffalót, hogy Ben Bishopnak mindössze 13-szor kellett védenie, Steven Stamkos pedig három pontot szerzett, Bishop a Sabres ellen is egészen jól áll: 5-0-1. A meccs utolsó harmadában összesen 106 büntető percet osztottak ki a bírók. A Los Angeles az Arizona otthonában nyert nagyon simán. Itt Martin Jonesnak azért több dolga volt, 26 lövést hárított, Dustin Brown pedig kétszer volt eredmény és gólpasszt is adott. A Coyotes egymás után a hatodik meccsét bukta odahaza, erre pedig 2009 óta nem volt példa. Jones 26. meccsén hatodszor nem kapott gólt, ezzel harmadik olyan kapus, aki ilyen kevés meccs után ennyi shutouttal áll, Tony Espositót érte éppen utol.

A Washington négy perccel a vége előtt ütött góllal nyert a Carolina ellen. A Canesben Alekszandr Szjomin az 500. pontját szerezte. A New Jersey végig vezetett Torontóban, aztán 5-3- nyert, Jaromir Jagr nélkül, akit előző meccsen ütköztek le durván, de Patrik Elias, Martin Havlat, Travis Zajac, Ryane Clowe és Bryce Salvador sem volt ott a Devilsben, így példaértékű ez a siker. Eric Gelinas, Steve Bernier ért el mulipontot, hárman is két gólpasszt adtak. A Detroit a Dallast verte, Darren Helm duplájával és Stephen Weiss három pontjával. Tyler Seguin a 19. gólját szerezte. A kapuban Jimmy Howard a 164. győzelménél tart, ezzel lehagyta a harmadik Harry Lumleyt az örökrangsor harmadik helyén.

Nehéz perceket élt át Szergej Bobrovszkij Floridában, 52-szer kellett védenie, de a Blue Jackets végül szétlövésben megnyerte a meccset. A több mint félszáz védés franchise rekord. A Panthersben Nick Bjugstad két gólt ütött, gólpasszt is adott, a Florida hét éve képtelen verni otthon a Columbust. Martin Brodeur vereséggel mutatkozott be a St. Louis kapujában, a Blues Nashville elleni rangadót bukta el, a predsben Mike Riber 1+2-vel zárt, az őjonc Filip Forsberg megint két pontot hozott össze. A Calgary az elmúlt 10 meccséből a nyolcadikat nyerte meg, ezt most a Colorado bánta. Dennis Wideman ütött kettőt, Bob Hartley edző pedig a 400. sikerét ünnepelte, az aktívak közül a 12., összesen pedig a 33. aki elérte ezt a mérföldkövet. Nagyszerű, 11 gólos meccsen győzte le a San Jose a Bostont. A Sharksban Joe Pavelski két gólt ütött, gólpasszt is adott, de duplázott még Tommy Wingeés is, ahogy a Bruinsban Reilly Smith. A második harmadban hat gól esett, 4-2- a Sharks nyerte, aely 0-2-ről 7-4-ig meg sem állt.

Pittsburgh Penguins-Vancouver Canucks 0-3

Carolina Hurricanes-Washington Capitals 1-2

Toronto Maple Leafs-New Jersey Devils 3-5

Ottawa Senators-New York Islanders 1-2

Detroit Red Wings-Dallas Stars 5-2

Tampa Bay Lighting-Buffalo Sabres 5-0

Florida Panthers-Columbus Blue Jackets 3-4 - szétlövéssel

Nashville Predators-St. Louis Blues 4-3

Calgary Flames-Colorado Avalanche 4-3 - hosszabbítás után

Arizona Coyotes-Los Angeles Kings 0-4

San Jose Sharks-Boston Bruins 7-4