Az év bénázása döntött Tampában

2015.06.14. 10:45

Harmadonként egy-egy gól, és megint az idegenben játszó csapat sikere. Ezt hozta a Chicago vendégszereplése Tampában. A veterán Antoine Vermette győztes góljával a Chicago egy győzelemre került a Stanley Kupától, amelyet saját közönsége előtt húzhat be.

Fotó: Scott Iskowitz

Ben Bishop ezúttal vállalta a játékot, és akadt is dolga bőven az első harmadban. Keményen bekezdett a Chicago és sok helyzete volt, aztán mégis Corey Crawford bénázása miatt került majdnem bajba. A chicagói kapus a kapu mögött szórakozott a koronggal, Nyikita Kucserov csapott le rá, de Crawford bátor vetődéssel mentette a helyzetet. Kucserov bele is sérült az esetbe, vállal nekiesett a kapuvasnak.

Egy elképesztő védelmi hiba hozta a meccs első gólját. Bishop nagyon rosszul jött ki a kapuból, Victor Hedman sem figyelt, és a két Tampa-hokis összeütközött, Patrick Sharp pedig élt a lehetőséggel és az üres kapuba ütötte a korongot.

A második harmadban aztán főleg a chicagói kapu előtt zajlottak az események, és Valtteri Filppula jól vette észre, hogy üres Craword kapuján jobb oldala, és pontos lövéssel egyenlített. A harmadik harmad legelején megint a Blackhawksnál volt az előny. Kris Versteeg ugrott ki, lövése kipattant Bishopról, éppen Antoine Vermette elé, és az első meccs győztes góljának szerzője ezúttal is eldöntötte a találkozott. Még a kapu elmozdulása előtt bevágta a második vendéggólt.

Hiába erőlködött utána a Tampa, a Chicago remekül tartotta az előnyét, és behúzta az ötödik meccset, az utolsó két harmadban 27-15 volt a kapura lövések aránya a hazai csapat javára, de az állás nem változott.

A döntőre jellemző, ezúttal is csak egy gól döntött, eddig egyszer sem fordult elő, hogy az egyik csapat két góllal vezessen. Kedd hajnalban pedig a Stanley sorsa is eldőlhet, a Chicago hazai jégen nyerheti meg 2010 és 2013 után ismét a bajnoki serleget. Az eddigi ötszörös bajnoknak ez azért is lehet nehéz vállalkozás, mert saját közönsége előtt 1938 óta nem tudta behúzni a győztes meccset.

Tampa Bay Ligthning–Chicago Blackhawks 1-2 (0-1, 1-0, 0-1)

Tampa Bay, Amalie Arena, 19 204 néző, vezette: Wes McCauley, Kevin Pollock.

Gólszerzők

Tampa
Valtteri Filppula (4) ASST: Jason Garrison (5), Anton Stralman (8) 30:53

Chicago
Patrick Sharp (5) ASST: Teuvo Teravainen (6), Jonathan Toews (11) 06:11
Antoine Vermette (4) ASST: Kris Versteeg (1) 42:00

Kapusok: Ben Bishop 27/29 – Corey Crawford 31/32.

Kiállítások: 4 – 2. Kapura lövések: 32- 29. Emberelőnyök 0/1 – 0/2.

A párharc állása: 3-2 a Chicago javára